banner113

Otelciler bu haberi okuyun

banner106

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, 12 Ocak tarihli açıklamasında Facebook'un bundan böyle haber akışında bireysel paylaşım ve iletişimin öncelikliolacağını, haber ve şirket ürünlerinin daha az yer alacağını açıkladı. 

Otelciler bu haberi okuyun
19 Ocak 2018 Cuma 18:15

banner108
banner238
Peki Facebook'un aldığı bu karar otelleri nasıl etkileyecek, otellerin sosyal medya sorumluları neler yapmalı? Dünyanın önde gelen otel yönetimi okullarından EHL'nin Pazarlama ve Satış Kanalları Müdürü Veronique Malan, Facebook'un yeni algoritmasının ne anlama geldiği ve otellerin sosyal medya pazarlama ekiplerinin neler yapması gerektiği konusunda aydınlatıcı bir makale kaleme aldı. 
Malan'ın konuya ilişkin makalesini TurizmGüncel okurlarının dikkatine sunuyoruz:
FACEBOOK'TA TANITIM VE HABER AKIŞI AZALACAK
''Facebook CEO'su Mark ZuckeRberg, Facebook haber akışında değişikliğe gideceğini açıkladı. Zuckenberg'in açıklamasına göre şirket, inlar arası iletişimi ön plana çıkaran bir algoritmaya geçecek. Zuckenberg'in açıklaması, Facebook'ta reklam, tanıtım ve haber akışının azalacağı, bireysel etkileşimin artacağı bir yeni model anlamına geliyor.
Peki Facebook'un aldığı bu yeni karar oteller için ne anlama geliyor? 
''FACEBOOK PAZARLAMACILARI İÇİN KIYAMET''
Facebook'un yeni algoritması ile birlikte, haber akışında otel, restoran vb şirketler dahil, iş sayfalarının göünürlüğü belirgin oranda azalacak. Bu durum uzmanlar tarafından, ''Facebook pazarlamacıları için kıyamet' olarak nitelendirildi. Mesela Ecole hoteliere de Lausanne (EHL) Facebook sayfası, geçtiğimiz yıl 1 milyon organik okuyucuya ulaştı. Eğer 2018 yılında EHL sosyal medya pazarlama ekibi ve topluluk yöneticisi bir şeyler yapmazsa, bu okul çok önemli bir iletişim kanalını kaybedecek. 
''EN BÜYÜK SIKINTIYI PAZARLAMA BÜTÇESİ YETERSİZ İŞLETMELER ÇEKECEK''
Aynı durum Facebook'u yoğun olarak kullanan diğer oteller ve restoranlar için de geçerli. Özellikle, büyük pazarlama bütçelerine sahip olmayan bağımsız oteller, oda-kahvaltı otelleri, restoranlar ve barlar büyük sıkıntılarla baş başa kalacak. Kendi operasyonlarıyla uğraşan bu işletmeler, ilk başlarda bunun etkilerini fark etmeyebilirler, ancak ziyaretler azalıp cirolar düşünce dikkatlerini çekecektir.
''FACEBOOK'TA GÖRÜNMEZ OLACAKSINIZ''
Facebook'taki bu değişiklik sadece mevcut potansiyelinizi değil, yeni gelecek potansiyele de ket vurcaktır. Kullanıcılar, sizin artık Facebook paylaşımı yapmadığınızı, ya da kapandığınızı düşünebilirler. Yani Facebook paylaşımları aracılığıyla görünür olmak neredeyse imkansız hale gelecek. İlk bakışta bu durum pazarlamacılar için bir penik havası yaratmış olabilir ancak unutulmamalı ki Facebook'un yeni güncellemesi tüm işletmeler için müşteri memnuniyetini merkeze alma anlamında fırsatlar da yaratıyor.
NELER YAPMAK GEREKİYOR?
Peki bağımsız oteller bu durumda ne yapmalı? İşte 6 öneri:
1. Müşterilerinize, promosyonları görmek isteyip istemediğini ya da ne sıklıkta görmek istediğini sorun.
2. Sadece gerekli içerikleri yayınlayın. Unutmayın ki, işletmenizi seven küçük bir sadık müşteri topluluğunuzun söyleyeceği şeyler, konuyla ilgisiz koca koca kalabalıkların söyleyeceklerinden daha önemlidir.
3. Facebook'taki ''TripAdvisor'da bize puan verin'' flayerinin yanına, ''bizden haberdar olun'' mesajını sayfanızda ilk görüleceklere ekleyin. Bu konuda, müşterilrinizi bilgilendirmesi için ön büronuza talimat verin.
4. Seçilmiş postlarınızı yayınlayabilmek için bir miktar bütçe ayırın. Bulunduğunuz bölgeye seyahat eden ya da oradan geçen insanlara ulaşmak için Facebook'un lokasyon bazlı hedeflemesini kullanın.        
5. Oteliniz veya restoranınız için milenyum gençliğinin yeteneklerinden faydalanın. Yapacağınız projelere milenyum gençliğini dahil ederek geleceğin tasarımı ve müşteri deneyimleri konularında fikir sahibi olabilirsiniz.
6. Konaklama sektörü ve dijital pazarlama alanındaki sertifikanızı güncelleyin ya da yenileyin.
SOSYAL MEDYA PAZARLAMACILARI NELER YAPMALI?
Otellerin ve restoranların sosyal medya pazarlama uzmanları neler yapmalı?
1. Önce derin bir nefes alın ve mesleğinizin temel prensibini hatırlayın: Müşteri odaklı olmak ve beklentiler doğrultusunda müşteri memnuniyeti sağlamak. Facebook'taki algoritma değişikliği hepimizin doğru şeyi yapması için bir fırsat da sunuyor; sosyal medyada sosyal olmak.
2. Sosyal medya konusunda aşağıdaki iki videoyu izleyin:
3. Sayfanızadaki 'analizler' sekmesini tıklayarak veya Facebook'un yeni analiz özelliğini kullanarak mevcut istatistiklerinizi çıkarın.
4. Facebook pazarlama bütçenizi arttırın ve;

