banner113

Turizmde işçi krizi

banner106

Kırgızistan’dan getirilen 43 bin işçi nedeniyle turizm işçisi dertli. İşçiler, tatil için getirilenlerin kaçak çalıştırıldığını iddia ediyor

Turizmde işçi krizi
08 Mayıs 2018 Salı 11:14

banner108
banner238

Türkiye'de istihdamını 180 bin kişi ile en çok artıran ikinci olan ve ödül kazanan Antalya'da, turizm sektöründeki ithal işçiler gençleri kızdırdı. Kırgızistan'dan 2018'de 43 bin kişinin çalışma izni aldığı öğrenilirken, bunun yüzde 90'ınının Antalya'da turizmde çalışacak personel olması dikkat çekti.
TURİST İŞÇİ OLUYOR
Küçük işletmelerin Rusça bilen ve tatil için gelen turistleri kaçak işçi olarak çalıştırması turizm sektöründeki yerli işçinin önündeki en büyük engellerin başında geliyor. Önceki yıllarda Rusça bilmeleri nedeniyle ön büro ve müşteri ilişkiler gibi turistle direkt kontak halinde olunan departmanlarda istihdam edilen yabancı personeller, bu yıl kat hizmetleri, bulaşıkçı ve komi gibi arka planlarda da çalışmaya başlaması endişeleri artırdı.
800 DOLAR EK MALİYET
Turizm Fakültesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Erdoğan, Kırgızistan'dan bir kişinin çalışma izni almasının 240 dolar olduğunu, istihdam ofisinin 50-100 dolar arası komisyon aldığını vurguladı. Uçak biletleriyle birlikte bir çalışanın ek olarak otel yönetimine ortalama 800 dolar ek maliyet çıkarttığını belirten Erdoğan, "Bu personellerin sadece çalışma izni ve uçak biletleri için 30 milyon dolar harcanıyor. İşsizlik gibi bir sorun varken, nitelik gerektirmeyen işler için yurt dışından personel getirmek doğru değil" dedi.
 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.