banner113

ALKÜ ÜNLÜ ŞAİR ABDURRAHİM KARAKOÇ’U ANDI

banner106

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), I. Kültür ve Sanat Buluşmaları kapsamında Mihriban'ın Şair’i Abdurrahim Karakoç’u andı. Yoğun ilginin olduğu programa Karakoç’un oğlu Prof. Dr. Enderhan Karakoç onur konuğu olarak katıldı.

ALKÜ ÜNLÜ ŞAİR ABDURRAHİM KARAKOÇ’U ANDI
28 Eylül 2022 Çarşamba 13:20

banner108
banner238

I. Kültür ve Sanat Buluşmaları programı kapsamında, Türk edebiyat tarihinin önde gelen şairlerinden Abdurrahim Karakoç ALKÜ’de anıldı. Anma programına, Abdurrahim Karakoç’un oğlu Enderhan Kararkoç onur konuğu olarak katıldı. Program, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ile Alanya Belediyesi tarafından Kestel Yerleşkesi Amfitiyatro’da gerçekleştirildi. Karakoç belgeselinin gösterimi ile devam eden programda ALKÜ’lü öğrenciler Karakoç’un şiirleriyle alanda bulunanlara edebi bir ziyafet sundu. Programı ayrıca, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de ilgiyle takip etti.

Programın açılış konuşmasını ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan yaptı. Kalan, “Abdurrahim Karakoç'u Anmak ve Anlamak, yeni neslin bence derinlemesine irdelemesi gereken önemli bir olgudur. 1932 yılında Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde başlayan hayatı aslında dedesi, babası, kardeşlerinin yetişmiş olduğu edebiyat iklimindeki Kahramanmaraş'ın bu yönünü hepimiz biliriz. Gerçekten edebiyat beşiğidir. Bu yönüyle de şanslı birisidir. Geleneksel Anadolu kültüründe yetişmiştir. Bir parça muhafazakarlık bir parça milliyetçi duygularla yetişmiştir. Ve bunu da eserlerinde yoğun bir şekilde hissetmemiz mümkündür.” dedi.

Moderatörlüğünü ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir’in gerçekleştirdiği anma programında Karakoç'un şiirleri ve hayatı konuşuldu. Abdürrahim Karakoç'un oğlu Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enderhan Karakoç, bir evlat olarak babasını anlatmanın çok zor olduğuna değindi.

KARAKOÇ: “BABAM HALK ADAMIYDI”

Babasının bir halk adamı olduğunu ve şiirlerindeki mesajların halka ulaşmasını çok önemsediğini ifade eden Karakoç, “Babam sadece kendisiydi. Bu yüzden kalıcı oldu. Mihriban şiirini babamdan isteyen çok oldu. Babam Abdürrahim Karakoç Mihriban'la öne çıkıyor olsa da aslında hiciv ve dava şairiydi. Babamın elinden bir dakika bile gazeteleri, dergileri, kitapları bıraktığını görmedim. ‘Sizin bir ayda okuduğunuzu ben bir günde okuyorum' derdi.” şeklinde konuştu.

MİHRİBAN’IN KİM OLDUĞUNA DEĞİNİLDİ

Abdurrahim Karakoç’un şiirindeki Mihriban’ın kim olduğu konusuna da değinen Karakoç, “Ben merak ettim, sordum. Hatta benim soramadığımı torununa, eşime sordurdum. Kimdir Mihriban? Herkes merak ediyor. Babama kim olduğunu sorduğumuzda 'Neden kişiyle ilgileniyorsunuz? Kara kuru biriydi, kısaydı, esmerdi, şuydu, buydu' diyordu. Bunu da şiire yansıtmış. İsmi Mihriban mı? Hayır, ismi Mihriban değil. Şiirlerde sembol olarak Mihriban ismi geçiyor. Onun dışında hiçbir şeyi biz dahil bilmiyoruz.” dedi.

Program hediye takdimlerinin ardından son buldu.

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.