banner113

Antalya polisinden ikinci el eşya alan ve satanlara uyarı

banner106

Antalya Emniyet Müdürlüğü, 2 el eşya alım-satımı ile ilgili açıklama yaptı ve "Alım Satım Bilgilerini Bulundurmayan İşyeri Sahiplerine İdari Para Cezası" uygulanacağına dair 2012 yılında yayınlanan valilik kararını yeniden hatırlattı.

Antalya polisinden ikinci el eşya alan ve satanlara uyarı
17 Haziran 2019 Pazartesi 09:32

banner108
banner238

ANTALYE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA:

"Antalya Valiliği tarafından  2. el elektronik eşyalar ile maddi değeri yüksek olan malzemelerin alım-satım bilgilerini bulundurmayan işyeri sahiplerine para cezası uygulanacağına dair, Valilik Makamının 30/11/2012 tarihli olurlarıyla karar verilmiş olup, alınan karar ile ilgili tekrar kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

İl İdaresi Kanunu hükümleri uyarınca, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzen ve güvenliğinin korunması için gereken tedbirlerin alınması, huzur ve güvenlik ile kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi mahallin en büyük mülki amirinin ödev ve görevleri arasındadır.

Hırsızlık malı eşyanın ikinci el piyasada satışını önleyerek hırsızlık malı eşyanın bir menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görülmesinin önüne geçilmek suretiyle kamu güvenliğinin sağlanması ve kamu düzeninin korunması, gerçekleşen hırsızlık olaylarının aydınlatılması, şüphelilerin tespiti ve yakalanması, çalınan malzemelerin elde edilmesinin sağlanması, suçun işlenmesinden elde edilen eşyanın satılmak suretiyle ortadan kaybolmasını önleyerek suç delillerinin karartılmasının önlenmesi amacıyla alınan valilik kararı hükümlerince;

  1.  Hurda alım ve satımı üzerine faaliyet  gösteren hurda satan ve satın alan kişi/kişilerin kimlik ve adres bilgilerini, eşya miktar ve özelliklerini belirtir "İkinci El Eşya Alım-Satım Formu" nun tanzim edilmesi,
  2.  Elektronik eşya ve beyaz eşya olarak tabir edilen (cep telefonu-bilgisayar-fotoğraf makinesi-CD çalar-DVD çalar-LCD televizyon-kablo vb.) eşyaların ikinci el olarak alım ve satım üzerine faaliyet gösteren işyerlerinde, eşyayı satan ve satın alan kişi/kişilere ait kimlik ve adres bilgileri ile alışveriş işlemini gerçekleştiği tarih bilgilerinin, eşya miktar ve özelliklerini belirtir "İkinci El Eşya Alım-Satım Formu" nun tanzim edilmesi, eşya ile ilgili faturanın alınması, kolluk kuvvetleri tarafından istenilmesi durumunda formun ve faturanın ibraz edilmesi sağlanacaktır.
  3.  18 yaşından küçük şahıslardan yanlarında vasileri bulunmadığı sürece eşya alım ve eşya satımı yapılmayacaktır.
  4.  "İkinci El Eşya Alım-Satım Formu" nda tanzim edilen form bir yıl süre ile saklanacaktır.

İl sınırları içerisinde meydana gelen (evden-işyerinden-otodan-açıktan- depodan) hırsızlık olayları ile ilgili yapılan araştırmalarda çalınan (cep telefonu - bilgisayar - fotoğraf makinesi - CD çalar - DVD çalar - LCD televizyon ile buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb.) türü elektronik ve beyaz eşyalar ile maddi değeri yüksek olan hurda malzemelerin ikinci el eşya alım satım işi yapan işyerlerinde, yukarıda sayılan hükümlere uymayan işyeri sahiplerine ve işletmelerine idari para cezası uygulanır.

Kendilerine gönderilen ve ikinci el eşya alım satım formunu doldurmayan kişi ve/veya sorumlular hakkında fiilleri ayrı bir suç teşkil etmiyorsa 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. Maddesinin A) ve C) Bendine atfen, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince öngörülen idari para cezası uygulanmasına, Valilik Makamının 30/11/2012 tarihli olurlarıyla karar verilmiştir.

Kamuoyuna tekrar saygıyla duyurulur."
 

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.