banner113

Sektör indirimleri bekliyor

banner106

Döviz kurunda yaşanan sert düşüş, maliyetlerde de eskiye dönüş beklentisi yarattı. Sektör temsilcileri, henüz maliyetlere yansımayan indirimleri dört gözle bekliyor.

Sektör indirimleri bekliyor
22 Aralık 2021 Çarşamba 08:50

banner108
banner238

İSTİKRARLI BİR EKONOMİ
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, turizm yatırımcılarının maliyet sorununa değinerek, "Biz ticaret erbabı turizm sektör temsilcileri her ne kadar döviz ile çalışıyor olsak da sanıldığı gibi döviz artışından kaynaklı avantajlı bir durum içinde bulunmuyoruz. Döviz artışıyla birlikte döviz artışı oranından daha yüksek gerçekleşen maliyet artışları turizm yatırımcılarının en büyük sorunudur. İstikrarlı bir ekonomiye, gelecekle ilgili planlamalarımızı sağlıklı yapabilmemiz ve önümüzü görerek hareket etmemiz anlamında ihtiyacımız var. Sabit kur ve değer kazanmış TL, turizm sektörü ve ülke ekonomimiz adına beklediğimiz ve olmasını istediğimiz bir durumdur”  
DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ
Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, "Dövizde en ufak bir harekette hemen fiyatlara yansıtıyorlar. Artık sektörde vadeli bir ürün alma şansımız kalmadı. Dövizde yüzde 30-40 gibi düşüş yaşandı. Biz de şu anda sabırla bekliyoruz. İlk aradığımız firmaların çoğu dönüş yapmadı. Bazıları da  "Zaten işçilik rakamları yükseldi. Onun için fiyatlarda bir düşüş yapmayı planlamıyoruz gibi yorumlar da geldi. Normalde ürünlerde çok ciddi bir indirim olması lazım ama şu anda yansıyan hiçbir şey yok. Biz de dört gözle bekliyoruz" 
TEDBİRLER OLUMLU
Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ali Kamburoğlu "Alınan tedbirlerin olumlu olduğunu düşünüyorum. İş insanları istikrar ve güven bekliyordu. Yeni atılan adımlar finans yönünden de güven veriyor. Şimdi yapılması gereken ise herkes fiyatlarını revize edecek ve halkımıza sunacaklar. Böylelikle TL'nin istikrarlı olarak yoluna devam edeceğini düşünüyorum" 
MODERN EKONOMİLER
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy "Bilindiği üzere, modern ekonomiler en az maddi sermaye kadar sosyal sermayeye de ihtiyaç duymaktadır. Sosyal sermayenin başlıca kaynağı ise güven faktörüdür. Üzülerek görmekteyiz ki son dönemde makroekonomik temellere dayanmayan suni bir güvensizlik ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Döviz kurlarındaki değişmeler, ekonomik faaliyetlerin seyrini etkilediğinden, döviz kuru değişmelerinin istikrarlı bir çizgi izlemesi, ekonomik istikrarı da olumlu yönde etkileyecektir. Çünkü döviz kuru istikrarı, fiyat istikrarı gibi, ekonomik istikrarın sağlanması açısından hem bir neden hem de bir sonuçtur. Bir başka deyişle, ekonomik istikrarın sağlanması, büyük ölçüde fiyatlardaki ve döviz kurlarındaki istikrara bağlıyken, ekonomik istikrarın sağlanması sonucunda, fiyatlarda ve döviz kurlarında da istikrar sağlanabilmektedir" 
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.