banner113

Firuz Bağlıkaya’nın iyi ve kötü senaryosu

banner106

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, koronavirüs nedeniyle kimsenin borcunu ödeyemediğini, belirterek 'sistem durdurulmalı' dedi

Firuz Bağlıkaya’nın iyi ve kötü senaryosu
16 Mart 2020 Pazartesi 10:41

banner108
banner238

Habertürk televizyonunda Oylum Talu'nun hazırlayıp sunduğu 'Burası Haftasonu' programına konuk olan Firuz Bağlıkaya, koronavirüs salgınının sektör üzerindeki etkilerine ve alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

''Rezervasyon kapasitesinin yüzde 35’i kaybedildi''

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Türkiye turizmini de vurduğunu belirten Bağlıkaya, erken rezervasyon dönemi olan aralık, ocak, şubat ve mart aylarında rezervasyon kapasitesinin yüzde 35'inin kaybedildiğini söyledi. Çok ciddi iptaller alındığını kaydeden Bağlıkaya, ''İnsanlar seyahat etmek istemiyor. Yurt dışından gelişlerde çok ciddi sıkıntı yaşayacağımız açıkça gözüküyor. Döviz girdisinde çok ciddi düşüşler olacağı açıkça gözüküyor. Haziran'da açıldığını varsaysak bile çok ciddi kaybımız olacak.'' diye konuştu.

''Bedava verseniz kimse gitmek istemiyor''

İç pazarda haziran sonrasındaki rezervasyonlarda önemli iptaller olmadığını belirten Firuz Bağlıkaya, ''Ancak bu dönemdeki rezervasyonlarda özellikle acentalar çok ciddi yükleri kaldırmak zorunda kalıyor. Çünkü seyahat acentaları iptallerde vatandaşa parasını geri vermek zorunda kalıyor. Ancak otellerden ve havayollarından bu ücretlerin tahsil edilmesi çok mümkün olmuyor. Seyahat acentaları iç paydaşlarıyla aynı durumda değil. Bununla ilgili acil düzenlemeler yapılmalı. Bu sağlıkla ilgili durumlarda fiyat indirimi motivasyon değil. Bedava da verseniz kimse gitmek istemiyor. Oteller boş kalırsa, uçaklar boş kalırsa doğal olarak arz talep olarak fiyatlar düşecektir.'' şeklinde konuştu.

Salgının nisan ortasında hafiflemesi durumunda mayıs ayıyla birlikte rahatlama başlayacağını ifade eden Bağlıkaya, ancak mayıs ve haziran aylarında salgının devam etmesi durumunda sezonun tümden kaybedileceğini söyledi.

Sektörün ayakta kalması için kamu, bankalar ve ticari ilişkiler anlamında tüm paydaşların bir ''sessiz dönem'' geçirmesi gerektiğine işaret eden TÜRSAB Başkanı, kredilerin ötelenmesi gerektiğini belirtti. Bağlıkaya, şunları söyledi:

''Kimse kimseye borcunu ödeyecek durumda değil''

''Seyahat acentaları otellere bir takım çeklerle ödemeler yapıyor ve bu çekler vakti geldiğinde tahsil ediliyor. Seyahat acentaları bunun karşılığında otellere ya da hava yolu şirketlerine yolcu gönderiyor. Şimdi sistem durduğunda o çekler gerçekten tahsilata konursa olmayan müşterinin tahsilatı yapılmış olacak. Bundan dolayı sistemin bir biçimde dondurulması lazım. Bu iş bitene kadar, kamu ve özel bankalardaki yükümlülükler de dahil olmak üzere, herkesin alacak iddiasını durdurması lazım. Kimse kimsenin borcunu ödeyecek durumda değil. Bununla ilgili tüm talep ve çalışmalarımızı ilgili bakanlıklar yapıyor. Biz de acentalarla ilgili tüm taleplerimizi Bakanlıklara iletiyoruz. Önümüzdeki hafta içinde bir önlem paketi açıklanacak sektörlerle ilgili. Herkes bu paketleri bekliyor.''

İyi ve kötü senaryo

Kongre turizmi ile ilgili toparlanma umudunun kalmadığına dikkat çeken Bağlıkaya, kimsenin kruvaziyer gemilerine binmek istemediğini söyledi. Bağlıkaya, iyi senaryoya göre sektörün haziran ayından sonra toparlanabileceğini, kötü senaryoya göre ise tüm sezonun kaybedilebileceğini kaydetti.

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.