banner113

İşte turizmle ilgili yasa taslağındaki tartışmalı konular

banner106

Ak Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan ve Meclis Başkanlığı’na sunulan ‘’Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ başlıklı düzenleme, turizm sektöründe tartışma yaratacak başlıklar taşıyor.

İşte turizmle ilgili yasa taslağındaki tartışmalı konular
31 Mart 2021 Çarşamba 14:06

banner108
banner238

TurizmGüncel

İktidar partisine mensup milletvekillerinin imzasını taşıyan Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Yarın Bayındırlık, İmar, Turizm ve Çevre Komisyonuna gelmesi beklenen yasa tasarısının içinde kritik düzenlemeler de yer alıyor.
4 ve 5 yıldızlı otellere tur ve transfer yetkisi
Yasa taslağındaki tartışmalı düzenlemelerden biri, 4 ve 5 yıldızlı otellere transfer hakkı getirilmesi. Düzenlemeye göre bu oteller, 3 yaşından eski olmamak üzere 2900 cc ve üzeri motor hacmine sahip araçlarla kendi transferlerini yapabilecek. Böylece, seyahat acentelerine tanınan bu hak oteller tarafından da kullanılabilir hale gelecek.
Yabancı işçi çalıştırma konusu keyfiyete terk ediliyor
Yasadaki tartışmalı (ya da belirsizlik barındıran) düzenlemelerden biri de belgeli turizm işletmelerinin yabancı uzman/personel çalıştırabilmesi hususunda. Mevcut yasanın 18. maddesinde ‘’''Belgeli işletmelerde, Bakanlık ve İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen izinle yabancı uzman personel ve sanatkârlar çalıştırılabilir. Ancak bu şekilde çalıştırılan yabancı personelin miktarı toplam personelin % 10'unu geçemez. Bu oran Bakanlıkça % 20'ye kadar artırılabilir. Bu personel işletmenin faaliyete geçişinden 3 ay öncesinden itibaren çalışmaya başlayabilir.'' ibaresi, otelleri yabancı personel çalıştırma konusunda belirsizliğe ve biraz da keyfiliğe teslim edecek şekilde değiştirildi.
Yabancı işçi düzenlemesinin getirdiği iki sorun
Yasa taslağında yabancı işçi çalıştırmaya ilişkin yüzde 10 sınırı kaldırılırken, yetki de tamamen Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na devrediliyor. Buna göre belgeli turizm işletmeleri, Bakanlıktan izin almak kaydıyla istediği kadar personel çalıştırabilecek. Düzenleme iki kritik sorunu beraberinde getiriyor: Birincisi, Çalışma Bakanlığı ‘izin vermiyorum’ dediği anda otel ihtiyaç duyduğu yabancı işçiyi çalıştıramayacak. İkincisi, Bakanlık talep edilen sayıda yabancı işçi çalıştırmaya izin vermesi durumunda tesisler, yerli çalışandan ziyade yabancı çalışana yönelebilir.
‘Basit konaklama tesislerine’ teşvik yok ceza var
Düzenlemede dikkat çeken bir diğer nokta ise Basit Konaklama Belgesi. Düzenlemeye göre, ‘’İdaresinden alınmış işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan konaklama tesislerine, kanun teklifi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlığa başvurmaları halinde basit konaklama turizm işletmesi belgesi verilecek. Basit konaklama turizm işletmesi belgesi almak için başvuruda bulunmayan konaklama tesisleri faaliyette bulunamayacak.’’ Yani turistik işletme söz konusu olduğunda, belediyeden alınan iş yeri açma ve çalışma ruhsatı tamamen işlevsiz hale gelecek.
Bu kategoride 8 bin 500’e yakın tesis bulunuyor. Söz konusu tesisler hiçbir teşvikten yararlanamayacak ancak yasanın öngördüğü düzenlemelere ve cezalara tabi olacaklar. Ruhsat devri durumunda ise, mevcut ruhsatlarında bulunan ‘alkollü içki’ satma yetkisini de kaybedecekler.
Yerel yönetimler devre dışı bırakılacak
Yasa yürürlüğe girdiğinde, belediye turistik işletmeler tamamen ortadan kalkacak. Teklifin 5. Maddesinde “Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri içinde yer alan korunan alanlarda her ölçekteki plan teklifleri sadece bakanlığa sunulur.” Yani bakanlık uygun gördüklerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mutabakat sağlayarak yürütecek, yerel yönetimler tamamen devre dışı bırakılacak.

 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.