banner113

ALKÜ'de Türkiye-Azerbaycan ortak çalıştayı

banner106

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) geçtiğimiz aylarda düzenlediği Tür- Rus Çalıştayı’nın ardından şimdi de kardeş ülke Azerbaycan ile var olan işbirliği ve dostluğu daha da geliştirmek amacıyla “Türkiye ve Azerbaycan’ın Ortak Değerleri” konulu Çalıştaya ev sahipliği yaptı. 

ALKÜ'de Türkiye-Azerbaycan ortak çalıştayı
23 Mart 2018 Cuma 14:06

banner108
banner238
ALKÜ Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından birincisi düzenlenen ve Bakü Slavyan Üniversitesi ile Alanya Belediyesi’nin de destek verdiği Türkiye- Azerbaycan Çalıştayı’na ev sahibi ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’nın yanı sıra Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Bakü Slavyan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafik Novruzov ile Prof. Dr. Telman Cafarov, ALKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Güneş ve Prof. Dr. Leyla Harputlu, Azerbaycan ATV Televizyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Etibar Babayev, ALKÜ TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Uysal, daire başkanları, fakülte dekan ve yüksekokul müdürleri, Bakü Slavyan Üniversitesi ile ALKÜ akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.  
İLK FAALİYET AZERBAYCAN ÇALIŞTAYI
ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonunda açılışı gerçekleştirilen ve ikigün devam edecek olan çalıştayda açılış konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Uysal, “Türkçe’yi ve diğer dilleri öğretmek amacıyla elverişli eğitim ortamını oluşturmak, bu alanda eğitim, uygulama, araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunmak ve yapılan çalışmalara öncülük etmek amacıyla kurulan merkezimiz, Üniversitemiz bünyesinde ilk faaliyet olarak bugün Azerbaycan ile Ortak Değerler Çalıştayı’na ev sahipliliği yapmaktadır” dedi. Uysal sözlerinin devamında ALKÜ TÖMER’in medeniyet ve kültür mozaiği, Akdeniz’in incisi olan Alanya’da, Selçuklu’dan gelen hoşgörü ve dostlukla Türkçe’yi tüm dünya insanlarına öğreten bir kurum olma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, “İki günlük programda “İki Devlet, Bir Millet” sloganının muhatapları olan Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ortak kültürel değerler temaslarına bulunacaktır. 12 farklı bildirim sunumu ile bugün ve yarın devam edecek olan Çalıştay programımızın iki devlet arasındaki ortak değerlere katkı sunmasını temenni ediyorum” diye konuştu. 
“TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİN DÜNYADA BENZERİ YOK”
Ardından ev sahibi olarak konuşmasını gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, “Öncelikle Bakü Slavyan Üniversitesi’nden gelen Rektör Yardımcılarımız ve hocalarımıza hoş geldiniz diyorum.” sözleri ile konuşmasına başladı. Devamında Rektör Pınarbaşı, “Geçen sene bende ilk yurt dışı ziyaretimizi Azerbaycan’a yapmıştım. Bakü Slavyan Üniversitesi bizi geçen yıl çok güzel ağırlamıştı. Bugün de iade-i ziyaret yaparak Bakü Slavyan Üniversitesi’nden beş öğretim üyesi hocamız buraya geldiler. İki gün boyunca Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinin daha da geliştirilmesi ve daha ileri seviyelere götürülmesi için neler yapacağız; bunları konuşacağız ve alınan kararlar ile dostluğumuzu,kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz” dedi. Türkiye ve Azerbaycan’ın iki kardeş ülke olduğunun altını çizen Rektör Pınarbaşı, “Hatırlarsanız Azerbaycan 30 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan ettiğinde bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur.   Azerbaycan Cumhurbaşkanı rahmetli SayınHaydar Aliyev seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmiştir. Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin dünyada eşi benzeri yoktur. Bu sadece stratejik ortaklıktan çok bir dostluk ilişkisidir. Ortak değerlere, tarihe, kültüre, dine dile ve coğrafyaya dayanan bir kardeşliktir, bir kader ortaklığıdır” diye konuştu. 
“ÇALIŞTAY İÇİN İKİ ÜNİVERSİTEYİ DE KUTLUYORUM”
Düzenlenen çalıştayda her türlü desteklerini esirgemeyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücal “Üniversitemizin düzenlediği “Türkiye ve Azerbaycan’ın Ortak Değerleri” konulu çalıştaya hoş geldiniz. Türk ve Kardeş iki ülke olan Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin güçlendirilmesi adına böyle anlamlı bir çalıştayı düzenlediği için üniversitemizi ve Bakü Slavyan üniversitesini kutluyorum.” sözleri ile konuşmasına başladı. Devamında Başkan Yücel, Azerbaycan Halkı ile Türk Milleti’nin her zaman aynı kültüre ve aynı ortak değerlere inandıklarını belirterek birbirlerine çok eski tarihlerden bu yana her zaman “dost ve kardeş” olarak baktıklarını ifade etti. Başkan Yücel, “Bakü ile Ankara arasındaki ilişkiler "bir millet-iki devlet" anlayışı içerisinde sürmektedir. Evet biz 2 ayrı devlet olabiliriz ama biriz, Türküz ve aynı değerlere inanıyoruz. Tüm dünyada Türk ve Müslüman ülkeler arasında siyasal, kültürel, ekonomik olarak işbirliğinin sağlanması en büyük arzumuzdur. Kızıl Elma ülküsünün gerçekleşmesi Türk Dünyası’nın bağımsızlığını, gücünü ve etkinliğini arttıracaktır. İki gün sürecek ve Bakü Slavyan Üniversitesinden Rektör yardımcılarımızın ve çok değerli akademisyenlerimizin katıldığı bu çalıştayın iki ülke ve üniversiteler arasında çok yönlü işbirliğinin sağlanmasına, bilimsel ve kültürel atılımlarının gerçekleştirilmesine katkı sağlamasını dilerim” diye konuştu.

 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.