banner113

Alanya'da ucuza daire bulunmuyor!

banner106

Alanya'da uygun fiyata daire bulunmamasının sebebini, 'Alanya'da yaşamanın bir bedeli var. Alanya altın gibi bir şehir' diyerek anlatan Fenercioğlu, "Her dönemde talep görüyor. Yatırımcılar hala şehrimize yatırım yapıyor" dedi.

Alanya'da ucuza daire bulunmuyor!
21 Aralık 2020 Pazartesi 09:27

banner108
banner238


İnşaat sektörü tüm dünyada olduğu gibi pandemiden dolayı Alanya'da etkilenen sektörler arasında yer aldı. İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu da Alanya Posta TV'de yayınlanan Gaye Coşkun'un sunduğu Haberin Manşeti programında pandemiye sektörün hazırlıksız yakalandığını dile getirdi. Bunun yanı sıra konut alımlarıda artış yaşanarak zamanla pandeminin inşaat sektörünü belli bir pozisyona soktuğunu aktaran Fenercioğlu, ''Her sektör gibi inşaat sektörü de hazırlıksız yakalandı. Ama hayat devam ettiği için, gereksinimler devam ettiği için inşaat sektörü de belli pozisyonunu aldı '' dedi.
'ALANYA DAHA ÇOK YABANCIYA BAĞLI'
Hükümetin pandemi döneminde sunduğu kredinin iyi bir avantaj olduğunu aktaran Fenercioğlu,'' Herhalde Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir fırsat sundu. Çok ciddi bir talep oluştu. Vücutta biriken yapısı stoğunun hem ülkede hem de şehrimizde erimesine sebep oldu. O yüzden bir hızlanma oldu. İhtiyacı olmayan bile ev alma durumuna geldi. Bu da tabii ki mevcut yapı eridiği için yeni yapının önünü açmış oldu. Faizlerin belli noktaya inmesinden sonra tabii şu an biraz artmış durumda. Biraz daha düşer diye tahmin ediyorum. Oluşan boşluktan dolayı hemşehrimiz de hem ülkemizde yeni inşaatlara başlandı. Alanya inşaat sektöründe daha çok yabancıya bağlı olduğu için yazın hareket oldu. Şu dönemde biraz daha yavaşlama var. Normalde Noel yaşandığı için bu dönemde bir hareket olurdu ama yavaş geçiyor. Yaz aylarında tamamen durma noktasına gelmedi. Yazın Türkiye içinde de büyük şehirlerden göç aldık. Büyük şehirlerde pandemi çok sıkıntılı geçti. Önümüzde inşallah aşı süreci var. Temennimiz Nisan ayından itibaren sektörün hızlanması. 2020 gibi kötü olmaz ama 2019 kadar olmasa da 2021 yılında artıya geçileceğini umut ediyorum turizm hem inşaat sektörü için. Çünkü biliyorsunuz inşaat diğer sektörleri de çok etkiliyor'' dedi.
'NİSAN'I UMUTLU BEKLEYİŞ'
Şu an Alanya'nın en sakin dönemleri olduğunu belirten Fenercioğlu, bunun aslında bir fırsat olduğunun altını çizdi. Fenercioğlu, '' Şu an yavaş giden seyrin biraz daha yavaş gitmesine rağmen biraz daha sabrederek Mart olmasa bile Nisan'dan sonra normal seyrine döneceğini umut ediyorum. Hepimizin beklentisi 2019 kadar iyi olmasa bile geçtiğimiz yıldan daha iyi bir tempoyla bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum'' ifadelerini kullandı.
'ALANYA'DA UCUZA DAİRE BULUNMUYOR'
