banner113

CEP TELEFONU UYGULAMALARI İNTİHARI ÖNLEME DE İŞE YARAYABİLİR Mİ?

banner106

Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Onur Okan Demirci konu hakkında bilgiler verdi.

CEP TELEFONU UYGULAMALARI İNTİHARI ÖNLEME DE İŞE YARAYABİLİR Mİ?
12 Ekim 2022 Çarşamba 15:14

banner108
banner238

Amerika Birleşik Devletleri verilerine göre intihar, 10-14 yaşlar arasındaki gençlerde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alırken, 15-24 yaşlar arası gençlerde üçüncü sırada yer almaktadır.

Bu verilere bakarak intiharın oldukça ciddiye alınması gereken global bir sorun olduğu aşikardır. Özellikle genç nüfus arasında yaygın olan intihar vakaları ve intihar nedenleri titizlikle incelendikten sonra ciddi önlem alma çalışmaları yapılmalıdır. Size intihar riskini azaltmak için kolaylıkla uygulanabilecek oldukça ilgi çekici araştırmalar ise şöyle; Cep telefonları uygulamaları gibi dijital uygulamaların (aplikasyon) intihar riskini azaltmada etkili olduğuna dair araştırmalar yayınlanmaktadır. Teknoloji, doğru kullanıldığında intihar riskini önlemede kullanılabilecek bir araç haline gelmektedir. Yaşamımızın dijital bir dünyaya doğru evrildiği bu dönemde dijital sağlık uygulamaları giderek yaygınlaşmakta ve etkili çözümler sunabilir hale gelmektedir. 2021 yılında yapılan bir çalışmada, beceriye dayalı davranışçı terapi temelli duygu düzenleme ve mindfulness kısa videolarını içeren uygulamaların öğrenci grupları arasında akıl sağlığı sorunlarını azalttığı gösterilmiştir.

Yine 2021 yılında yapılmış olan bir çalışmada araştırılan bir dijital uygulama sonuçlarına göre daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bu aplikasyonun, ilk yarıyılda yalnızlık ve depresyona karşı koruyucu etkisi olduğu gösterildi. 2022 yılında ruh sağlığı ile ilgili 80 adet mobil uygulama üzerinde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, bu uygulamaların özellikle depresyon ve stres gibi psikolojik sorunların üzerinde etkili sonuçları olduğu gösterildi.

Dijital uygulamaların psikolojiyi olumsuz etkilediğine dair bir çok görüş ve düşünce de vardır. Doğru sağlık uygulamalarının seçimi ile psikolojik sağlığımız açısından önemli yollar katedebiliriz. Günümüzde psikoloji üzerine yapılmış bir çok dijital aplikasyon bulunmakta fakat bunların bir çoğunun ruh sağlığı profesyonellerince hazırlanmamıştır, doğru kişilerce doğru şekilde hazırlanan uygulamalar hayatımızı oldukça kolaylaştırabildiği gibi akıl sağlığımızı korumamıza da yardımcı olabilmektedir. Bizler de aynı zamanda dijital yazılım ekiplerimiz ile birlikte bu tür psikoloji uygulamaları geliştirmekteyiz. Sanal gerçeklik (VR) ve mobil uygulamalar geliştirerek insanların dijital dünyadan sağlıklı şekilde mümkün olduğunca fazla faydalanmalarını amaçlamaktayız.

Metaverse gibi kavramların ortaya atıldığı günümüz dünyasında yakın bir gelecekte bizi çok önemli gelişmelerin beklemektedir, Modern sağlık uygulamalarının önemli bir parçası haline gelmeye başlayan dijital uygulamalar yakın bir gelecekte hayatımızda çok daha fazla yer kaplayacak gibi görünmektedir. Sizlere en önemli uyarım, giderek artan bu uygulama cennetinde cehennemi yaşamamak için uygulamarın kimler tarafından nasıl geliştirildiğini iyi araştırmanız, sağlıklı ve profesyonellerce onaylanmış dijital sağlık uygulamalarını tercih etmeniz olacaktır.

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.