banner113

Rusya, alım yasağının çoğunu kaldırıldı, inşaat ve turizm serbest

banner106

Türkiye ile Rusya arasında "normalleşme" için önemli bir adım daha atıldı.

Rusya, alım yasağının çoğunu kaldırıldı, inşaat ve turizm serbest
03 Haziran 2017 Cumartesi 11:09

banner108
banner238
Rusya hükümeti, domates dışındaki Türk gıda ürünlerinde yasakların kaldırıldığını duyurdu. Konuyla ilgili karar, Rusya hükümetinin resmi web sitesinde bu sabah yayınlandı.
Medvedev'in imzasıyla, Türkiye'den salatalık, elma, armut, üzüm, çilek ve tavuk ürünlerinin ithal edilmesinin önünde engel kalmadı.
Rusya domateste bu yasağın en az üç yıl daha süreceğini ilan etmişti.
Yayınlanan kararda ayrıca, inşaat ve turizm sektöründe Türk şirketlerinin faaliyet yasakları ile ilgili sınırlamaların da kaldırıldığı vurgulandı. Türk şirketleri ile ilgili diğer tüm yasaklar da iptal edildi. Bu durumda uçak krizinden bu yana konan yaptırmlardan sadece domates yasağı ve vize uygulaması kaldı.
Başbakanlık, faaliyet yasağı sona eren sektörleri teknik bir ifadeyle şöyle vurguladı:
"Отменён запрет на выполнение определённых видов работ (оказание услуг), включающих строительство зданий, инженерных сооружений, строительные специализированные работы; деятельность в области архитектуры и инженерно-технического проектирования; технические испытания, исследования и анализ; деятельность туристических агентств и других организаций, предоставляющих услуги в сфере туризма; деятельность гостиниц и других мест для временного проживания; выполнение работ, оказание услуг для обеспечения государственных и муниципальных нужд; обработку древесины, организациями, находящимися под юрисдикцией Турции, а также организациями, контролируемыми гражданами Турции и организациями, которые находятся под юрисдикцией Турции."
Böylece 29 Aralık 2015'de yürülüğe giren yaptırım kararnamesi iptal edildi.
Bu arada  Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, domates suyu, sos gibi işlenmiş ürünler için Kasım 2017- Nisan 2018 arasında Türkiye’den domates sevkiyatının yapılmasına izin verilebileceğini söyledi.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (SPIEF 2017) konuşan Dvorkoviç, domateslerin Rus pazarında işlenmesi için kasım-nisan döneminde Türkiye’den domates ithalatının yapılabileceğini belirtti.
Sputnik'e göre Dvorkoviç şunları söyledi: "Öncelikle, Türk domatesleri Rus pazarında mevcut. Tahminlerimize göre, yüzde 20'lik kısmı başka ülkeler üzerinden sevk ediliyor. Bunu görüyoruz ve bu konuyu Türkiye ile ilişkilerimizde ciddi bir şekilde ele almıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor, yani yasal sevkiyatlar var. Domatesleri sos, domates suyu gibi ürünlerin üretiminde kullanan firmalar için ürünün ucuz olması önemli. Bu yıl belirli dönemlerde Rus üreticilere zarar vermeden sevkiyatları nasıl gerçekleştirebileceğimizi inceliyoruz."
Sevkiyatların hangi dönem mümkün olabileceği" sorusunu yanıtlayan Dvorkoviç, şöyle devam etti: "Rus üreticilerin en çok Kasım 2017-Nisan 2018 döneminde domates eksikliği yaşadığından, o döneme kadar görüşmeler gerçekleştirip konuya çözüm bulmaya çalışacağız. Bu anlamda çok fazla bir aciliyet yaşamıyoruz, başka ülkelerden de sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Ancak Türk domatesleri daha ucuz ve üreticiler için daha kârlı."
Dvorkoviç, bu yönde görüşmelerin yaz aylarında gerçekleştirileceğini ve bir çözüm bulunabileceğini düşündüğünü belirterek "Çok büyük bir hacim beklemiyoruz, anlaşsak bile kısıtlamalar her türlü olacak" dedi.
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı'nın (Rosselhoznadzor) Türk şirketlere yönelik denetimlerini sürdüreceğini ve kademeli olarak kaldırılacağını söyleyen Dvorkoviç, şunları kaydetti: "Yalnızca domates ve Rosselhoznadzor kararı doğrultusunda getirilen yasaklar kaldı. Rosselhoznadzor Türk şirketlerini denetlemeye devam edecek ve kademeli olarak bu şirketlerin ürünlerinin Rusya pazarına girmesine izin verecek."

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.