banner113

İftarların vazgeçilmezi hurmanın faydaları

banner106

Diyetisyen Yasin Ayyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

İftarların vazgeçilmezi hurmanın faydaları
01 Nisan 2022 Cuma 13:57

banner108
banner238


İftarların vazgeçilmez meyvesi hurma önemli bir besin kaynağıdır. İftarlarda top sesiyle beraber ilk tüketim olarak hurma tercih edilmesi bireyin uzun süreli açlık sonrası düşen kan şekeri seviyesini dengelemektedir. Ramazan aylarında sık sık karşımıza çıkan hurma sağlık açısından faydaları yönüyle birçok bilimsel araştırmaya konu olmaktadır.
Dünya genelinde taze ve kurutulmuş olarak tüketilmesinin yanı sıra pastacılıkta ve çeşitli gıda ürünleri olarak da kullanılmaktadır. Hurma meyvesinde %44-88 oranında şeker bulunmaktadır. Hurma en az 15 çeşit mineral içermektedir. Potasyumdan miktarı muzun 2,5 katıdır. Kalsiyum, demir, magnezyum ve A vitamini  B1 vitamini ,B3 vitamini  ve C vitamini içermektedir. İçeriğinde 23 çeşit aminoasit bulunmaktadır. 

Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında besin içeriğinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir.  Hurmada birçok fenolik bileşik bulunmaktadır. Bulunan fenolik bileşiklerin antioksidan etkisi askorbik asitin antioksidan etkisinden fazladır. Kurutulmuş meyveler arasında en yüksek polifenol içeriğine sahip meyve olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.
İçerdiği yüksek kalori değeri  ile 100 g tüketildiğinde yetişkin bir bireyin günlük enerji ihtiyacının %11-15 ini karşılamaktadır.100 g hurma tüketilmesi günlük posa alımının %50-100 oranında karşılamaktadır. Yüksek posa içeriğiyle bağırsakların boşaltma hızını yavaşlatarak sindirime büyük oranda katkı sağlamaktadır.Mide ülserinin iyileşmesinde yardımcıdır. Demir ve mineral içeriğiyle gebe ve emzikli bireylerin beslenme listesinde yer almalıdır.İçerdiği bitkisel kaynaklı östrojenler sayesinde gebe bireylerin doğumlarında yardımcı olabilmektedir.Yapılan araştırmalar gebe bireylerin doğum sonrası kanamaların azalmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli etkileri bulunmaktadır. 

Unutulmamalıdır ki içerdiği yüksek kalori miktarı sebebiyle fazla tüketimi bireyin kilo almasına neden olabilmektedir. Hurma günlük 25-30 gram yaş veya kuru meyve olarak tüketilebilir.Böbrek rahatsızlığı olan bireyler ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanan bireylerin fazla tüketimi sakıncalıdır.
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.