Alanya'nın yapı stoğunun fazla olduğunu dile getiren Fenercioğlu, Alanya'da bölgesel olarak yapılanmalara ise ''Özellikle Mahmutlar bölgesinde ciddi yapı stoğu vardı. Bunların çoğu eridi. Ama tabi tamamen bitmesi mümkün değil. Çünkü sürekli üretiliyor. Şehrimizde birçok inşaat yapılıyor. İmara açılan bölgelerde ciddi yapılaşmalar var. Bu bir döngü, hiçbir zaman durmayacağı için rakamlar net olmaz. Özellikle yerli kesim bu fırsattan ciddi faydalandı. Alanya'da mülk biraz pahalı olduğu için herkes bunu bir fırsat bildi, mülk edindi. Piyasa durgun dememize rağmen şu an Alanya'da ucuza daire bulunmuyor'' diye konuştu.
'ALANYA'DA YAŞAMANIN BİR BEDELİ VAR'
Alanya'daki konut fiyatlarına değinen Fenercioğlu, ''Şehrin merkezinde çok farklı fiyatlar var. İki artı bir de en düşük fiyatlar sıfır dailere şu an ortalama 700-800 bin TL'den başlıyor. 1+1'ler de ortalama 450 bin TL'den başlıyor. Şehrimizde endeksler euro ve dolar olduğu için daire fiyatları Türkiye ortalamasına göre yüksek. Alanya'daki bir dairenin fiyatını başka bir ilçe veya il den daha uyguna alma ihtimaliniz var. Ben hep şunu diyorum, " Alanya'da yaşamının bir bedeli var."   Alanya altın gibi bir şehir. Her dönemde talep görüyor. Yatırımcılar hala şehrimize yatırım yapıyor'' dedi.
'OBA ALANYA'NIN PARLAYAN YILDIZI'
Üretimin Alanya'da her zaman biraz fazla olduğunu aktaran Fenercioğlu, yatırımcının arz- talep dengesini gözettiğini belirtti. Fenercioğlu,'' Yatırım yapan firmalar da yeni bir talebe göre bunu uyguluyor. Mesela Oba, şu anda Alanya'nın parlayan bir beldesi. Çok ciddi inşaat yapılaşması oluştu.  Bundan belki 10 sene önce Oba çoğumuza uzak gelirken, şu anda merkez gibi oldu. Çıplaklı ve Cikcilli'de de ciddi bir yapılaşma var. Oba'da şu an ciddi bir şekilde inşaat yatırımı devam ediyor.   Şehrimizde en büyük konut proje hala Mahmutlar'da yapılıyor.  Mahmutlardaki piyasa kendini döndürdüğü için hala inşaat görebilirsiniz. Özellikle Rus Arap ve İran vatandaşları orayı tercih ediyor. Mahmutlar'ın kendi piyasasını döndürmeye yetiyor '' ifadelerini kullandı.
'DAHA ÇOK MÜTEAHHİT TERCİH EDİLİYOR'
Alanya'da inşaa edilen konutlara yapı denetim yapılıp yapılmadığı konusunda konuşan Fenercioğlu, ''Kanuna göre bir binada yaşayan kişi, bina riskli olup olmadığı belli olmadığı için başvuru hakkı var. Herhangi bir insan, başvuru yapıp binanın analiz edilmesini istiyor. Eğer bina riskli çıkarsa o bina için yıkım kararı çıkartılmak zorunda yada güçlendirme yapılması lazım. İki tane ihtimal var. O bina devletin nezdinde riskli yani çürük. Binanın yıkılması gerekli bu yıkımı ya kendileri yapacaklar yada müteahhite verecekler. Şehrimizde daha çok müteahhit yolu tercih ediliyor. Çünkü çoğu insan inşaat sektörü dışında olduğu için yapmaya uğraşmıyor'' dedi.
'CUMHURİYET'TE DEVAM EDİYOR'
Alanya'daki kentsel dönüşüm çalışmalarından söz eden Fenercioğlu, ''Keşke kentsel dönüşüm çok büyük alanlarda yapılsa. Biliyorsunuz, Alanya Cumhuriyet Mahallesi'nde böyle bir çalışma şu anda devam ediyor. Alanya Belediyesi orada bir müdürlük kurdu. Kentsel dönüşüm üzerine devam eden bir çalışma var. Orası büyük bir alan olduğu için büyük zaman alacak bir çalışma. Pandemiden dolayı şuan da doğal olarak görüşmeler biraz yavaşladı. Büyük alanlarda yapılan kentsel dönüşümler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kendi ilanı ile resen yapılan çalışmalar. Şehrimizde daha çok parsel bazda çalışma yapılıyor. Keşke ada bazında çalışma olsa ama bir adadaki herkesi ikna etmek çok zor. Çünkü birçok bina var, birçok insan var'' açıklamasında bulundu.