    *2017 yılındaki toplam organik gösterim verilerinizi çıkarın,

    *2017'de kampanyalarınızı arttırdıysanız, 'bin gösterim başına maliyet'inizi (BGBM) kontrol edin,

    *Organik gösterimlerinizi 1000'e bölüp 1000 gösterim başına maliyetiniz ile çarparak, eşdeğer bir reklam yapmak için üstüne ne kadar eklemeniz gerektiğini hesaplayın.

    *2018'de Facebook'a ayıracağınız reklam bütçesinin ne kadar artması gerektiğini yüzde olarak ifade edin.
        
5. Bireylerin sayfasında daha az reklam görüleceği ve pek çok şirket o akışta görünmek isteyeceği için Facebook reklamlarının maliyetinin artacağı bir gerçek.
6. Oteliniz için sosyal medya editoryal takvimi oluşturun, varsa güncelleyin. 
7. Facebook'ta işletmenizin en sadık ve hayran kitlesinden bir grup kurup kuramayacağınızı araştırın.
8. Instagram gibi diğer sosyal medya kanallarına daha fazla yoğunlaşın. Rakiplerinizin de aynışeyi yapacağını unutmayın. Öte taraftan, Instagram'ın sahibinin de Facebook olduğunu ve burada da yakında benzer bir algoritmaya gidileceğini hatırlatalım.
9. Pazarlama evriminizi gözden geçirin ve kesintisiz pazarlamadan, Inbound marketinge (içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, arama motoru optimizasyonu ve marka ile müşterileri ürüne yönlendirme) geçin.
BUNLARI YAPMAYI BIRAKIN
Peki neleri yapmayı bırakmalısınız?
İşte 2018'de sosyal medya pazarlamacılarının Facebook üzerinden pazarlama yaparken uzak durmaları gereken 5 nokta:
1. Daha fazla yayın yapma: Geleceğin anahtarı ilgi çekici ve iyi düşünülmüş içerikler oluşturmada. Nitelik, kendi niceğiliğini beraberinde getirecektir.
2. Zamanlanmış yayınlar: Facebook, takvime bağlı yayın yapma sistemini muhtemelen cezalandıracak.
3. 'Bu mesaja yorum yaz, bedava yemek kazan', 'Eğer otelimizin yeni spor salonunu beğendiyseniz evet yazın', 'yeni vejeteryan menümüzü beğeneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızı tag'leyin' gibi postlar atmayın.
4. Sahte Facebook profilleri oluşturarak postlarınızın altına 'gerçek müşteri' gibi yorum yazmayın. Muhtemelen Facebook bunları bulup cezalandıracaktır.
5. Facebook'tan vazgeçmeyin. Potansiyel müşterileriniz 2018 yılında da Facebook'ta olmaya devam edecek. 
 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.