banner113

Hipertansiyon nedir. Nedenleri nelerdir?

banner106

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulunan  ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şakir Özgür Keşkek, hipertansiyon hastalığının önlenebilir ölümler arasında ilk sırada yer aldığına dikkati çekti. 

Hipertansiyon nedir. Nedenleri nelerdir?
18 Mayıs 2020 Pazartesi 09:43

banner108
banner238


Doç. Dr. Keşkek özellikle pandemi süresince tansiyon hastalarının daha dikkatli olması gerektiğinin de altını çizdi.  
HİPERTANSİYON NEDİR, NEDENLERİ NELERDİR?
Hipertansiyonun Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlenebilir ölümler arasında 1. sırada yer aldığını belirten  Doç. Dr. Şakir Özgür  Keşkek, “Hipertansiyon; kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının olması gereken düzeyden fazla olmasıdır. Toplumdaki sıklığı yüzde 35 civarında olup bu oran yaşla birlikte artmaktadır. Yüksek kan basıncının birçok nedeni olabilir. Bunları; genetik geçiş, cinsiyet, şeker hastalığı, kilo fazlalığı, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, bazı ilaçlar ve yaşlılık olarak sıralayabiliriz.
HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR? 
Hastalığın en sık belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanaması, düzensiz kalp atışlarıdır. Hipertansiyon tehlikeli bir hastalıktır. Eğer tanı veya tedavi gecikirse sonuçları ağır olmaktadır. Kontrol altına alınmayan yüksek kan basıncı inmeye, kalp krizine, kalp yetmezliğine, böbrek yetmezliğine ve körlüğe sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra başta büyük damarlar olmak üzere damarların yapısına zarar verebilmektedir. 
HİPERTANSİYON HASTALARI NELER YAPMALIDIR? 
Hipertansiyon büyük oranda önlenebilir bir hastalıktır. Sosyal yaşam değişikliği önemlidir. Düzenli egzersiz, düzenli uyku,  kilo verme, tuz tüketiminin azaltılması, sigara ve alkolün bırakılması, bilinçsiz ilaç kullanılmaması, beslenmeye dikkat edilmesi, kafeinli içecekler ve kahvenin azaltılması bu hastalığı önleyecek faktörler arasında yer almaktadır.  
RAMAZAN AYINDA NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
Hipertansiyon hastaları eğer kan basınçları kontrol altında ise, ek hastalıkları yok ve genel durumları iyiyse doktorlarına danışarak oruç tutabilirler. Oruç tutulan günlerde ilaçlar kesinlikle ihmal edilmemeli, sağlıklı beslenmeyi unutmamalıdırlar. İçinde bulunduğumuz günlerde Covid-19 salgını nedeniyle hipertansiyon hastaları da artan bir risk altındadır. Bu nedenle yüksek kan basıncı olan hastalar ve özellikle ileri yaşta olanlar azami dikkat etmeli, evde kalmalı, mümkünse egzersizi evlerinde yapmalı, diyete uymalı ve ilaçlarını kullanmalıdır.
Hipertansiyon hastaları düzenli olarak hekim kontrolünden geçmelidir. Bizler ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hipertansiyon ile ilgili hastalarımıza her türlü hizmeti vermek için buradayız. Herkese sağlıklı günler dilerim"
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.