banner113

Bakanlık, otel yapıp ev diye satan firmalar için harekete geçti!

banner106

Kültür ve Turizm Bakanlığı otel yapıp ev diye satan firmalar için harekete geçti

Bakanlık, otel yapıp ev diye satan firmalar için harekete geçti!
05 Nisan 2022 Salı 09:19

banner108
banner238

Turizm imarlı alanlara otel görünümlü rezidans inşa ederek milyonlarca liraya satan gayrimenkul firmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı müdahale etti.
Başta Türkiye'nin gözde turizm merkezleri Bodrum ve Çeşme olmak üzere çok sayıda turistik bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yatırım belgesi, belediyeden otel inşaat ruhsatı alan gayrimenkul firmaları, otel olarak inşa ettikleri yapıları konut olarak vatandaşlara sattı. Turizm imarlı arsalarda iki kat fazla inşaat hakkı olduğu için ekstra kazanç sağlayan firmalar, avantajlı krediler, hibeler, düşük tarifeli enerji faturaları, emlak vergisi muafiyeti gibi bir dizi kolaylığa da sahip olup inanılmaz kârlar elde ederken, kaybeden Türk turizmi oldu. Türkiye'nin sahilleri otel görünümlü rezidanskondular ile doldu.
İmar planında ve inşaat ruhsatında turistik tesis olarak görünen projelerdeki mevzuata aykırı kullanımlar için sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy devreye girdi.
Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 27 Mart günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tapu Kadastro, Milli Emlak, Mekansal Planlama ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüklerine, 81 ilin valiliğine ve 81 ilin belediyelerine bir yazı gönderdi.
Yazıda, turizm belgeli konaklama tesislerinde devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyeti gibi hakların tesis edilmemesi istendi.
Yazıda konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:
“Son zamanlarda ilgili mevzuat hükümlerine ve onaylı imar planlarının ruhuna ve amacına aykırı şekilde karma kullanım ya da tercihli kullanım alanlarında ilgili belediyelerden turizm tesislerinin yüksek emsal ve yapılaşma koşullarından yararlanılarak yapı (inşaat) ruhsatı alınmasına rağmen bu alanlarda konut kullanımına yönelik yapılar inşa edildiği ve sonrasında ise bu yapılar üzerinde devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyeti kullanarak üçüncü kişilere bağımsız bölüm olarak konut satışı gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.”
Belediyeler ve tapu müdürlüklerine uyarı
Bu durumun, yüksek yapılaşma hakkının kötüye kullanımına ve haksız menfaat yaratılmasına sebep olduğuna işaret edilen yazıda, turizm tesisi ruhsatı almış olan yapıların daha sonra konut olarak kullanılmasının engellenmesi istendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyelerden, turizm tesisi olan yapıların devre mülk, kat mülkiyeti veya kat irtifakına konu olamayacağına ilişkin tapu siciline bildirim yapmasını ve yapı kullanım izin belgesi (iskan) vermemesini istedi.
Tapu müdürlükleri de turizm tesisi olarak inşa edilen yapılara devre mülk, kat irtifakı ve kat mülkiyetli tapu verilmemesi konusunda uyarıldı.
 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.