banner113

Sermaye servete gitmemeli!

banner106

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy, iş insanlarının üretime katkı için imkanları çerçevesinden yatırım ve istihdam oluşturmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Sermaye servete gitmemeli!
11 Ocak 2021 Pazartesi 15:11

banner108
banner238

Reform hareketinin iş dünyası adına önemli bir gerçekleşme olduğunun altını çizen MÜSİAD Başkanı Mustafa Durusoy, "Üretim ve dolasıyı ile istihdam gücümüzün aslında gerekli koşullar sağlandığı takdirde çarkları döndürmeye hazır olduğunu göstermektedir” dedi.


MÜSİAD’ın tüm şube ve temsilcilikleri ile üyelerinden gelen saha bilgisini çalışma hayatı, finansman, vergi ve ödemeler, hukuk ortamı, sektörel talepler, gıda, tarım ve hayvancılık başlıkları altında tasnif ettiklerini ifade eden Durusoy, "Bu kez Türkiye’nin ihtiyacı olan, mikro düzenlemelerden ziyade zihinsel bir dönüşüm ve bilhassa yatırım-üretim-ticaret hattında senkronizasyonu teşvik. Bu nedenle kısa vadeli çözümlerin artık sermaye, emek ve hammadde piyasalarında istenilen etkiyi oluşturmayacağı kanaatindeyiz” bilgisini verdi.


Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumda büyüme bileşenlerinin nasıl şekillenmesi gerektiği, sabit sermaye yatırımlarının nasıl artırılması gerektiği, yabancı yatırımcıların Türkiye’yi tercih etmesini sağlayacak ekonomik ve hukuki çerçevenin yeniden ortaya konması gerektiğini belirten Durusoy, " Sermayenin servete değil, yatırıma ve tasarruflara yönelik sermaye stokuna evrilmesi gerekiyor. Firma ve devlet olarak bütçelerin dayanıklı bir yapıya kavuşmasını temin etmek için etkin proje yönetimlerine ihtiyaç var. Özel sektörün sermaye stoku oluşturma yükünü devletin omuzundan alması ve proje bazlı ortaklıklarla sisteme doğrudan dâhil olması gerekir. 
Hane halkı üzerinde büyümenin daha olumlu olması için değerlendirme yapan MÜSİAD Başkanı Durusoy, gıda sektörünün temel tüketim gruplarında, yeterli miktarda yapılamayan üretimden dolayı yıllık bazda yüzde 25 ile 40 arasında değişen reel artışlar gördüklerine dikkat çekti ve “Kamudaki regülasyon görevi yapan şirketlerin özel sektör şirketleriyle birlikte üretim ve stok planlamasını yapması, enflasyonu kontrol altına alacaktır. Enflasyonun düşmesi, ekonomik rahatlamaya neden olacak” dedi.

Türkiye’de küresel salgına karşı alınan kararlar ve iş dünyasına yönelik desteğin Türkiye’yi birçok yönden dünyaya karşı pozitif ayrıştırdığına dikkat çeken Mustafa Durusoy, bunun en güzel örneğinin Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında sunulan desteklerin üçüncü çeyrekte yüzde 6,7’lik büyüme getirdiğini, G-20 ve OECD ülkeleri arasında zirveye yükselttiğini söyledi. 


Ekonominin pozitif alanda kalması için hükümetin geçmiş senelerde olduğu gibi işverene sunduğu desteklerin devamını ve işverenin üzerindeki yükün hafifletilmesini arzu ettiklerini belirten MÜSİAD Başkanı Durusoy, memnuniyet verici enflasyon oranı üzerinde gerçekleşen yeni asgari ücret uygulaması sebebiyle sağlanacak desteklerle iş dünyasında istihdam kaybı ve kayıt dışılığın önlenebileceğini ifade etti.
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.