banner113

ALKÜ'DE DÜZENLENECEK OLAN DÜNYA DİLİ TÜRKÇE SEMPOZYUMUN ARDINDAN AZERİ KONSER VERECEK

banner106

ALKÜ'DE DÜZENLENECEK OLAN DÜNYA DİLİ TÜRKÇE SEMPOZYUMUN ARDINDAN AZERİ KONSER VERECEK
18 Ekim 2022 Salı 13:12

banner108
banner238


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinin (ALKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu başlıyor.

14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu 20-22 Ekim tarihleri arasında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ev sahipliğinde gerçekleşecek.  Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dil Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu, Alanya Belediyesi ve UNESCO gibi önemli kurumlar tarafından desteklenen sempozyum, dünyanın dört bir yanından 114 kurumdan 358 bilim insanın katılımıyla gerçekleşiyor. Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Afganistan, İran, Kosova, Bosna-Hersek, Almanya, Rusya, Ukrayna, Moğolistan, Irak, Hırvatistan, Arnavutluk, Sırbistan, Kırgızistan ve Türkiye olmak üzere 18 farklı ülkeden katılımcının olacağı sempozyumda 278 bildirinin sunulması hedefleniyor. Sempozyumun açış töreni Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda saat 10.00’da yapılacak.

TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜNE KATKILAR SAĞLANACAK

Türkçeye ve Türk kültürüne önemli katkılar sağlayacak sempozyumun gelecekteki ortak çalışmalara da zemin hazırlaması planlanıyor. Türkçeye gönül veren, Türkçe üzerine çalışan herkese kucak açan sempozyumun ALKÜ öncülüğünde Türkçe ve Türk kültürüne önemli katkılar sağlayacağı kaydediliyor. 14. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Düzenleme Kurulu, millî kimliğe hizmet noktasında önemli bir vazifenin yerine getirilmesi için fırsat kapısının bir kez daha aralandığını dile getirerek, katılımcı bilim insanlarına ve destekleyen kuruluşlara şükranlarını arz etti.

REKTÖR KALAN: “DÜNYA DİLİ TÜRKÇE’DİR”

Türkçenin 330 milyonu aşkın konuşan sayısı ile dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında olduğunu belirten ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Türkçenin yaklaşık 12 milyon kilometrekarelik bir alanda, birbirine uzak veya yakın lehçeleri ile konuşulan ve yazı dili olarak kullanılan çok geniş bir dil coğrafyası olduğunu dile getirdi.  Aynı zamanda Türkçenin dünya dilinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Rektör Kalan, Türkçenin dünya mirasında, kültüründe sanatında, biliminde ve felsefesinde insanlığa hizmet eden ve dünyanın gelişimine katkılar sağlayan bir dünya dili olduğunu vurguladı. Kalan, bu önemli organizasyonun Alanya’da yapılmasının Alanya açısından büyük bir kazanım olduğunu belirterek , “Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu”na ev sahipliği yapmanın kıvanç ve mutluluğu içerisindeyiz.” şeklinde konuştu. 

ETKİNLİKLER GÖZ DOLDURACAK

 ‘Çırpınırdın Karadeniz’ parçasıyla milyonlarca insan tarafından sevilen ve gönüllere taht kuran Azerin 20 Ekim Perşembe günü saat 20.00’da konser verecek. 21 Ekim Cuma günü ise ALKÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü tarafından saat 20.00’da Türk Halk Müziği konseri yapılacak. Her iki konser ise ALKÜ Kestel Yerleşkesi Amfitiyatro’da gerçekleştirilecek. 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.