banner113

‘Şu aşamada büyük fiyat artışı yapan oteller sorun yaşayacak’

banner106

Bentour, 2019 acente buluşmasını Kemer’de bulunan Mirage Resort Hotel’de gerçekleştirdi. Avrupa’nın değişik ülkelerinden 800’e yakın acentenin katıldığı buluşmada, acentelere dönük bölge ve otel tanıtımları yapılarak bir de fuar düzenlendi.

‘Şu aşamada büyük fiyat artışı yapan oteller sorun yaşayacak’
30 Kasım 2019 Cumartesi 17:09

banner108
banner238

‘’Bazı şirketler sadece likidite için çalışıyor’’

2019 sezonunda sorunlar da yaşandığını belirten Deniz Uğur, ‘’Bazı tur operatörleri fiyatları dibe vurdu. Biz bunu yapmadık ve sonuç bizim için iyi oldu. Hiçbir zaman fiyatları aşağıya çekmekten yana değildik. Bazı şirketler artık ekonomik olarak değil, sadece likidite için çalışıyorlar ve bu durum bir şirkette değil, birkaç şirkette görünüyor. Bunu görmek ve o yola girmemek lazım. Tabi bu bizim için daha da zor bir durum. Çünkü müşterinin belli bir kısmı düşük fiyatlar için gider. Fakat bu müşteriler bir markaya, bir kaliteye bağlı olmadıkları için kalıcı müşteri değiller.’’ dedi.

‘’Hızlı büyümek istemiyoruz’’

Fiyatı ve kaliteyi aşağıya çekmeden çalışarak sonuç aldıklarını belirten Deniz Uğur, ‘’Büyüme bir ağaca benzer, her zaman yavaştır. Biz de öyleyiz. Bugünden yarına iki kat büyümeye çalışmıyor, yüzde 10-15 oranlarında yavaş yavaş büyüme politikası izliyoruz. Biz artık şunu düşünüyoruz; Turizmde çalışmak demek güven sağlamak demek. Bütün insanlar şu anda iflaslardan korkuyor. Bu nedenle güven sağlamak çok önemli.’’ ifadelerini kullandı.

Deniz Uğur, değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

‘’Thomas Cook’tan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’’

Avrupa’da sigorta şirketlerinin seyahat şirketlerine bakışının değişti. Sağlam olacaksın ama çok büyük olmayacaksın. Çok büyük olduğun zaman yine sorun yaşıyorsun. Şu anda Almanya’da en büyük şirketler bile sigorta problemleri yaşayabiliyor çünkü Thomas Cook’tan sonra artık hiç kimseye güven kalmadı ve hiçbir şey de eskisi olmayacak. Atık şirketin büyüklüğü bir güven unsuru değil. Sigorta şirketleri için büyük şirket, büyük risk anlamına geliyor ve sigorta şirketleri büyük şirketlerden yüklü teminatlar istiyorlar.

Teminatların yükselmesi bizim ölçeğimizdeki şirketler için iyi olur. Bizim için hiç bir şey değişmiyor. Biz her zaman bu 100 milyon euronun içinde gidiyoruz. Ancak büyük şirketler 100 milyon eurodan daha riskli bir iş yapıyorlar. Düzenleme yapıldığında, büyük şirketler o zaman çok daha fazla para ödeyecekler.

‘’Ortalama fiyatımız TUI’ninkinden yüksek’

1019 yılında toplam 150 bin yolcuya hizmet verdik ve bunun 110 binini Türkiye’ye getirdiğimiz misafirler oluşturdu. Ortalama fiyatımızın 1.100 euro olduğu göz önüne alınırsa, sayı oldukça kuvvetli. Bizim ortalama fiyatımız şu anda TUI’yi bile geçiyor. Ama tabi bu şekilde gittiğimiz için 300 bin sayısını da bulamayacağız. Hedef sayımız olan 200 bine yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Bizim hiç 500 bin yolcuya ulaşmak gibi bir hedefimiz olmadı.

2010 Türkiye kapasitesi 170 bin

Bentour olarak 2020 yılında 200 bin sayısına çok rahat ulaşabiliriz. Bunun 160-170 bini Türkiye kapasitesi. Thomas Cook’un iflası bizim için pozitif bi etki yarattı. Sayılar fırlıyor, yüzde 50’lik bi artış görünüyor. Böyle devam ederse biz, planladığımızdan daha fazla büyüyebiliriz. Böyle devam ederse, Antalya ofisimizi büyütmemiz gerekecek.

‘’Yüksek fiyat artışı yapan oteller sorun yaşayacak’’

Bazı oteller yüzde 2-3 gibi normal fiyat artışları yaparken, bazılarının yüzde 25-50 artış yapıyorlar. Fiyatları bu şekilde arttıran oteller sorun yaşayacak çünkü Türkiye’nin Avrupa’daki imajı bugünden yarına değişmeyecek. İmaj değişmedikten sonra fiyat da yükselemez. Türkiye’nin Avrupa’da daha iyi iletişim yakalaması ve imaj çalışması yapması gerekiyor. Öyle olursa Almanya’da 5 sene içinde çok iyi yerlere gelebilir, fiyatları arttırabiliriz. Am şu aşamada büyük artışı yapan oteller kaybeder.

‘’2015’in 5 milyonuyla, 2019’un 5 milyonu aynı değil’’

Şu anda Almanya’dan gelen yolcu 4-5 milyona ulaştığı için Türkiye’nin bu pazarda eski günlerine döndüğü düşünülüyor. Ancak öyle değil. Bu sayının içine baktığımızda, gelenlerin Almanya’da yaşayan Türklerle onlara yakın olan Almanlardan oluştuğunu görüyoruz. Almanya’nın üst gelir grubu hala Türkiye’ye gelmiyor. Yani 2015 yılında aldığımız 5 milyon Alman turistle 2019 yılında alacağımız 5 milyon Alman turist bir ve aynı şey değil.(Turizm Güncel)

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.