banner113

Alanya'daki sahil yerlere fore kazıkla inşaat yapılmalı

banner106

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dikici, sahil bölgelerinde inşa edilen yapılarda, temellerin fore kazıkla güçlendirilmesi, mutlaka bodrum kat yapılması ve suya karşı izolasyonun sağlanması gerektiği çağrısı yaptı.

Alanya'daki sahil yerlere fore kazıkla inşaat yapılmalı
07 Mart 2018 Çarşamba 10:14

banner108
banner238
Dikici, Deprem Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, binaların depreme karşı dayanıklılığının sağlanması için yapılması gerekenleri anlattı. Binalardaki dayanıklılıkta bodrum katlarının varlılığının önemli olduğuna değinen Dikici, maliyetler nedeniyle bodrum katı yapılmamasının, binalardaki bir deprem esnasında yıkılma oranını artırdığını belirtti.
Özellikle Alanya gibi bölgelerde, sahile yakınlık nedeniyle 5-6 metre derinlikte suyla karşılaşma oranın yüksek olduğunu, bunun da en ufak bir zemin hareketinde, binaların kayma gerilmesine maruz kalarak yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
STATİK YAPI
"Binalardaki statik yapının sağlam olması önce zeminin sağlam olmasına bağlıdır. Sert kaya zemin olmaması durumunda inşaat mühendisliğinin çözümü vardır. Suda bile bina yapıldığı görülmektedir. Özellikle sahil bölgelerinde fore kazıklar ile temel güçlendirilmelidir. Bodrum kat mutlaka yapılmalı ve suya izolasyonu, drenajı tekniğine uygun yapılmalıdır. Zemin hareketleri özellikle deprem anında yatay dalga şeklinde olmaktadır ve bodrum katı perde beton ile yapılan binalar tarafından sönümlenmektedir. Bodrum katı olmayan binalar, diğer taşıyıcı temel, kolon ve kirişleri ne kadar sağlam da olsa yıkılmaya adaydır." Dikici, zaman zaman mimari kaygılar nedeniyle binalarda önemli statik hataların da yapıldığını da savunarak, bu sorunun bina simetriğinin göz önünde bulundurulması ile çözülebileceğini söyledi. İnşaat sektöründe yapının ömrünün 50 yıla göre değerlendirildiğini dile getiren Dikici, binanın neme maruz kalması sonucu oluşan korozyon gibi olumsuzluklarla bu sürenin yarı yarıya azalabildiğini sözlerine ekledi

 

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.