banner113

Turizm Teşvik Kanunu’nda yapılacak değişiklik ne anlama geliyor?

banner106

TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘Bazı Kanunlada Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanununda da önemli bir değişiklik getiriyor.

Turizm Teşvik Kanunu’nda yapılacak değişiklik ne anlama geliyor?
21 Şubat 2020 Cuma 14:55

banner108
banner238

Turizm Teşvik Kanununda yapılacak değişiklikle, Bakanlık tarafından işletme belgesi iptal edilen tesislerin, kısa süre içinde başka bir işletmeye tahsis etmesinin önü açılıyor.

Kamu zararı oluşuyordu

TurizmGüncel’e değerlendirme yapan bir sektör uzmanı, işletme belgesinin iptalinden sonra açılan tapu terkin davalarının çok uzun sürdüğünü ve bu süre içinde kamu zararı doğduğunu belirtti.

Davalar 5-6 yılı buluyordu

Açılan dava sonuçlanıncaya kadar Bakanlığın işletmeyi bir başkasına tahsis edemediğine dikkat çekiliyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yargıda gerçekleşen tasfiyele nedeniyle bu tip davaların daha da uzamaya başladığı ve 5-6 yılı bulduğu belirtilirken, yeni düzenleme ile tapu terkin davalarının basit yargılamayla yapılacağı ve kısa sürede sonuçlanacağı ifade edildi.

Yatırımcının İdare mahkemelerinde ve Danıştay’da dava açma hakkı devam ediyor

Yeni düzenleme ile davaların bir çeşit tahkim şekilde görüleceği ancak burada mahkemeyi tarafların oluşturmayacağı belirtilirken, Bakanlığın iptal kararına karşı girişimcinin Bölge İdare ve Danıştay’da dava açma hakkının devam ettiğine dikkat çekildi.

Yeni düzenlemenin sektörde bir mağduriyet yartmayacağına işaret eden sektör uzmanı, irtifak sözleşmesine imza atan yatırımcının, zaten bu durumu peşinen kabul etmiş olduğunu ifade etti.

Mal sahipleri mahkeme yerine tahkimi seçiyor

Türkiye’de otel işleten yabancı şirketlerle mal sahipleri arasında da ‘tahkim sözleşmesi’ yapılıyor. Buna göre, her iki taraf da bir temsilci atıyor ve temsilciler de aralarında anlaşarak baş hakem belirliyor. Bu şekilde davalar 3 ay içinde noktalanıyor. Mal sahipleri de davaların uzun sürmesi ve ortaya mağduriyet çıkması ihtimaline karşı tahkimi seçiyor. Bakanlığın Turizm Teşvik Kanununda yaptığı değişiklik de benzer kaygılarla yapılıyor.

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.