banner113

Alanya ALKÜ'ye 1 milyon HİBE

banner106

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversite’sinin (ALKÜ) Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKA) sunduğu 1 milyon TL bütçeli Güneş Enerji Santrali (GES) ve Güneş Evi projesi kabul edildi. 

Alanya ALKÜ'ye 1 milyon HİBE
23 Mayıs 2018 Çarşamba 14:44

banner108
banner238

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2018 Yılı Mali Destek Programları kapsamında ALKÜ tarafından Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı’na sunulan, 1 milyon TL bütçeli “ALKÜ KestelYerleşkesiGüneşEnerjiSantrali (GES) TesisiveTeknikEğitimAltyapısıKurulumu“ başlıklıprojesi BAKA’dan 900 bin TL hibe desteği almaya hak kazandı. Yenilenebilir enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimine yönelik olarak açılan çağrıda, projenin yenilenebilir enerji üretiminin yanı sıra kamu yararı içeriği olması şartı da aranmaktaydı.Projenin kabul görmesinin ardından ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bakbak ve Proje Koordinatörü olan Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş’i makamına kabul etti. 
FAKÜLTENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
900 bin TL’si BAKA, 100 bin TL’si ALKÜ tarafından karşılanacak olan yaklaşık 1 milyon TL bütçeli proje kapsamında,ALKÜ Kestel YerleşkesindekiRafet Kayış Mühendislik Fakültesi çatısının 1200 m2'lik alanında, 145 kW kurulu gücünde güneş enerjisi santrali (GES)  kurulacak. Kurulacak olan GES ile yılda 300 ile 350 bin kWhenerji üretilecekolup bu miktarın,Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi'nin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık yarısına karşılık geleceği tahmin ediliyor.GES ile karşılanan elektrik sayesinde, yıllık olarakALKÜ yaptığı CO2 salınımın da 180 ton düşmesini ön görüyor.
HEM ELEKTRİK ÜRETİLECEK HEM EĞİTİM VERİLECEK
Projenin “Teknik Eğitim Altyapısı Kurulumu” ayağında, GES ile elektrik üretimininyanı sıra, bir de Güneş Evi kurulacaktır. Bu sayede ALKÜ sadece kendi enerji tüketimini düşürmeyi değil, aynı zamanda üniversiteninöğrencileri ve çevredeki okullardaki öğrencilerden başlayarak tüm paydaşlara Alanya‘da yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilincin ve teknik konulardaki bilginin arttırılmasını da sağlamış olacak.Yenilenebilir Enerji Eğitim Merkezi olarak düşünülen Güneş Evinde güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi üretimi ve solar enerji ile termal proses uygulaması eğitim sistemleri kurulacak ve öğrencilere eğitimler verilecek. Bu kapsamda, Rafet Kayış Mühendislik ve Eğitim Fakültesi öğrencilerine ve Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü‘ne bağlı liselerdeki öğrencilere eğitim verilmesi planlanıyor. ALKÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş’in Proje Koordinatörü,Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bakbak’ın yürütücü olduğuproje ekibinde,Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi ve Eğitim Fakültesinden öğretim üyeleri yer alıyor.
HEDEFENERJİSİNİ KENDİ ÜRETEN ÜNİVERSİTE
Bu projenin ALKÜ’ye kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, “Son yıllarda hem ülkemizde hem de gelişmiş ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim giderek artıyor ve dünya giderek fosil enerji kaynaklarından uzaklaşıyor. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde daha temiz, doğayı ve çevreyi kirletmeyen bir teknoloji ile enerji üretilmiş oluyor. Çoğu Avrupa ülkesinde yenilenebilir enerji kaynakları teşviki ve kullanımı oldukça artmış durumda.Türkiye de coğrafi konum olarak, ayrıca Alanya’mız da bol güneşi ile GES projeleri ile temiz enerji üretmek için gayet uygun bir konumda.Bu projedeki GES santrali ile üniversitemizinelektrik giderleri azalmış olacak, bu konuda toplumda bir farkındalık oluşturulmuş olacak; hem de Güneş Evi ile eğitim amaçlı olarak hem kendi öğrencilerimize hem de Milli Eğitim öğrencilerine fayda sağlanmış olacaktır. Bu projeyle birlikte hedeflerimizden biri olan kendi enerjisini kendi üreten bir yerleşkeye dönüşme yolunda da adım atmış olacağız. Bu vesileyle BAKA Yönetim Kurulu Üyeleri Antalya Valimiz Sayın Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Menderes Türel ile diğer yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim” diye konuştu. 
 

banner109

Etiketler; #alanya alkü
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.