banner113

Soru işareti bırakan uygulama...

banner106

Yerli üretimin artırılması, yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla uygulamaya giren ‘yerli üretim’ logosu, vatandaşlarda şaşkınlık yarattı.

Soru işareti bırakan uygulama...
05 Ekim 2018 Cuma 17:35

banner108
banner238
Yerli ürün logolu ürünler market raflarında yereni alırken büyük bir tartışmayı da beraberinde getirdi. 18 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanarak 3 Ekim’de yürürlüğe konulan etiket uygulamasıyla artık Türkiye’de üretilen her ürüne ‘yerli üretim’ logosu yapışırma kararı alınmıştı. 
Uygulama dün zorunlu hale getirildi. Fakat marketlerde alışveriş yapan vatandaşlar ithal muzda ve yabancı menşeili içeceklerde de yerli üretim ibaresinin yer alması karşısında ‘Bu nasıl yerli üretim’ diyerek tepki gösterdi.
ÇETİN'DEN AÇIKLAMA
Yerli üretim logosunun konulması için bir ürünün sadece Türkiye’de üretilmesi gerektiğinin altını çizen ATSO Başkanı Davut Çetin, “Burada çeşitli yabancı markaların araçları yapılıyor. Adı yerli oluyor. Bunların ne kadar yerli olduğu tartışılır. Cumhurbaşkanımız yüzde 51 yerli olacak diyor. Öyle bir kriter koymaları gerekirdi. Bu şekilde tam anlamıyla yerli bir üretim olmuyor” dedi. 
YERLİ ÜRETİM LOGOSU YANLIŞ
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise uygulama hakkında açıklamada bulunurken logonun kullanımının yanlış olduğuna değindi. Ali Çandır, “Keşke o logoda ‘yerli üretim’ yerine ‘Türkiye’de üretilmiştir’ ibaresi olsaydı. Bu kafa karışıklığı yarattı. 'Bu ürün Rusya’da, Fas’ta üretilmiştir gibi” ibareler yer alıyor” dedi.
Küreselleşmiş dünyada hiçbir ürürün yerli olmadığını belirten Çandır, "En çok çelişen konu Türkiye’de üretim yapan yabancı markaların ürünlerinde bu ibarenin yazması. Küreselleşmiş bir dünyada yüzde 100 yerli üretilmiş bir ürüne ulaşmak zaten mümkün değil. Türkiye’de üretilmiştir ibaresi tartışmalara neden olmazdı. Fakat yine de uygulamanın tüketicinin yerliye olan ilgisi noktasında etkisi oldu.” ifadelerini kullandı. 
 

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.