'ŞEHİR MERKEZİ DEĞİŞMELİ'
Alanya'da özellikle şehir merkezinde birçok eski ev bulunduğunu aktaran Fenercioğlu, '' Şehrin merkezinin kentsel dönüşüm ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hem denize yakın olmasından ötürü hem de şehrimizin en kıymetli yeri olduğu için şehrin rengi değişsin, oradaki sosyal alanlar değişsin, güzel ve yeni yapıların oluşmasından ötürü kentsel dönüşüm yapılmalı ama bu çok zor bunun olması için birçok insan ile anlaşmak gerekiyor. Bakanlıktan kanun çıkartmak gerekiyor. Kısa vadede olacak birşey değil insanları ikna etmek zor ''dedi.
'ÇOK CİDDİ HİSSEDİLDİ'
Alanya'da yaşanan depreme de değinen Fenercioğlu, ''İstatistiklere göre depremlerin belli bir süreci var. Tahminler var. Geçenlerde Alanya'da yaşanan deprem çok olağan dışı, beklentilerin dışında yaşanan bir deprem oldu. İstatistiksel olarak bizim bildiğimiz normal bir deprem değil. 5.3 şiddetinde bir depremdi, o gün sokağa çıkma yasağı vardı, hepimiz evdeydik. Deprem çok ciddi hissedildi'' dedi.
'DEPREMDEN SONRA BELEDİYE DAHA DUYARLI OLDU'
Alanya'da deprem eylem planı hakkında konuşan Fenercioğlu, ''Yanlış bilgi vermeyeyim ama bildiğim kadarıyla belediyenin böyle bir çalışması yok ama meslektaşlarımız daha iyi bilirler. Özellikle geçtiğimiz hafta yaşanan depremden sonra belediye bu konuda biraz daha duyarlı davranmaya başladı. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'da bu konuda belediyeler sıkıştırmaya başladı, tedbirimizi alalım planlarımızı oluşturalım diye. Zamanla hem belediyeler hem de Çevre ve Şehircilik müdürlükleri, bakanlık bu konuda daha duyarlı hale gelmeye başladı. Biz ne kadar plan program yapsak bile bence bunu uygulamaya geçirmek lazım. Biz ne kadar yazsak da çizsek de bir de bunun uygulanması var. Ne kadar erken başlarsak o kadar hızlı yol alırız. Hiçbir işe başlamadan bitmez. Zararın neresinden dönersek kârdır. Şehrimizde kentsel dönüşüm yapılmaya başlandı. Genellikle parsel bazda dönüşüm oluyor umarım zamanla dönüşümler ada bazında yapılarak şehrimiz daha konforlu hale gelir'' ifadelerini kullandı.
'HERKES KABUL EDERSE BAŞLIYOR'
Alanya'daki kentsel dönüşüm sürecini aktaran Fenercioğlu, ''Dönüşümün ihtiyaç olup olmadığı genellikle 1 aylık bir analizin sonucunda netlik kazanıyor. Onayı Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri veriyor. İnsanların binayı boşaltmaları da bir süreç. Ortalama 3-4 ayda eğer bir itiraz olmazsa herkes de kabul ederse bu süreç başlamış oluyor. Binanın yapımı büyüklüğü ile alakalı ama ortalama 18 ay olarak baz alınıyor ama bunun nedeni devletimiz kentsel dönüşüm yapımı olacak binada oturanlara 18 ay boyunca kira yardımında bulunuyor. O yüzden genellikle 18 ay oluyor ama şehir merkezinde de binaların yapımı daha kısa sürede gerçekleşiyor'' diyerek konuşmasını noktaladı. - Özlem KAYGUSUZ

 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.