banner113

Paket tur düzenlemesiyle ilgili TÜRSAB açıklaması; Yeni karmaşa yaratır!

banner106

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Ticaret Bakalığı tarafından paket turlardaki uçak biletlerine getirilen erteleme düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı.

Paket tur düzenlemesiyle ilgili TÜRSAB açıklaması; Yeni karmaşa yaratır!
15 Mayıs 2020 Cuma 14:41

banner108
banner238

TÜRSAB'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

TÜRSAB’ın, Covid-19 ile ortaya çıkan gerçekler karşısında, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen turizm tüketicileri ile ilgili düzenlemelerde yer alan ve gayrı adil sonuçlar doğuran yönetmelik hükümlerinin değiştirilmesi talebinin kısmen de olsa karşılanması memnuniyet vericidir.

Özellikle hava taşımacılığı hizmeti içeren paket turlarda, hava taşıma bedelleri ile ilgili yapılan düzenleme yerindedir. Böylece Sivil Havacılık mevzuatındaki düzenleme ile uyum sağlanmıştır. Ancak; gerek yapılan değişikliğin tüketici bilgilendirme ve seçimlilik hakkı kullanımını kayıt altına alma yükünü seyahat acentalarına yüklemesi ve bunun operasyonel olarak zorluğu; gerekse uçak bileti kavramı ile charter uçuşlardaki durumun açık olarak düzenlememesi nedeniyle uygulamada yeni karışıklıklara yol açacağı düşünülmektedir. Dileğimiz ve talebimiz; Bakanlığın bu konuda gereken ek düzenlemeyle durumu açıklığa kavuşturmasıdır.

Öte yandan; hava taşımacılığına ilişkin tutarlar dışında kalan ödemelerle ilgili düzenleme mevcut durumu tekrar etmekten ileri gitmemektedir. Bu konudaki sıkıntıların giderilebilmesi ve karışıklığa yer verilmemesi için paket tur bedelinin tamamını içeren tek bir uygulama şeklindeki bir düzenleme yerinde olacaktır.

Ancak; yine de turizmde tüketici haklarının, soyut bir kavram olarak zamanın üründeki rolü nedeniyle diğer sektörleri kapsayan kanundan ayrı, turizm otoritesi olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenmesi konusundaki görüş ve talebimiz sürmektedir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, mevcut durumu 1983 yılından bu yana değişmemiş “Turizm İşletmelerinin Bakanlıkla, Birbirleriyle ve Müşterileriyle İlişkileri Hakkında Yönetmelik” üzerinde yapacağı değişiklikle bu hususları da bütüncül olarak düzenlemelidir.

T.C. Ticaret Bakanlığı’nın seyahat acentalarının maruz kaldığı haksızlığı kısmen de olsa giderecek adımını iyi bir başlangıç olarak değerlendiriyor, konuya olan yaklaşımına ilişkin Ticaret Bakanımıza teşekkür ediyor, kalıcı çözümler için taleplerimizin değerlendirilmesi hususundaki hassasiyetin devam edeceğine inanıyoruz.

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.