banner113

Meysan arazisi tapu devir işlemi gerçekleşti! Peki bundan sonra ne olacak? İşte haberin detayları!

banner106

Alanya'nın çok ortaklı ilk şirketi olan Meysan A.Ş'nin Türkler beldesinde bulunan arazisinin satışı ile ilgili süreç tapu devri ile sonuçlandı

Meysan arazisi tapu devir işlemi gerçekleşti!  Peki bundan sonra ne olacak? İşte haberin detayları!
08 Temmuz 2020 Çarşamba 14:55

banner108
banner238

Mahkeme kararı ile tasfiyesine karar verilen Alanya’nın 302 ortaklı ve 2.000 paydan oluşan ilk büyük şirketlerinden MEYSAN ALANYA MEYVE SEBZE SANAYİ VE TİCARET A.Ş ‘nin Alanya ilçesi Türkler Beldesinde bulunan imar öncesi 49.614 metrekare olan ancak imar sonrası yaklaşık 25.000 m² alanlı olacak arsanın satışı ile ilgili çalışmalarını sürdüren tasfiye kurulu konu ile ilgili gelişmeler hakkında kamuoyuna bilgi verdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan şirket Tasfiye Kurulu, söz konusu arazinin mevcut şekli ile daha önceki yıllarda iki kez ihaleye çıkıldığını ancak ilk ihalelerde satışın gerçekleşmediğini belirterek, son olarak oluşan bir talep nedeni ile 26 Haziran 2020 günü tekrar ihaleye çıkıldığını ve açık yapılan ihale sonucu ihaleye katılarak 29.501.000 TL teklif veren NENA YAPI SAN. İNŞ. LTD. ŞTİ ve AHMET DURAN İNŞAAT TAAH. A.Ş. iş ortaklığına satılmıştır.  Yapılan satış işlemi sonrası gerekli prosedürler tamamlanarak satış bedeli tahsil edilmiş ve alıcı firmalara söz konusu tapuların devri 07.07.2020 tarihinde yapıldığını belirtmiştir. 

Tasfiye Kurulu üyeleri bundan sonraki süreç ile ilgili hak sahiplerini bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki bilgileri aktarmıştır. 

Şirket hakkında kısa bilgi: 
Alanya Ticaret Sicili’nde 675 sicil numarası ile kayıtlı bulunan Meysan Alanya Meyve Sebze Sanayi ve Ticaret A.Ş. 08.03.1974 yılında 302 ortaklı ve 2.000 Payd ile 2.000.000 eski Türk Lirası ile kurulmuş, devamında fiilen hiçbir faaliyette bulunmadığı için münfesih duruma düşmüştü. 

Şirketin tasfiye süreci nasıl başlatılmıştır? 
Şirketin bu şekilde gayri faal şekilde uzun yıllar durması ve neticesinde sermayesini yeni belirlenen asgari miktarlara yükseltmemesi, organsız kalması neticesinde, şirketin tasfiyesinin de birçok kişiyi ilgilendirmesi sebebiyle, Alanya için çözülmesi gereken bir sorun olarak görülmüş ve bazı girişimler ile Mahkeme tarafından şirketin tasfiyesine karar verilmiştir. Tasfiye Kurulu, Mahkeme tarafından atama ile oluşturulmuş bir kuruldur. 

Tasfiye sürecinde hangi noktaya gelinmiştir? 
Tasfiye işlemlerine başlanılınca, öncelikle şirketin malvarlığı araştırılmıştır. Devamla şirketin kendine has durumu gereği Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Maliye dâhil ilgili diğer kamu kurumları ile yazışmalar ve görüşmeler yapılmıştır. Özellikle vergisel durum açısından şirket hakında özelge talep edilmiş ve cevabının alınması beklenilmiş, özelge de temin edilmiştir. Bu aşamada tasfiye sürencin araştırma ve hazırlık aşaması tamamlanarak şirketin tek mal varlığı olan arsanın satışı ile ilgili süreç başlayarak sonuçlandırılmıştır. 

Bundan sonra neler yapılacaktır? 
Bundan sonra şirketin oluşacak vergisel, kamusal ve diğer yükümlülüklerine ilişkin ödemeler yapılacak, tasfiye sonu bilançosu hazırlanarak ilgili mahkemenin onayına sunulacaktır. İlgili Mahkemenin kararları doğrultusunda işlem sonrası kalan tasfiye karı ortaklara ve/veya kanuni mirasçılarına hisseleri oranında dağıtımı için çalışma yapılacaktır. Bu dağıtım ve ilgililer adına açılacak hesaplara tasfiye karı ödemelerinin yapılmasının ardından mahkeme kararı ile şirket ticaret sicilinden silinerek tasfiye süreci sona erecek ve şirket kayıtları terkin edilecektir. 

