banner113

Sürücüler Dikkat!

banner106

Trafik cezalarını arttırmaya yönelik Karayolları Trafik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Sürücüler Dikkat!
19 Ekim 2018 Cuma 08:58

banner108
banner238

Trafik cezalarının artırılması teklifi Meclis'te kabul edildi. Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerine, kendi denetim istasyonlarında, kamyon, çekici ve otobüs cinsi araçları takograf ve süre yönünden denetleyebilme ve idari para cezası karar tutanağı düzenleyebilme yetkisi verildi. 

HURDA ARAÇ KULLANANLAR

Buna göre artık Tescil Belgesi, Tescil Plakası almadan ve hurdaya ayrılan araçlarla karayollarına çıkan sürücülere bin 2 lira idari para cezası kesilecek. Bu sürücülerin tespit edilmesi halinde sürücüsüne 2 bin 18 lira idari para cezası verilecek ve araçlar trafikten men edilecek ve  aracın mülkiyeti de kamuya geçecek.

ÇAKAR LAMBA KULLANANLAR

Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Buna uymayanlara bin 2 lira idari para cezası uygulanacak. Kural ihlalini devam ettirmesi halinde de 15 gün trafikten men edilecek. Ayrıca mevzuat dahilinde kullanmak isteyen araç sahipleri 30 gün içerisinde araç tescil belgesine işlettirmesi gerekiyor. Bunu yerine getirmeyenler, 108 lira idari para cezası verilecek. Eğer mevzuata uygun olmaayn şekilde kullanılırsa ve çevreyi rahatsız edecek özellikte olursa araç sahibine 1002 lira idari para cezası uygulanacak.

MUAYENESİZ ARAÇ KULLANANLAR

Muayenesiz araçlarını trafikte kullananalara 108 lira olarak uygulanan idari para cezası, 235 liraya çıkarılacak. Verilen süre sonunda muayenesini yaptırmayanlar ile ''emniyetsiz'' raporu verilen araçlarla trafiğe çıkanlara 488 lira ceza kesilecek.

TRAFİK AKIŞINI İHLAL EDENLER

Acil müdahale gereken durumlar hariç araç sürücülerin emniyet şeritlerini ve banketleri kullamasına da engel getirildi. Öte yandan trafiği aksatan ve tehlikeye sokacak biçimde araç kullananlara da ceza geliyor. 

Emniyet şerit ihlaline 488 lira, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde araç kullananlara 1002 lira idari para cezası kesilecek. Ayrıca sol şeridi işgal eden kamyon sürücüler,ne de 1002 lira idari para cezası gelecek. 

EHLİYETE EL KONULACAK

Kırmızı ışık kuralını, bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilen araç sürücülerinin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilen araç sürücüerinin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilen araç sürücülerinin 60 gün süreyle ehliyetlerine el konuacak. Eğer sürücünün iki ya da daha fazla sürücü belgesine el konulması halinde psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilecek. 

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.