banner113

Kemer, Alanya, Side ve Kapadokya'da 2017 sezonu nasıl başladı?

banner106

TurizmGüncel'in ''Turizm bölgelerinde sezon nasıl başladı?'' yazı dizisi Kemer, Alanya, Side ve Kapadokya ile devam ediyor. 

Kemer, Alanya, Side ve Kapadokya'da 2017 sezonu nasıl başladı?
09 Mayıs 2017 Salı 12:06

banner108
banner238
Savaş Daş/Leyla Durmaz - TurizmGüncel
Dört bölgenin otel birlik başkanları, otel doluluklarının geçen yıla kıyasla daha iyi olduğunu belirtirken, fiyatların düşük olmasından yakınıyor... 
Mayıs ayı itibarıyla bölgelerde turizmin geçtiğimiz yıllara kıyasla ne durumda olduğunu, bölgedeki otellerin hepsinin açılıp açılmadığını, ortalama dolulukları, personel istihdamındaki değişimi, pazarlardaki genel tabloyu, yüksek sezona dönük rezervasyonların tatmin edici düzeyde olup olmadığını ve fiyatların durumunu sorduğumuz otelciler, şu değerlendirmeleri yaptı:

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili;
''MAYIS DOLULUĞU 2015’İN GERİSİNDE, SATIŞLAR DAHA DA GERİDE''

''Mayıs ayı itibari ile bölgemiz  tesislerinin neredeyse tamamı işletmeye açılmış durumda. 2017 yaz sezonunda,  özellikle Rusya pazarının hareketliliğinden dolayı tesisler 2016’ya göre erken start verdi.
''RUSYA EB'DE TARİHİNİN ZİRVESİNDE, AVRUPA 2016’NIN % 30-40 GERİSİNDE''
Mayıs ayı doluluklarının bakanlık ve belediye belgeli tesislerde ortalama yüzde 60’ları bulacağını düşünüyoruz. Bu doluluk 2015’in takribi yüzde 5-10  altında, ancak satış rakamları 2015’in ne yazık ki daha da gerisinde. Ön rezervasyon anlamında Rusya pazarı tarihinin en yüksek oranlarını yakalamakla beraber, Avrupa pazarı 2016 seviyesinin yüzde 30-40 altında seyrediyor. Bu tablonun Mayıs ayı ortaları itibari ile değişeceğini ve Avrupa’da  en azından sezon sonunda 2016 sayılarına ulaşacağımızı  umut ediyoruz.
''TEŞVİKLERİN OLUMLU ETKİSİ OLDU, İSTİHDAM ARTTI''
Bu tabloya bağlı olarak nisan ve mayıs aylarında  geçen seneye oranla istihdamda bir artış söz konusu. Özellikle devlet tarafından verilen teşvikler bu artışta etkili oldu. 
''AVRUPA İÇİN TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK''
Yıl sonu itibarıyla Rusya pazarından beklentilerimiz yüksek. Avrupa pazarının  ise 2016 sayılarını gerçekleştirmesi gerekiyor. Sektör olarak bunun için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız ve partnerlerimizle sürekli irtibat ve iş birliği içerisindeyiz.
''EB'LER TATMİN EDİCİ DEĞİL, İÇ PAZARN ETKİSİYLE YÜKSEK DOLULUĞA ULAŞIRIZ''
İç pazarda geçen sene yakaladığımız artış trendini bu sene de korumak ve hatta yükseltmek arzusundayız ki bu konuda da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.  Haziran ayının üçüncü haftası itibarıyla iç pazar da devreye girdikten sonra halihazırda tatmin edici düzeyde olmayan ön rezervasyonlara rağmen  temmuz ve ağustos aylarını yüksek doluluklarla kapatacağımıza inanıyorum. 
''FİYATLAR 2015 TALEBİNE ULAŞIRSAK TOPARLANMA SÜRECİNE GİRER''
2015 yaz sezonunun ve özellikle 2016 sezonunun fiyatlar üzerinde yarattığı olumsuzluğun tüm kaynak pazarlarımızın minimumda 2015 seviyelerinde rezervasyon akışı sağlayabilmeleri akabinde toparlanma sürecine gireceğine inanıyor , bu vesile ile tüm sektör temsilcilerine kolaylıklar ve iyi sezonlar diliyorum.''

