banner113

50 farklı kuş türü Boğazkentte!

banner106

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ve Serik Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında 2017 yılında kurulan Boğazkent Uygulamalı Çevre Eğitimi ve Kuş Halkalama İstasyonu’nda 2021 yılı ilkbahar kuş halkalama çalışması 3 Mart tarihi itibariyle başladı.

50 farklı kuş türü Boğazkentte!
14 Nisan 2021 Çarşamba 12:35

banner108
banner238

“TÜR ÇEŞİTLİLİĞİ VE BİREY SAYILARINDA BÜYÜK ARTIŞ VAR”

Proje koordinatörü ALKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Karaardıç, “Mart ayında başladığımız ilkbahar çalışmamızda şu ana kadar 50 farklı türden 2 bin 250 kuş yakalandı. Özellikle nisan ayı başlarında göç hareketinin yoğunlaşmasıyla tür çeşitliliği ve birey sayılarında büyük artış görüyoruz. Son bir haftada yaklaşık bin 300 kuş yakalandı ve sayının artmasıyla birlikte çalışmalarımızın önemini ortaya çıkaran farklı ülke ya da kendi halkaladığımız kuşlara dair geribildirim verilerinin de artmasını sağlıyor. Prag ve Brüksel halkalı kuşların dışında 26 Mart 2017 yılında Boğazkent İstasyonumuzda halkaladığımız bir Karabaşlı ötleğen (Sylvia atricapilla), 4 yıl 14 gün sonra 9 Nisan 2021 tarihinde istasyonumuzda tekrar yakalandı. İlk yakalandığında halkaladığımız bu kuşu çevre eğitimlerimiz kapsamında elinde tutan kızım 3,5 yaşındayken, bugün 7 yaşında ve 16-18 gram ağırlığında olan bu kuş üreme alanı ile kışlama alanı arasında bu sürede yaklaşık 30 ila 40 bin km mesafe gitmiş” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Karaardıç devamında, “Ülkemizin Akdeniz sahil bölgeleri, özellikle akarsularımızın denize döküldüğü alanlarla iç bölgelere ulaşan vadiler, Akdeniz gibi yaklaşık 6-7 yüz km mesafeli coğrafi bariyeri aşarak Afrika’dan gelip üreme alanlarına giden milyonlarca kuş için önemli konaklama alanlarıdır. Bu alanlarda dinlenen ve kaybettikleri enerjileri depolamak amacıyla beslenen kuşlar üreme alanlarına ulaşabilmek amacıyla göçlerine devam etmektedir. Boğazkent (Serik, Antalya), doğusunda Köprüçay ve batısında Acısu Deresi olması, bölgede kumul, sazlık, bataklık ve yarı bataklık, mera ve zirai bahçeler gibi birbiri içine geçmiş farklı yaşam alanlarına sahip olması nedeniyle özellikle ilkbahar aylarında muazzam kuş çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Ötleğenler, Kamışçınlar, Çıvgınlar, Sinekkapanlar, Örümcekkuşları, Mukallitler, Kırlangıçlar halkalama istasyonumuzda yoğun türler arasında yer alıyor” diye konuştu.

“PRAG VE BÜREKSEL’DEN GELEN KUŞLARI MİSAFİR EDİYORUZ”
Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu’nda (Serik, Antalya) Prag (Çekya) ve Brüksel (Belçika) halkalı Küçük akgerdanlı ötleğen (Sylvia curruca) türünden iki kuş yakalandığını belirten ALKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Karaardıç; “Küçük akgerdanlı ötleğen, Afrika’da kışlayan ve ilkbaharda kuzey bölgelerde yer alan üreme bölgelerine uzun mesafeler kat ederek giden göçmen kuş türlerinden biri. Afrika’da yer alan kışlama alanlarından yaklaşık 3000 km mesafe uçarak Akdeniz sonrası önemli konaklama alanı olan Boğazkent’e gelen bu kuşlar, bölgede dinlenip yeterince beslendikten sonra bir tanesi üreme alanı olan Prag’a yaklaşık 2000 km, diğeri ise Brüksel’e yaklaşık 2600 km mesafe giderek ulaşabilecek” dedi.

“HEDEFİMİZ UYGULAMALI ÇEVRE EĞİTİMİ VE EKO-TURİZM”
Açıklamasında son olarak Karaardıç, “Protokolümüz kapsamında kuş göçleri ve bilimsel araştırmalarımız haricinde iki önemli hedefimiz vardı. Bunlar; uygulamalı çevre eğitimi ve eko-turizm. Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen ve halen etkisi maalesef artarak devam eden pandemi döneminde maalesef başta Serik İlçemiz sınırları içinde olmak üzere çocuklarımızla gerçekleştirdiğimiz uygulamalı çevre eğitimlerimize ara vermek zorunda kaldık. Ayrıca, her geçen gün kuşlar ve güzel doğasını dünyaya tanıttığımız Boğazkent ve çevresinin gerek istasyonumuzu gerekse bölgede yayılış gösteren kuş türlerini gözlemlemeye ve fotoğraflarını çekmeye gelecek yabancı ve yerli misafirlerimizi ağırlamak istiyoruz. Önümüzdeki yıl bölgemizde yer alan kurumlar ve turizm işletmecileriyle toplantılar yaparak bölgede eko-turizmin yaygınlaştırılmasını ümit ediyoruz. İlkbahar kuş halkalama çalışması mayıs ayının ortasına kadar devam edecek” dedi.            
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.