banner113

Turizm bakanının şirketiyle ilgili iddialar TBMM'ye taşındı!

banner106

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Bakan Ersoy'un şirketiyle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Turizm bakanının şirketiyle ilgili iddialar TBMM'ye taşındı!
23 Eylül 2019 Pazartesi 16:03

banner108
banner238

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Bakan Ersoy'un şirketiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi sundu. Sektörde geniş düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, aynı zamanda turizm sektöründe hakim durumda bulunmasının, rekabet kurallarına, siyasi ve ticari etiğe uygun olmadığını söyledi.

Bakan Ersoy'un sahibi olduğu acentenin sektörün en büyük acentesi olduğunu kaydeden Budak, “Bu şirketin otellerle yaptığı anlaşmalar yüzünden, diğer acenteler iş yapamamaktan şikayetçi oluyor. Şimdi sen bir sektörün en önemli oyuncusu olacaksın, diğer tarafta sektörle ilgili temel ve kritik kararların alındığı en üst makamda bulunacaksın. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olamaz” dedi.

''Burada açıkça hakim durumun kötüye kullanılması söz konusudur''

“Bakanın şirketleri yüzünden sektörde iş yapamayan diğer oyuncular, bu konuyu doğrudan şikayet etmekten bile çekiniyorlar. Turizm sektörü tamamen sindirilmiş durumda. Normal şartlarda başvuru olmasa bile Rekabet Kurulu’nun acilen devreye girerek re’sen soruşturma başlatması gerekir. Burada açıkça hakim durumun kötüye kullanılması söz konusudur. Rekabet Kurulu’nu bu konuda göreve çağırıyorum” diye konuştu.

''Ticari ve siyasi ahlaka aykırılık teşkil ediyor''

Turist sayısı yönünden rekor kırılmasının beklendiği 2019 yılında, gerek işletmeciler, gerekse pazarlama ayağını oluşturan acentelerinin, bu artıştan yeterince faydalanamadıklarının altını çizen Budak, “Bakanlıkla herhangi bir işi olan şirketler, işleri sıkıntıya girmesin ve bir an önce sonuçlansın diye mecburen Bakanın şirketleriyle anlaşmayı tercih ediyorlar. Bu durum, serbest piyasa ekonomisine olduğu gibi, ticari ahlaka ve siyasi ahlaka da aykırılık teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

''İddialar doğru mu?''

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, sahibi olduğu ve turizm sektöründe hakim durumda bulunan şirketlerin, emsallerine göre daha avantajlı faaliyet gösterdiğine ilişkin iddiaların doğru olup olmadığını soran Budak, ''Oteller ile en fazla tek yetkililik anlaşması imzalayan şirketin Kültür ve Turizm Bakanı’na ait olması bir tesadüf müdür? Bazı otel sahiplerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki işlerini daha kolay yürütebilmek için, önergemize konu şirketle “tek yetkillik” anlaşması imzaladıkları iddiaları doğru mudur? Mehmet Nuri Ersoy’un Turizm Bakanı olarak göreve başladığı 2018 yılı Temmuz ayından bu yana ülkemizde kapanan turizm acentesi sayısı nedir?” diye sordu.

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.