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül:
''2.5 MLYON BANDINA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ''

''Mayıs ayı itibarıyla hemen hemen tüm otellerimiz açıldı. Şu anda Mayıs tatili döneminde olmamız sebebiyle Rus turist ağırlıklı ciddi bir yoğunluk var, bazı otellerimizde ise bakanlıkların eğitim ve seminer grupları var. Daha önceden açılmış olan oteller bu ay yüzde 70-80 gibi doluluklarla hizmet veriyor. Yeni açılmış otellerin ise ilk 1-2 haftaki dolulukları düşük, ancak bir süre sonra bu otellerin de dolacağını düşünüyoruz.
''İSTİHDAMDA HEM SAYI HEM BÜTÇE ARTTI''
Bölgemizdeki istihdamda geçen seneye göre bir artış var, çünkü geçtiğimiz yıl açılmayan otellerimiz vardı. Bu sene tam kapasite ile çalıştığımızdan istihdam da doğal olarak bir artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl ekonomik olarak da bir kısıtlamaya gitmiştik. Bu yıl, 2015 yılındaki çalışan sayısı bütçelerini uygulayacağız.
''RUSYA VE UKRAYNA’DAN YÜKSEK SEZONA DÖNÜK YOĞUN TALEP VAR''
Şu an için Kemer bölgesinde her şey çok güzel gidiyor. Yüksek sezona dönük rezervasyonlar da özellikle Rusya ve Ukrayna’dan yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Bayramla birlikte iç pazardan da yoğunluk bekliyoruz. Avrupa pazarı Kemer’de çok ön planda olmasa da oradan da az da olsa bir rezervasyon akışı var. Genel olarak Baltık pazarından talep alıyoruz ve geçtiğimiz yıla göre bir düşüş yaşanmadığını görüyoruz.
''TALEP ARTTI DİYE BİR ANDA FİYATLARI YÜKSELTEMEYİZ''
Gelir anlamında ise aynı olumlu tablodan bahsetmek şu an için mümkün değil. Geçen yıl yaşadığımız krizden dolayı maalesef otelciler ciddi şekilde fiyat kırmak durumunda kaldı. Bunu acenteler de yabancı misafirler de gördü. O yüzden talep arttı diye bir anda fiyatları yükseltemeyiz. Zaten yüksek fiyat verdiğimizde geri dönüş alamıyoruz. Dolayısıyla bu sene maliyetleri kurtaracak, bir miktar da kar edecek bir fiyat politikası izliyoruz.
''2015’TEKİ YABANCI ZİYARETÇİ SAYIMIZA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ''
İlerleyen zamanların ne göstereceğini şimdiden öngörmek güç, ancak biz Kemer bölgesi olarak, 2015 yılındaki yabancı misafir sayımız olan 2.5 milyon bandına ulaşmayı hedefliyoruz.''

Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut:
''RUSYA AVRUPA AÇIĞINI KAPATIR, 2015 RAKAMLARINI YAKALAMAK MÜMKÜN DEĞİL''

''Mayıs ayı itibarıyla rakam olarak geçtiğimiz yıldan daha iyi durumdayız. Geçen yıl kapalı olan tesislerimiz vardı, bu sene yalnızca birkaç tesis kapalı durumda. Daha ayın başında olduğumuzdan tam rakamları veremesem de, doluluk anlamında geçtiğimiz yıldan biraz daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 19 Mayıs’ın cuma gününe gelmesi sebebiyle 3 günlük bir tatil fırsatı doğması, mayıs ayının genel doluluğunu geçtiğimiz yılın üzerine çıkarıyor.
''TEŞVİKLERİN YARDIMIYLA İSTİHDAMDA GEÇEN YILIN İLERİSİNDEYİZ''
Hükümet tarafından başlatılan istihdam seferberliği sayesinde istihdama dönük aldığımız teşvikler personel anlamında da geçtiğimiz yılın ilerisine geçmemizi sağladı.
''BDT TALEBİ İYİ, ORTA AVRUPA’DA CİDDİ  DÜŞÜŞ VAR''
BDT bölgesinden talep oldukça iyi, ancak Avrupa pazarında geçtiğimiz yılın gerisindeyiz. Hollanda ve İskandinavya pazarlarında ciddi bir düşüş var. Almanya’da da az da olsa yine de bir düşüş yaşandığını söyleyebiliriz. İngiltere pazarının ise geçtiğimiz yıl göre daha hareketli olduğunu görüyoruz.
Avrupa’da bugüne kadar yapılan çalışmaların ve bölgemizin pazardaki bilinirliği sayesinde son dakika satışlarının geçtiğimiz yıldan daha iyi olacağını ümit ediyoruz.
''İÇ PAZAR HER YIL BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR''
İç pazar talebinin ise her yıl biraz daha büyüdüğünü görüyoruz. Bu yıl da beklentimiz oldukça olumlu. Erken rezervasyon rakamlarını incelediğimizde bu yılın geçtiğimiz yıldan daha iyi olmasını bekliyoruz.
''DOLULUK VE SAYIDA 2016'YI GEÇERİZ, GELİR İÇİN BİR ŞEY SÖYLEMEK ÇOK ZOR''
Rusya ve BDT ülkelerinde hareketlilik Avrupa’daki açığı kapatır, ancak 2015 rakamlarını yakalamak şu an mümkün gözükmüyor.
Genel tabloya baktığımızda, herhangi bir problem yaşamazsak BDT’deki artışın etkisiyle bu yılı geçtiğimiz yılın üzerinde, 2015 yılının ise gerisinde tamamlayacağımızı düşünüyorum. Doluluk ve kişi sayısı anlamında geçtiğimiz yılı geride bırakırız, ancak fiyat düşüşleri sebebiyle gelir anlamında bir şey söyleyebilmek şu anda çok güç.''

