banner113

Havlu kullanırken dikkat! Sakın başkasının.

banner106

Havaların ısınması ve yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte görülme sıklığı artan huysuz hastalık konjonktivit, göz kapaklarını saran zar tabakasının iltihaplanmasına neden oluyor. Başkasının havlusunu ve makyaj malzemesini kullanmamalı, havuzda-denizde gözünüzü açmamalı ve hijyenik olmayan ortamdan uzak durmalısınız...

Havlu kullanırken dikkat! Sakın başkasının.
21 Mayıs 2019 Salı 09:27

banner108
banner238

Gözlerde aşırı sulanma, batma, yanma, uzun süre devam eden kaşıntı ve çapaklanma, sabahları kirpiklerde yapışma ve kabuklanma ile ışığa aşırı hassasiyet ve bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren konjonktivit; gözün en dış tabakasındaki beyaz kısmı ve göz kapaklarının iç yüzeyini saran zar tabakanın iltihaplanması durumudur. Halk arasında kırmızı ya da pembe göz olarak da adlandırılan konjonktivit, tedavisi olan bir hastalıktır.

 Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, havaların ısınmasıyla birlikte insanların havuza gitmeye başlayacağını ve bunun da gözlerin enfeksiyon kapma olasılığını artırdığını belirtti. Havuzun yeterli hijyenik koşullarda olmaması ya da fazla klor kullanılması, gözde hassasiyet ve konjonktivit gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.


BULAŞICIDIR!
Konjonktivitin başlıca iki farklı sebebi olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, “Alerjik konjonktivit daha çok bahar aylarında ortaya çıksa da yılın her mevsimi görülebilir. Genelde gözde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı ön plandadır ve sebebi çoğunlukla polen, havuz kloru ve deterjan gibi alerjenlerdir. Bir diğeri ise, enfektif konjonktivittir. Bu çeşidine bakteri ve virüsler sebep olur. Çoğunlukla daha şiddetli bulgular görülür; gözde kızarıklık ve sulanma dışında göz kapaklarında şişlik ve çapaklanma ön plandadır ve en kötüsü de bulaşıcıdır” diyerek uyardı.

BAŞKASININ HAVLUSUNU KULLANMAYIN
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Aynı havlu ve makyaj malzemelerini ya da kişisel eşyaları paylaşmamak, lens kullanılıyorsa hijyenine dikkat etmek ve kullan-at olanlarını tercih etmek, havuz ve deniz içerisinde gözleri açmamak, sigara dumanının olduğu ortamlardan, tozlu ve hijyenik olmayan yerlerden uzak durmak, bunları yapamıyorsak sonrasında elimizi yüzümüzü hemen bol su ile yıkamak gerekiyor. Hastalığın görüldüğü bireylerin diğer bireylerle temasından kaçınılmalı ve alerjik sebeplerden ötürü konjonktivitimiz varsa bu alerjenlerden olabildiğince uzak durmalıyız” dedi.

TÜRÜNE GÖRE TEDAVİSİ DEĞİŞİR
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, yapılacak muayene ile öncelikle konjonktivitin çeşidinin saptanması gerektiğini, sonrasında uygun prosedürlerin tedavide kullanılacağını belirtti. Konjonktivit kendiliğinden iyileşebileceği gibi, iyileşme süresinin uzamaması ve doğru yolun izlenerek başka rahatsızlıklara da yol açmaması için doktor kontrolünde ilerlenmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Op. Dr. Emre Yılmaz, “Hastalığın tedavisi etmene yönelik olmalı. Alerjik konjonktivitlerde; antihistaminik, steroid veya suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. Bakteriyel konjonktivitlerde ise antibiyotikli damla ve pomatlar kullanılır. Fakat viral konjonktivitlerde bilinen bir damla tedavisi yoktur, gözü rahatlatmaya yönelik tedaviler uygulanır” dedi.

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.