banner113

'Birkaç yıl bocalama olur' dedi, Bakanlığa çağrıda bulundu

banner106

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Thomas Cook iflasının Türk turizm işletmelerinde ciddi bir sıkıntı yaratacağını söyledi. Bağlıkaya, Tük otelcilerin şirketten alacaklarına ilişkin sürecin ise Bakanlık tarafından tek elden takip edilmesi gerektiğini belitti.

'Birkaç yıl bocalama olur' dedi, Bakanlığa çağrıda bulundu
26 Eylül 2019 Perşembe 15:14

banner108
banner238

Thomas Cook iflasının özellikle 2020'de turizmcileri zor durumda bırakacağını belirten Firuz Bağlıkaya, Thomas Cook'tan doğacak boşluğun diğer şirketler tarafından doldurulması için zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti. DW Türkçe'ye konuşan Bağlıkaya, "Bu tür durumlarda piyasada oluşan boşluğun doldurulması birkaç yıl alıyor. Yani birkaç yıl bocalama dönemi geçirilir. Ama bu boşluk elbette Türkiye’ye talep oldukça bir şekilde doldurulur" diye konuşuyor.

''Küçük ölçekli işletmeler mali sıkıntıya girecek''

Bununla birlikte 30, 50 veya 70 yataklı küçük işletmelerin pek çoğunun Thomas Cook ile sözleşmelerinden dolayı mali sıkıntı yaşayacağını anlatan TÜRSAB Başkanı, "Bu tür otellerin ödemeleri 6-8 hafta önceden yapılıyor. Yani Temmuz 15’ten sonraki ödemeler hala otellere yapılmamış olabilir; böyle çok ciddi bir sıkıntı var sektörde. Bu otellerin alacaklarını nasıl tahsil edebilecekleri ciddi bir sorun" diye konuşuyor.

''Kayyum sürecini bakanlık tek elden yürütmeli''

Thomas Cook'tan alacaklı şirketlerin İngiltere’de kayyuma başvurmaları gerektiğini ifade eden Bağlıkaya, "Çok ciddi bir hukuki süreç başlıyor. Aslında Turizm Bakanlığı’nın bu alacak dosyalarının hepsini toparlayıp bu davaları tek elden yürütmesi çok daha doğru olur" diyor.

''Tur operatörlerinin yerel ve sorumlu acenteleri olmalı''

Yurtdışı merkezli tur operatörlerinin Türkiye’de yerel ve sorumlu bir acentesi olması gerektiğinin altını çizen Bağlıkaya, "Yerleşik bir muhatap olmazsa, bu mağduriyetler sektörü sürekli vuracak. Tam güzel bir sezon geçiriyoruz diyordu ki, başımıza bu geldi. Önümüzdeki sezon ciddi bir sıkıntı yaşayacağımız çok açık gözüküyor" şeklinde konuşuyor.

Kredi paketi işe yarar mı?

Kredi uygulaması şu an mağdur olan işletmeler için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Bağlıkaya, ''Ama sonuçta bu bir kredi. Geçici bir çözüm. Yani alacağınızı alamıyorsunuz, ama karşılığında kredi alıyorsunuz. Sonuçta bunu ödeyeceksiniz bir daha. Alacağınız bedeli geri alamıyorsunuz ki. Bunu Turizm Bakanlığı ya da başka bir kurumun çözmesi mümkün değil. İhtiyacımız olan asıl şey, sektörümüzde bir sigorta mekanizmasının oluşturulması." ifadelerini kullandı.

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.