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler;
''DOLULUKLAR GEÇMİŞ DÖNEMLERE KIYASLA ZAYIFTI''

''Kapadokya daha bu kadar popüler olmadan önce turizmi sadece 4 ay ile sınırlı yapmaya çalışan bir bölgeydi. Bu ilkbahar ve sonbahar ayları olan nisan, mayıs, eylül ve ekimdir. Nisan ayı genel olarak bakıldığı zaman geçmiş iyi dönemlere göre daha zayıf fakat ilk 3 aya kıyasla daha iyi geçti. Genelde hafta sonlarında yüksek doluluk yakaladığımız fakat hafta içi olarak çok zayıf geçirdiğimiz bir dönem oldu. TRT’nin düzenlediği "39. 23 Nisan Çocuk Festivali" ise bölgemize belirli bir süre ciddi nefes aldırdı.
''FESTİVALLER YOĞUNLUĞUN AZ OLDUĞU ZAMANLARDA YAPILMALI''
Mayıs ayı da nisan ayından daha farklı gözükmüyor. 19 Mayıs döneminde Cappadox Festivali'nin 3'üncüsü yapılacak. Fakat ben her zaman söylediğim bir şeyi hazır konu açılmışken tekrar edeceğim: Festivaller bölgenin yoğun olan dönemlerinde değil daha müsait olduğu dönemlerde yapılmalı. Festivaller bölgeye bir çekim merkezi olmalı. Festival düzenlendiği için insanlar bölgeye gelmeli. Festivallerin gayesi bölgeye gelen insanlardan faydalanmak olmamalı. Neyse ki festival yetkilileri gelecek yıl için söz verdiler, 'Festival 19 Mayıs döneminde değil haziranda olacak' dediler, bakıp göreceğiz.
''BÖLGEDE FUTBOL TURİZMİ YENİDEN CANLANACAK GİBİ''
Haziran ayı, Ramazan ayı olması sebebiyle iç pazarın da düşmesi ile beraber çok sakin geçecek gibi görülüyor. Bu sakinliğin bertaraf edilmesine yönelik herhangi bir durum da gözükmüyor. Temmuz ve ağustos aylarında ise geçmişte popüler bir bölge olduğumuz fakat bazı bürokrat ve iş adamlarının yanlış yönlendirmesiyle çok ciddi kan kaybettiğimiz futbol turizmi tekrar canlanacak gibi. Bu yönde güzel ama kesin olmayan haberler geliyor. İnşallah gerçekleşir ve bölgemiz bu düşük dönemde geçmiş dönemlerde çok iyi bir şekilde hizmet verdiği bu turizm çeşitliliğinden pay alır. Aynı zamanda Ramazan’ın bitmesi ile beraber gurbetçilerin de bölgeye bir hareket katacağı kesin.
''AMERİKALI VE AVRUPALI TURİST PARMAKLA SAYILACAK KADAR AZ''
2015 ile kıyaslandığında bölgemizde turist profilinde ciddi bir kabuk değişimi var. Artık bölgemizde o alışık olduğumuz Kuzey Amerikalı, Güney Amerikalı ve Avrupalı turistler neredeyse parmakla sayılacak kadar az. Yükselen pazarlar da var elbette. İç pazar bunlardan biri. Zaten bölgemizde şu an yerli turist dışında sadece Çinli ve Tayvanlı turistler var.
''2017, 2016'NIN BİR TIK ÜSTÜNDE OLACAK GİBİ''
2017’yi 2015 ile kıyaslamak hayalcilik olur. Bölgede yüzde 65-70’e yakın ciro kaybı olduğu aşikar. 2017 ise 2016’ya göre hafif bir tık ileride gidiyor, güvenli ülke imajını çizebilirsek ve son bir kaç aydır devam eden sükunet devam ederse 2018 iyi bir yıl olacak gibi duruyor.
''OTELLERİN ÇOĞU FAAL ANCAK MİNİMUM PERSONELLE''
Geçen yıl kapanan ve KYK’ya devredilen 2 otel ve inşaat/renovasyonu devam eden 3 büyük otel dışında bölgede sadece kapalı olan birkaç küçük otel var. Otellerimizin bir çoğu faal, ancak oteller personel noktasında minimum seviyede hareket etmeye, pek çok tesis hafta sonları ekstra personel ile ayakta kalmaya çalışıyor.
''BÖLGEDE FİYAT KIRAN OTELLER VAR''
Özellikle Avanos bölgesinde bulunan bazı otellerin aklıselim fiyat vermemesi sebebiyle, yıldızlı otellerin fiyatları maalesef 2015 yılı ile kıyaslanamayacak seviyede. Küçük otellerde ise fiyat kıran bölgeler elbette var. Mesela Göreme. Fakat diğer bölgeler fiyat kırmaktan ziyade daha çok promosyon vererek misafir çekmeye çalışıyor. Örneğin, 3 gece kal 2 gece öde, yüzde 20 erken rezervasyon indirimi vs. gibi...''

 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.