banner113

Turizmde işler söylendiği gibi değil...!

banner106

Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz ortamında iyi durumda olan tek sektör turizm. Ama turizmde de işler söylendiği gibi değil.

Turizmde işler söylendiği gibi değil...!
05 Kasım 2018 Pazartesi 09:43

banner108
banner238

Kısa adı BDDK olan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun açıkladığı bankacılık literatüründe ‘Sorunlu’ ya da ‘takipteki kredi’ olarak geçen, kamuoyunda ise ‘batık’ olarak bilinen kredi oranının ikiye katlanması da bunu gösteriyor.

Sektör borcuna sadık, ama..

Batık kredi oranının ikiye katlanmasını değerlendiren bir yatırımcı,  sektörün bankalar nezdinde borcuna sadakati ile bilindiğini, dolayısıyla hiçbir yatırımcı ya da işletmecinin olanağı varken kredi geri ödemesini aksatmasının sözkonusu olmadığını belirterek, “2016’da Rus uçağının düşürülmesi  üzerine  sektör tarihinin en ağır krizini yaşarken bile batık kredi oranı bugünün yarısı kadardı. Şimdi  işler iyi deniyor ama yatırımcı işletmeci günü geldiğinde bankaya olan kredi borcunu ödeyemiyor. Çünkü elde ettiği gelir ile ancak işletmesinin günlük işlerini çevirebiliyor, borç ödemeye para kalmıyor ” dedi.

'Batık kredi' toplamda  değişmezken turizmde katlandı

BDDK verilerine göre bankaların turizme kullandırdığı kredilerden geri dönüşü sorunlu olanların oranı 2017'de  yüzdie 2.6 iken 2018'in eylül ayında yüzde 4.4'e çıktı. Turizmdeki 'Batık kredi' oranı artarken  toplamda ise değişmedi. Bankaların toplam krediler içindeki 'Batık kredi' oranı yüzde 3

Bütün bankalar, özellikle Denizbank destek oluyor  ama..  

Turizmde en ağır krizin yaşandığı 2016 yılında turizmde  takipteki, batık kredi oranı yüzde 2.6 iken bu oran şimdi yüzde 4.4

Yasa gereği…

Bir başka işletmeci de bankaların bugüne kadar sektöre gösterdiği kolaylıklara rağmen sorunların çözülmediği, bu nedenle bankaların istemeyerek de olsa yasal nedenlerle zor durumda kalmamak için icra yoluna gitmeye başladığını söyledi.

Buna örnek olarak da sektöre bugüne kadar ençok destek veren Denizbank gösteriliyor.

Sektöre sağladığı destek ve gösterdiği ilgi ile bilinen Denizbank,  orta büyüklükteki bir grup için icra işlemi başlattı.

Denizbank, doğrudan ve Factoring şirketi üzerinden ayrı ayrı kullandırdığı toplam 800 milyonu aşkın kredilerin göre dönmemesi üzerine uzun süredir yürütülen görüşmelerden sonuç alınmayınca icra işlemine başladı.

Bankalar Yasası gereği başlatılan icra işlemi kapsamında sözkonusu grup ile çalışan firma ve kuruluşlara ilgili icra müdürlüklerinden yazı gönderilerek firmaya yapacakları ödeme var ise bunu grubun Denizbank’a olan borcu nedeniyle paranın icraya yatırılması gerektiği belirtiliyor.

İcradan firmalara gönderilen yazı

Değişik icra dairelerinden firmalara gönderilen yazıda şöyle deniyor :

….borçlunun malı üzerine İstanbul 08. Asliye Tic. Mah.’nin …. Numaralı dosyasından verilen karar gereğince ihtiyaten haciz konulmuştur. 

Alacak tahsil edilinceye kadar bundan böyle borcu yalnız icra dairesine ödemeniz gerektiği; …. işbu haciz ihbarnamesinin tebliğinden itibaren (7) gün içinde yazılı veya sözlü olarak icra dairesine bildirmeniz; aksi halde borcun zimmetinizde ve malın elinizde sayılacağı borcu icra dairesine ödemek, malı icra dairesine teslim etmek zorunda kalacağınız ihtar olunur.

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.