banner113

Dudaktan uçuklatan fiyatlar!

banner106

Alanya'da dudak uçuklatan ve 5 bin TL'ye kadar çıkan kira fiyatları, barınacak yer bulamayan öğrencilerin sorununu iki katına çıkarıyor. Fahiş kira fiyatlarına düzenleme gelmemesi halinde de öğrenciler protesto hazırlığı yapıyor

Dudaktan uçuklatan fiyatlar!
28 Ağustos 2021 Cumartesi 11:33

banner108
banner238
Türkiye’nin gözde ilçesi Alanya, yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yaparken, öğrencilerin de odak noktası olmuştu. İlçede uzun zamandan beri var olan kentsel dönüşüm sorunu ve konut sayısının yetersizliği artan nüfus oranını karşılayamayacak aşamaya geldi. Yüz yüze eğitimin de başlayacak olmasıyla, kalacak yer bulamayıp kiralık dairelere yönelen öğrenciler barınma ihtiyacını karşılamakta büyük sorunlar yaşıyor. Alanya Posta Medya’nın uzun zamandır gündeme getirdiği barınma sorunu öğrenci için kabusa dönüşürken kiralık ev arayan bir vatandaş bile bu konuda sıkıntı yaşıyor. Kiralık dairelerin fiyatları ise öğrencinin cebini oldukça zorluyor.

ÖĞRENCİLER CANINDAN BEZDİ 
Öğrenciler günlerdir uygun fiyata daire bulamamaktan yakınırken, çareyi başka yollarda arıyor. Bu durum karşısında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) öğrencileri kira fiyatlarını protesto etmeye hazırlanıyor. Öğrenciler, "2 hafta daha böyle devam ederse Anıt’ta protesto edeceğiz. Alanya’ya gelecek öğrenciler için bu kiralar uygun değil. Kira fiyatlarına çözüm üretilmesi gerek’’ diyerek isyan etti.

ESKİ EVLER BİLE EN AZ BİN 500 TL’DEN BAŞLIYOR
Alanya merkezde kiralar yüksek. Bulunduğumuz süreçte Alanya'nın yalnızca merkezinde değil, her mahallesinde kiralar artış gösterdi. Alanya Postası Gazetesi Köşe Yazarı ve emlak danışmanı Ali Özsoy, ‘’2+1 dairelerde eski evler en az 1500 TL'den başlarken, yeni evler bin 750-2 bin aralığından başlıyor.3+1'ler de 2 bin 250 ve 3 bin TL arasında değişiklik gösteriyor’’ diyerek bilgi verdi. Çoğu mahallede ise 1+1 dairelerin kira fiyatlarının 2+1’lerden yüksek olduğu gözlendi. 

BU SENE GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Ali Özsoy,şu anda sadece öğrenciye değil, herhangi bir başkasına da  ev olmadığını söyledi. Özsoy, ‘’Piyasada ev yok. Kiralıkların pahalı olması öğrencilerin gelecek olmasından değil, arz talep dengesinden meydana geliyor. Şu anda örneğin benim yerimde bir tane kiralık daire yok. Bundan dolayı pahalanıyor. Herkes öğrenciler gelecek bilerek zam yapıyorlar diyor ama onunla alakası yok. Kentsel dönüşüm, yetersiz konut bunların hepsi etken. Aşağı yukarı 3 yıldır gelen tehlikeyi söylüyordum. Sen de mi olmasaydı tehlike geçen sene olacaktı. Bu sene gün yüzüne çıktı’’ dedi.

‘TEK ÇARE APART ’
Birden konut üretilemeyeceği için  apart ve oteller ile anlaşma sağlanması gerektiğini vurgulayan Özsoy," Birden konut üretilemeyeceğini göre, apartlarla ve oteller ile anlaşılması gerekiyor. Bize bir ev sahibi gelip kirasını söyleyince biz uyarıyoruz. Bunun hakkı bu değil diye ev sahibini uyarıyoruz. Bazen haklısınız deyip afaki rakamlar isteniyor. Kiraya vereceksek belirli şartlarda olması lazım diye uyarıyoruz’’ dedi.

DEVLETE GÖREV DÜŞÜYOR
Konaklama sorununun önüne geçilmesi için devlete görev düştüğünü dile getiren Özsoy,  " En basitinden şu anki geçici çözüm apart otel, pansiyon ve bazı otellerle anlaşılması gerekiyor. Bir an önce bunun çaresini bulunması lazım. Kentsel dönüşümde olduğu için konut sıkıntısı olacak. Alanya da bir sürü bina yıkılacak. Oradan çıracılar çıkacak talep olacak. Yine sorunlar olacak. Devletin bir an önce apart otellerde anlaşması lazım’’ diye konuştu.

İŞTE DUDAK UÇUKLATAN KİRALAR:
1+1 EŞYALI DAİRELER 

Mahmutlar Mahallesi: bin 800 TL - 4 bin TL
Kestel Mahallesi: 2 bin TL - 4 bin TL
Oba Mahallesi: 2 bin TL - 3 bin 750 TL
Tosmur Mahallesi: bin 750 - 3 bin 500 TL
Cikcilli Mahallesi: 4 bin TL - 6 bin TL
Cumhuriyet Mahallesi: bin 200 TL - 3 bin TL
Konaklı Mahallesi: bin 500 TL - 3 bin TL
Avsallar Mahallesi: 2 bin TL - 4 bin TL
Güller Pınarı Mahallesi: 2 bin 300 TL - 4 bin 500 TL
Saray Mahallesi: 2 bin 500 TL - 7 bin TL
Çarşı Mahallesi: 3 bin TL - 4 bin TL 
Şekerhane Mahallesi: 2 bin 300 TL - 4 bin TL
Hacet Mahallesi: 3 bin TL - 4 bin 500 TL
2+1 DAİRE FİYATLARI
Mahmutlar Mahalles: 2 bin  TL - 6 bin TL 
Kestel  Mahallesi: 2 bin TL - 4 bin TL
Oba Mahallesi: 2 bin TL - 4 bin 500 TL
Tosmur Mahallesi: 2 bin 500 TL - 5 bin TL
Cikcilli Mahallesi: bin 800 TL - 6 bin TL
Cumhuriyet Mahallesi: 3 bin TL - 5 bin TL
Kadıpaşa Mahallesi: 2 bin 500 TL - 3 bin TL
Konaklı Mahallesi: bin 750 TL - 4 bin TL
Avsallar Mahallesi: 2 bin TL - 4 bin 400 TL
Güllerpınarı Mahallesi:  2 bin 500 TL - 4 bin 500 TL
Saray Mahallesi: 2 bin 750 TL - 8 bin 500 TL
Çarşı Mahallesi: 3 bin 500 TL - 6 bin 500 TL 
Şekerhane Mahallesi: 2 bin TL - 3 bin 500 TL
Hacet Mahallesi: 2 bin 500 TL - 4 bin TL 
Dinek Mahallesi: bin 600 - 2 bin 500 TL   - Özlem KAYGUSUZ-Alanya Postası
 

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.