banner113

Roma İmparatoru Gazipaşa'da anıldı

banner106

Gazipaşa İlçesi'nde Roma İmparatoru Marcus Ulpius Traianus'un 1900'üncü ölüm yıldönümü dolaysıyla tören düzenlendi.

Roma İmparatoru Gazipaşa'da anıldı
09 Ağustos 2017 Çarşamba 12:28

banner108
banner238
Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde 6-8 Ağustos tarihlerinde organize edilen Roma İmparatoru Marcus Ulpius Traianus Kolokyumu'nun son gününde daha çok 'Trajan' adıyla bilinen İmparator Traianus'un 1900 yıl önce yaşamını yitirdiği Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde program düzenlendi. Gazipaşa Selinus Kalesi'nde bulunan Şekerhane Köşkü'nde yapılan törene Kaymakam Nurullah Kaya, Belediye Başkan vekili Mustafa Avcı, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, yabancı arkeologlar ve Güney Mahallesi'ndeki Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde kazı çalışmalarını sürdüren ekip katıldı.

TARİHİN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASI
Kaymakam Nurullah Kaya, Bizler yaklaşık 1 yıldır Alanya Müze Müdürlüğü ile birlikte bu programı ve sizleri bekliyorduk, amacımıza da ulaştık. Bir yıl beklerken herhalde bu coğrafyada sizleri 1900 yıldır bekleyen bir Trajan vardı. O da şimdi mutludur. Gelişen Gazipaşa'da batı ile entegre olmak, bir arada olmak için bir vesile olan bu kazı alanında da bir an önce tarihin gün yüzüne çıkarılmasında ekip ruhuyla sizinle birlikte çalışmanın verdiği mutluğu ve heyecanı paylaşmak istiyorum dedi.
İMPARATOR'UN ÖLÜMÜ BURADA GERÇEKLEŞTİ
Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli ve Şekerhane Köşkü ile Traianus hakkında uzun yıllar araştırma yapan Prof. Dr. Claudia Winterstein de Bugün burada Traianus mezarında bulunmaktayız. 1900 yıl önce burada bulunmakta olan binayı görüyoruz, altı orijinal şekilde görülüyor. Başka şekilde gerçek hali yukarıda belli edilmiştir ve 1900 yıl önce imparatorun ölümü burada gerçekleşti. Kendisi 20 senelik imparatordur. Roma tarihinde ve Roma'yı genişletmesi üzerine tarihte büyük yazılar yazmıştır. Yunan bölgesinden geçmekteyken rahatsızlığından dolayı bu bölgeye geliyor ve hayatını burada kaybediyor diye konuştu.
Törenin ardından katılımcılar Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti kazı alanının gezdi.
 

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.