Ortaklar nasıl tespit edilecektir? Şirket kurulduğu zaman Alanya Ticaret Siciline tescil edilmiş ortaklar listesi, aksi yönde bir tespit oluncaya kadar, geçerli kabul edilecektir. Vefat etmiş ortakların mirasçıları veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) aslını bize ibraz ederek hak sahibi olduğunu ispat etmiş olacaktır. 

Şirket hisse senedi çıkarmış mıdır? Eğer ortaklar ellerindeki hisse senedini kaybetmiş ise ne yapmalıdır? 
Tespit ettiğimiz üzere şirket, ortaklar adına hisse senedi çıkarmıştır. Bu hisse senetleri Ticaret Kanununa göre nama yazılı hisse senedi niteliğindedir. Ticaret kanunu gereği hisseyi usulünce devraldığı iddiası ile ve elinde hisse senedi ile bir başka kişi başvurmadığı sürece, listede yazılı kişiler ortak ve hak sahibi sayılacaktır. Tabi ki, hisselerin sahibin kim olduğu hakkında mahkeme kararları mevcut ise bunlar da değerlendirmeye alınacaktır. 

Hisse devri yapılmışsa durum ne olacaktır? 
Hisse devri, bu senetlerin Türk Ticaret Kanunun hükümlerine uygun olarak devri suretiyle mümkündür. Usulüne uygun devirler tasfiye kurulumuzca kabul edilecektir. Usulüne uygun yapılmayan devirlerin ise tasfiye kurulumuzca kabulü yasalar gereği mümkün değildir. Hak iddia edenlerin hissenin önceki sahibi aleyhine mahkemeye müracaat etmesi gerekmektedir.

Tasfiye tamamlanır ise hisseye düşen para ne olacaktır? 
Bu durumda devraldığını iddia eden kişi yasal yollara (mahkemeye) başvurduğu takdirde, o hisseye düşen meblağ, isimleri de bildirilerek bu kişiler arasında ihtilaflı (davalı) olduğu açıklaması ile bir bankaya yatırılacaktır. Mahkemenin vereceği karara göre bankadaki parayı hak eden çekebilecektir. Dava açıldığının bize bildirilmesi ve durumun belgelendirilmesi ile, pay ihtilaflı sayılacak ve gereken işlem yapılacaktır.


Hak sahibi olan ortak bulunamaz veya başvuru yapmaz ise ne olacaktır? 
Bu kişiler hak kaybına uğramayacak, aynı şekilde, hisseye düşen tasfiye payı, bir banka hesabına, pay sahibi adına yatırılacaktır. Hesap bilgisi ve durum açıklaması kişinin bilinen veya tespit edilebilecek adresine gönderilecektir. Hesap açılması ve bildirimlere dair masraflar bu kişinin payına düşen meblağdan karşılanacaktır.

Ortak olan kişinin kendisi vefat etmiş ve birden çok mirasçısı var ise ne olacaktır? 
Öncelikle bu kişilerin mirasçıların tespiti için veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) aslını veya onaylı örneğini tasfiye kurulumuza sunmaları gerekmektedir. Mirasçılardan herhangi birisinin başvuru yapması mümkün olup, başvuranın bu kişinin veraset ilamı getirmesi durumunda, tüm mirasçılar kayda alınacaktır. Tasfiye payı bu mirasçılar adına bankaya yatırılacaktır.

Tasfiye sürecinde ortakların üzerine düşen yükümlülükler nelerdir?
Ortakların/hak sahiplerinin yapması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: Ortaklar öncelikle tasfiye kurumuza müracaat ile; elinde hisse senedi olanlar hisse senetlerini kurulumuza ibraz etmeli (herkese onaylı suret verilecektir), olmayanlar ise bu durumu ve nedenini yazılı olarak bildirmeli; miras yoluyla hisse elde edenler mirasçılık belgesi sunmalı; devralanlar bu konuda gerekli belgeleri sunmalı; hisselere veya ortaklık durumuna itirazları olanlar bunu yazılı olarak bildirmelidir. 

Tasfiye Kurulu


Süleyman TOK         H. Servet ÜNLÜ                Av. Kübra Cengiz SARITAŞ 


 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.