banner113

ALTSO BAŞKAN ADAYI TUNAHAN TOKSÖZ'DEN TURİZM ÇIKIŞI: ŞANS ESERİ ZENGİN BİR RUS TURİST GELİR VE RESEPSİYONA 100 DOLAR PARA BIRAKIR!

banner106

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı Tunahan Toksöz turizme bakış açısını kamuoyuna bir hikaye anlatarak paylaştı. 

ALTSO BAŞKAN ADAYI TUNAHAN TOKSÖZ'DEN TURİZM ÇIKIŞI: ŞANS ESERİ ZENGİN BİR RUS TURİST GELİR VE RESEPSİYONA 100 DOLAR PARA BIRAKIR!
16 Eylül 2022 Cuma 14:50

banner108
banner238

Toksöz kendi kaleminde turizme bakış olan yazısı.
Ürün stok yapamayan ticaretin adı turizm. Sezonu stok etme imkânı yok, gecelemede boş kalan yatağı yarın satarız demek imkânsız. Fakat biz doğru takvimde, doğru fiyata otellerimizi pazarlarsak Alanya o zaman gerçek ticari hedeflerine ulaşır.
Korku ile yükselen panik, turizmde pazarlamanın ekonomik maliyeti ön görülemeyen bir zarara neden olur.
Hoş bir hikâye vardır; Temmuz sıcağında Fransız Rivierası'nda küçük bir sahil kasabasında geçer. Yaz mevsiminde çok şiddetli yağmur yağar, her yer bomboştur. Kasabada herkesin birbirine borcu vardır ve krediyle yaşamaktadırlar. Şans eseri otelin birine zengin bir Rus turist gelir ve resepsiyona 100 dolar bırakır. Ama odayı beğenmezsem paramı alıp giderim der ve odaya bakmaya çıkar. Otel sahibi parayı alır almaz kasabada olan herkes borcunu kapatır. Kasap, 100 doları hemen alarak, nakliyeciye borcunu öder. Nakliyeci de dönüp dolaşıp otele olan borcunu öder. Ve o anda Rus müşteri odadan geri dönerek, odayı beğenmediğini söyleyip 100 dolarını geri ister. Parasını geri alan Rus müşteri, kasabayı terk eder. Rus müşterinin bu ziyaretinden somut olarak hiç para kazanan olmaz. Ancak tüm kasaba borçlarından kurtulur.

Ek olarak da ekonomi büyümüştür. 100 dolar, 500 dolarlık işlem hacmi yaratarak, 100 doların kimsenin cebinde fazla süre kalmamasına rağmen tüm kasaba geleceğe daha güvenle bakmasını sağlamıştır. Bu hikâyede ortaya çıkan şartlar ve sebepler ne olursa olsun, işlem hacmini doğru yönetmek gerekmektedir. Alanya 1990 yılının sezonuna kadar Antalya'dan daha çok yatak satıyordu. Bununla birlikte Antalya otellerinden daha iyi fiyata pazarlıyordu. Bugün Alanya turizm ticaretinin pazarlanmasında soğukkanlı olmak zorunda. Çok yatak sahibi olan otellerimiz ile pazar payımız büyüyebilir, bu büyüme kesinlikle bir çözüm olmayacaktır. Gerçek büyüme, turistin Alanya'ya gelme nedenlerini çoğaltarak ilk tercih
edilen turizm beldesi olmasını sağlamak, "şorttayız" dedirtebilmektir. Bizim hedefimiz, mart sonu "şorttayız" sözünü her otelimize söyletmektir. Biz buna da hazırız. Otelcisinin mutlu olmadığı bir turizm beldesinde hiçbir ticari sektör ekonomik mutluluğu yakalayamaz.

1. Alanya'ya gelen turistin gelme nedenleri üzerinde kapsamlı bir çalışma yapacağız.
2. Alanya ve bölgede bulunan otellerimizin yatak sayısına bakmadan otellerimize tasarım ve müşterinin beklentilerini içeren tavsiye çalışması yapacağız. Otelcilerimizin oteli nerede olursa olsun, kaç yataklı olursa olsun tercih edilen otel olmasını sağlayacağız.
3. Hedeflerimiz ile kârlılık oranı yüksek bir turizm beldesi olmayı başaracağız.
4. Rakam ve sayılar ile meşgul olmayacağız. Kaliteli hizmet anlayışımızdan taviz vermeden kârlılığı hedefleyen bir Alanya olacağız.
5. Esnâfımızın, turizmcimizin, tüccarımızın şehrimizde yaşama mutluluğu ile buluşması bizim en büyük başarı onurumuz olacaktır.
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.