banner113

KDV indirimi destek olacak

banner106

Gayrimenkulde KDV indirimini değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Bu uygulama yeni projelerin gerek geliştirilmesinde, gerekse satışında bir miktar destek olacaktır ancak Türkiye’de kira ve konut üretimini teşvik edici başka hamlelere de ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.

KDV indirimi destek olacak
29 Mart 2022 Salı 15:37

banner108
banner238


SON KULLANICIYA YANSIMAYACAK
1 Nisan 2022 ‘ye kadar alınan tüm ruhsatlarda eski KDV oranlarının geçerli olacağının altını çizen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Yeni yasanın geçerliliği 1 Nisan 2022 tarihinden sonra alınacak ruhsatlara bağlı yapılan işlemleri etkiliyor. Bu tarihten sonra ruhsat alınan Kentsel dönüşüm alanlarındaki projelerde 150 m2’ye kadar olan konutlarda KDV %1, sonraki her metrekare için %18 olarak düzenlenmiş durumda. Eğer projeniz kentsel dönüşüm kapsamında değilse 150 m2’ye kadar %8 daha sonraki her metrekare için %18 KDV’ye tabi olacak.  Konut, arsa ve arazilerde eğer afet riski kapsamı dışında ise KDV %8 olarak hayatımıza giriyor. Bu açıdan yeni projelerin gerek geliştirilmesinde,  gerekse satışında bir miktar destek olacak. Ancak bu rakamın tümü son kullanıcıya yansımayacaktır.” dedi.
BÜYÜK BELİRSİZLİK
Üreticinin büyük belirsizlik ve fiyat artışı korkusu nedeni ile çok temkinli olduğunu da vurgulayan Yazıcı, “Eski yıllara göre yeni proje üretimi çok azaldı. Riskler çok büyüdü artık “önce sat sonra yap” gibi bir modele geçilebilir. Aksi durumda proje geliştirme cesareti bulabilen geliştirici sayısı eski yıllardaki gibi olmayacaktır. Türkiye maalesef bir barınma krizine doğru gidiyor. Kira ve konut üretimini teşvik edici başka hamlelere de ihtiyaç var. KDV’deki indirimle birlikte daha adil bir düzene geçiyoruz. 150 m2’ye kadar olan konutlar tek tip KDV var %8. Eğer Afet riski altındaki kanun kapsamında yenilenmiyorsa o kapsamda yenilenenlerde KDV %1. 150 m2 üstü ise “150’yi aşan kısım için”  %18 olarak KDV uygulanıyor. Örnek olarak; eski sistemde 155 m2’lik bir evin tüm bedeli üzerinden  %18 KDV uygulanıyordu. Yeni mevzuata göre ruhsat alınıp yapılınca sadece 5 m2’si için %18 KDV ödenecek, kalan kısmı için %8 KDV ödenecek. 
KDV KARMAŞASI
Ancak bu rakam sadece yeni ruhsatlarda geçerli olacağı için daha önümüzde uzun yıllar konutta KDV karmaşası devam edecek gibi duruyor. Ancak eski karışık sisteme göre daha net, adil bir sistem ve sektörün bir miktar önünü açılacak öngörüsündeyim.“ şeklinde görüşlerini dile getirdi. Arsa ve araziler için uygulanacak KDV indirimi için de bilgilere veren Yazıcı, şöyle konuştu: “Arsa ve arazilerde KDV %8 olarak alınacak.  Dolayısıyla maliyette de %10’luk bir düşüş görülecek. Ancak her arsa sahibi şirket değil. Bu yüzden şahıs mülkiyetinden el değiştirenlerde bu etki görülmeyecek. Ancak kurumsal proje geliştirenler açısından maliyet düşürücü güzel bir gelişim.  Özellikle gayrimenkul yatırım ortaklıkları için farklı yönlerden avantaj olacaktır.”
ULUSLARARASI BİR KURUM
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A. Ş, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)  tarafından finans kurumlarına,  “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.
DANIŞMANLIK FİRMASI
EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir.  EVA  Değerleme,   2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 
AVRUPANIN EN İYİ GAYRİMENKUL 
2020 yılında ise  Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması";  2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"  olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey, 2018 ödülüne layık görülmüştür.
MAKİNE VE EKİPMAN DEĞERLEMESİ
EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu, İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.