banner113

ALANYA'DA EV SAHİPLERİ BAKANLIĞIN RADARINDA

banner106

Alanya'da gayrimenkullerinin değerini düşük göstererek yüksek fiyatla satan ev sahipleri ile emlakçılar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca geliştirilen radar sistemi ile tespit edildi.

ALANYA'DA EV SAHİPLERİ BAKANLIĞIN RADARINDA
01 Şubat 2023 Çarşamba 10:19

banner108
banner238

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla her iki ülke vatandaşlarının özellikle Alanya'ya gelmesinin ardından daire fiyatları ve kira bedellerinin artmasıyla birçok vatandaş mağdur oldu. Yaşanan süreçte kiracılar ev sahipleri tarafından çeşitli bahanelerle icra yoluyla tahliye edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği radar sistemiyle gayrimenkullerinin rayiç bedelini düşük göstererek yüksek fiyatla satanlar tespit edildi.
POLİS GÖZETİMİNDE DENETİMLER BAŞLAYACAK
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı müfettişleri önümüzdeki günlerde tüm il ve ilçedeki vergi dairelerince fahiş fiyat üstünden kira bedeli alan ev sahipleri ve tapuda satılan evleri polis gözetiminde denetleyecek. Denetimde evlerini rayiç bedelin altında satan ev sahipleri yüklü miktarda para cezasıyla cezalandırılacak.
EV SAHİPLERİNİN EVİ 2 YIL BOŞ KALACAK
Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişlerince kiracıların ev kira bedellerini banka kanalıyla yatırılması istendi. Müfettişler yine kiracılardan ev sahipleriyle kontrat yapmaları gerektiğini ifade etti. Ev sahiplerinin yabancılara kiralık ev verdiği takdirde kolluk kuvvetlerine mutlaka kimliklerini bildirmek zorunda olduğunu hatırlatan müfettişler, bildirimde bulunulmadığı takdirde ağır para cezası ile cezalandırılacaklarını ve evlerini 2 yıl kimseye kiralayamayacaklarını aktardı.
CİMER’E GELEN ŞİKAYETLER İNCELENECEK
Kiracılar tarafından CİMER’e ev sahipleri ve emlakçıların şikayet edilmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri bu şikayetleri değerlendirerek harekete geçecek. Şikayetin bulunulduğu adrese giderek inceleme yapacak olan müfettişler, sorun tespit ettikleri takdirde ev sahibine ve emlakçıya yaptırım uygulayacak.
İHBARLAR DEĞERLENDİRİLMEYE ALINDI
Fahiş fiyat artışı yapanlar, alım-satım işlemleri esnasında yanıltıcı beyanlarda bulunanlar, piyasada arz talep dengesinde dezenformasyona sebep olan emlakçılar, bakanlığın geliştirdiği radar sistemi ile takibe alındı. Gayrimenkul değerleme raporları kullanılarak analiz çalışmaları yürütüldü. Vatandaşlardan gelen ihbarlar da değerlendirmeye alındı.
55 BİN RİSKLİ İŞLEM, 80 BİN MÜKELLEF
Yapılan incelemeler sonucunda ilk etapta 55 bin riskli işlem tespit edildi. Yüksek riskli görülen sonuçlar, ilgili birimlerle paylaşılacak  Sistemle gayrimenkulün gerçek değerini beyan etmeyip düşük tapu harcı ödeyen ve hazineyi zarara uğratan kişiler  tespit ediliyor. İlk etapta radara 80 bin mükellef takıldı. Bu kişilerin vergisel yükümlülükleri mercek altına alındı. Mehmet AL-Gerçek Alanya Gazetesi
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.