banner113

YAPI KOOPERATİFLERİNE DESTEK VERMEK KİRA ARTIŞLARINA ÇÖZÜM OLABİLİR

banner106

Kiralardaki artış son günlerin en önemli gündem maddesi. Yıllık kira artış oranı İstanbul'da yüzde 112,3, Ankara'da yüzde 106,7, İzmir'de yüzde 74 oldu. Realtyplus Franchising A.Ş Kurucu Ortağı Özhan Carda, bu duruma ‘dur’ demek için en önemli adımın devletin Yapı Kooperatiflerine destek vermesi olduğunu belirtti.

YAPI KOOPERATİFLERİNE DESTEK VERMEK KİRA ARTIŞLARINA ÇÖZÜM OLABİLİR
02 Haziran 2022 Perşembe 12:25

banner108
banner238

Son haftaların en çok tartışılan konusunun konut fiyatlarındaki ve kiralarda önü alınamayan yükseliş olduğunu vurgulayan Realtyplus Franchising A.Ş Kurucu Ortağı Özhan Carda, “Bu konuda hem devlet tarafında hem de çeşitli gayrimenkul platformlarında nasıl bir önlem alınması gerektiğine dair çalışmalar yapılıyor. Kira bedellerinin kontrol altına alınabilmesi için üç farklı model üzerinde görüşülüyor. Bu üç modelden sadece inşaat şirketleri, belediyeler ya da TOKİ tarafından kiraya verilmek üzere konut üretimi gerçekleştirilmesi, kira bedellerinin yükselmesindeki en önemli faktör olan kiralık konut sayısındaki yetersizliğin giderilmesi konusunda faydalı olabilir. Ancak bence en önemli adım kentlerimizin düzgün yapılaşmasında göz ardı edilemeyecek bir etkisi olan Konut Yapı Kooperatiflerinin desteklenmesi olacaktır.” dedi.
Kooperatifler Devlet Tarafından Sisteme Dahil Edilmeli
Kooperatiflerin, ortaklarının her türlü gereksinimlerini uygun koşullarla elde etmelerini sağlamak için kurulan, kâr amacı gütmeyen kurumlar olduğunun altını çizen Carda, “Bugüne kadar ki uygulamalarda büyükşehirlerde hem TOKİ hem de belediyeler konut üretiminde müteahhitlerle birlikte lüks konut üretti. Yaşadığımız süreçte de bu alışkanlığın devam edebileceği ve bu uygulamalardan kira bedellerinin düşürülmesi için bir fayda sağlanamayabileceği endişesindeyim. İnsanlığın geçmişi kadar eski bir model olan kooperatiflerin devlet tarafından sisteme dahil edilmesinin çok faydası olacağını düşünüyorum.” dedi.
Gayrimenkul yatırımına tekrar ilgi duyulması sağlanabilir
Kiralardaki durdurulamaz artış karşısında devletin, yapı kooperatiflerini geçmişte olduğu gibi yeniden desteklemesinin bir çözüm olabileceğine değinen Carda; “Devletin bir düzenlemeyle, belirlenecek tavan bedel üzerinden sadece kiraya verilmek üzere konut üretimi amaçlı uygun bedelli hazine arazileri tahsisi ve imar kolaylıkları sunması sağlanabilir. Bu da yatırımcıların gayrimenkul yatırımına tekrar ilgi duymasını sağlayacak ve kooperatiflere ortak olmaları sonucunu doğuracaktır.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.