banner113

BU TURİST SAYILARI ANTALYA'YI TATMİN ETMEZ

banner106

Turizm sektör temsilciler Antalya Valiliği tarafından açıklanan ziyaretçi verileri hakkında değerlendirmede bulundu.

BU TURİST SAYILARI ANTALYA'YI TATMİN ETMEZ
03 Haziran 2022 Cuma 12:27

banner108
banner238

Antalya Valiliği, hava yolu ile mayıs ayında 1 milyon 198 bin, ilk 5 aylık dönemde ise toplamda 2 milyon 282 bin turistin Antalya’ya geldiğini açıklamıştı. Açıklanan verilere göre önceki senelerde lider Rusya’nın ikinci sıraya gerilediği, Almanya’nın ise ilk sıraya yükseldiği görüldü

TurizmDays’ten Fikri Cinokur’a konuyla ilgili değerlendirmede bulunan turizm sektör temsilcileri, Rusya ve Ukrayna pazarlarının eksikliğinin hissedildiğini ve artan maliyetler nedeniyle de sezonun zor geçeceğini belirtti.

“Rusya’dan seferler artırılsa da yeterli değil”

Türkiye’nin turizmde iki büyük ana pazarı olan Rusya ve Ukrayna’nın turizmde eksikliğinin hissedildiğini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ‘’Rusya ve Ukrayna pazarlarının eksikliğini hissediyoruz. THY Moskova seferlerini artırdı, diğer şirketlerimiz de seferler koyuyor, ama yeterli olmuyor. Elbette, ciddi bir savaş yaşandığını unutmayalım.  Rusya ve Ukrayna kaybına rağmen Avrupa pazarındaki çıkış da sevindirici bir gelişmedir. Belek, Kundu, hatta şehir içi otellerimiz daha iyi, ama Rusya pazarına yönelik çalışan yerler ve şirketlerde durum farklı. Ayrıca, fiyat ve gelir tarafına da dikkat edilmesi gerekiyor.’’ İfadelerini kullandı.

“5 aylık dönemde Antalya’ya gelen turist rakamları sektörü tatmin etmez”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Osman Ayık, turizmde ve gelen turist rakamlarının 2021 yılına göre değil, Türkiye’nin rekor kırdığı ve tarihi zirve yaptığı 2019 rakamlarının baz alınması gerektiğini söyledi. Ayık,  ‘’Bu yılın 5 aylık döneminde Antalya’ya gelen turist rakamları bizleri ve sektörü tatmin etmez.  Fiyatlar da arzu edilen bir durumda değil. 2022 başındaki umut ve beklentiler iyiydi. Ancak şubat ayında Rusya-Ukrayna savaşı sonrası İki büyük ana pazarda kayıplar yaşanıyor. Bu iki ülkeden yılın 5 aylık döneminde 1 milyondan fazla gelen oldu. Ancak, buna iyi bakmak gerekir. Savaş olmasaydı bu pazardan 7 milyondan fazla turist gelecekti. Rusya ve Ukrayna pazarındaki kayıpları da alternatif pazarlarla da kapatamıyoruz. Şu var ki turizm sektörü, kötü koşullarda en iyisini yapmaya çalışıyor. Antalya’da Belek, Kundu ve Lara, Manavgat Side gibi bölgelerde sıkıntı yaşanmıyor fakat Rusya ve Ukrayna pazarına bağımlı olan Alanya ve Kemer gibi ilçelerde sıkıntı yaşanıyor’’  açıklamasında bulundu.

“Zor bir yaz geçireceğiz”

Rusya ve Ukrayna’dan toplamda 10 milyondan fazla turist beklentilerinin savaş nedeniyle yok olduğuna dikkat çeken TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk ise şu ifadelere yer verdi;

Rusya ve Ukrayna’dan toplamda 3 milyon turist gelmesi bekleniyor. Rusya pazarı Türkiye için olmazsa olmazımız. Ayrıca Avrupa’da enflasyon yüzde 8-12 arasında ülkelere göre değişiyor.  Avrupa’da da alım gücü düşüyor. Bütçeleri zorluyor. Zor bir süreçteyiz. Maliyetler çok yüksek. Maliyet artışlarının ne zaman duracağı da belli değil. Bir ay sonrasına fiyat alamıyoruz. Akaryakıt fiyatlarını bilemiyoruz. Turizm sektöründe herkes elinde defter kalem hesap yapıyor. Fiyatlar zaten şu an düşük. Fiyatların maliyet altına inme şansı da yok. Zor bir yaz geçireceğiz. Artık hiçbir şey kolay değil. Hele hele turizm yapmak hiç kolay değil. Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’da enflasyon ve döviz kurlarındaki oynaklık nedeniyle turizmci artık strateji belirleyemiyor. Matematik bilen, pazarları iyi takip eden nispeten avantalı olacak.


 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.