banner113

Kırtasiyeciler iflasın eşiğinde

banner106

Yüz yüze eğitimin Eylül’e ertelenmesini değerlendiren Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Sektörümüzle ilgili çok büyük sorunlar bizleri bekliyor” dedi.

Kırtasiyeciler iflasın eşiğinde
14 Ağustos 2020 Cuma 15:57

banner108
banner238

Yüz yüze eğitimin Eylül’e ertelenmesini değerlendiren Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak,  “Sektörümüzle ilgili çok büyük sorunlar bizleri bekliyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yüz yüze eğitimin 21 Eylül’de başlayacağını açıklamasıyla gözler eğitim sektörü içinde yer alan esnaflara çevrildi. Konuyla ilgili Hilal’e konuşan Başkan Bayrak, yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihe göre iş bağlantılarını yaparak ödeme takvimi oluşturan kırtasiye sektörünü çok zorlu günlerin beklediğini kaydetti. Bayrak, içinde bulundukları durumu, “Perakendeciden toptancıya, ithalatçıdan imalatçıya kadar büyük bir sektör, çok büyük bir darbe alacak” cümlesiyle özetledi.
Birçok esnafın batması söz konusu
“Çok kötü oldu. Evraklarımız, senetlerimiz Eylül-Aralık döneminin kapsıyor. 21 Eylül’de okulların açılması bile bizi ekonomik açıdan büyük bir çıkmazın içine atıyor. Eğer bir daha ertelenirse okulların açılması bu sefer esnaf kepenk indirmeye başlar. Eylül’de okullar açılmazsa çok büyük sıkıntılar olur, kırtasiyeci esnafı için her şey yolunda gitmez. Perakendeciden toptancıya, ithalatçıdan imalatçıya kadar büyük bir sektör, çok büyük bir darbe alacak. Çünkü verilen evraklar tüm bu firmalar arasında dönüyor. Çeklerin ödenememesi büyük sıkıntılara neden olacak. Geçtiğimiz Mart ayından bu yana okullar kapalı. Bu nedenle büyük iş düşüşü yaşadık. Yaptığımız ürün bağlantılarının ödemelerini okulların açıldığı dokuzuncu, onuncu, on birinci ve on ikinci ayların sonuna geliyor. Sektörümüzdeki tüm planlar okulların açılış tarihine göre programlanıyor. Şimdi okulların açılmamasıyla para kazanamayacağız. Bu çekler ve senetler nasıl ödenecek? Birçok kırtasiyenin batma durumu söz konusu. Bunlarla ilgili hükümetimizin bir önlem almasını bekliyoruz. Sektörümüzle ilgili çok büyük sıkıntılar bizleri bekliyor” ifadelerini kullandı.
Sorumluluk hepimizin
Bayrak, “Esnafın bu duruma düşmesindeki ve bundan sonraki süreçte esnafın batmasına doğru giden süreçte en büyük vebal tedbirlere uymayan kişilerin olacaktır. Bu esnafın ahı, bu esnafın vebali bunların üzerinedir. Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamasında, ‘Biz eğitimciler sınıfımızdaki her bir öğrencinin gözünün içine bakar derse öyle başlarız. Bunun böyle devam etmesi ve yüz yüze eğitimin devam etmesi için herkesi sorumluluğa davet ettik ve okulları birlikte açacağız diye bu sorumluluğu paylaşmak istedik’ dedi. Bu, çok ince bir açıklama. Bakanımız virüsle herkesin mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Bu noktada okulların açılmasını istiyorsak, çocuklarımızın evlere tıkılıp psikolojilerinin bozulmasını istemiyorsak, ekonomimizin çarklarının dönmesini istiyorsak pandemi konusunda hep birlikte hareket etmeliyiz. Sadece kamu ya da esnafın bu kurallara uyması yeterli değildir. Eğer okulların açılmasını istiyorsak sadece sektör içinde yer alan esnafın ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşların kurallara uyması yeterli değil. Tüm vatandaşların bu konuda elini taşın altına koyması ve tedbirlere uyması gerekmektedir” diyerek sözlerini noktaladı. 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.