banner113

Alanya ayağı tamamlandı!

banner106

Alanya Belediyesi’nin Türkiye’de lisans hakkını alan ilk belediye olduğu Culinary Heritage Europe sisteminin 5 günlük Gastronomi Çalışma Turu’nun ilk ayağı Alanya’da tamamlandı.

Alanya ayağı tamamlandı!
17 Ekim 2019 Perşembe 18:54

banner108
banner238
3 gün dolu dolu geçen Gastronomi Çalışma Turu ‘nda Alanya yerel işletmeleri, yöresel lezzetleri ve tarım ürünleri tanıtıldı. İlk gün Green Beach Restoran ‘ da yapılan açılış yemeğinin ardından teleferik ile Kale’ye çıkan Mutfak Mirası koordinatörlerine eşsiz tarihi mekânlarımız gezdirilerek Alanya tarihi anlatıldı. Tarihi Kentler Birliği’nin Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda süreklilik ödülüne layık görülen  “Mutfak Kültür Evi-Yemek Müzesi” nde düzenlenen kokteyle Alanya‘ya özgü yöresel ikramlıklarla Avrupa ‘dan gelen Culinary Heritage Koordinatörleri ve Alanya Mutfak Mirası üye işletmeleri katılım sağladı. Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından organize edilen Gastronomi Çalışma Turu’nda katılımcılara sunulan Alanya’nın yöresel lezzetleri, Mutfak Mirası Evi’nde tanıtıldı. Alanya usulü limonata, S pasta, baklava, oklava çekmesi, kaşık helvası, çiğirdik, sütlü kabak, su böreği, kabak tatlısı,  avokadolu lezzetler ve zeytinyağlı yiyecekler misafirlerin beğenisine sunuldu. Kokteylin ardından, tura Kızılkule ve Tarihi Alanya Tersanesi gezisi ile devam edildi. Tarihi gezi sonrasında eşsiz manzarası olan Mutfak Mirası Sistemi üyemiz Bumba Balık ‘ta yöresel keçiboynuzlu dondurmamız ile hem dinlendiler hem serinlediler. Yerel lezzetlere önem veren bir diğer sistem üyemiz olan Löküs Restoranda bölgemize has balık ve meze çeşitleriyle tur devam etti. Alanya yöresel balık çeşitlerinin bulunduğu menüde balık mançuru, ceviz talaturlu balık en dikkat çeken ve beğenilen lezzetlerdendi. Birbirinden lezzetli mezelerin, balık çeşitlerinin ve deniz mahsullerinin yer aldığı menü Culinary Heritage Europe Sistem üyelerinin beğenisine sunuldu.
AVOKADO HAKKINDA MERAK EDİLEN HER ŞEY BU TURDA VARDI
Gastronomi Çalışma Turunun ikinci günü Mutfak Mirası Sistemi üyemiz olan Avokadocum Yerel İşletmesi sahibi Emrah Kıral’dan Avokado nasıl yetiştirilir, hangi dönemlerde hasat edilir, nasıl olgunlaştırılır gibi konuyla ilgili temel soruların cevabını alan konuklarımıza Mutfak Mirası Sistem üyemiz olan Alaiye Otel tarafından hazırlanan avokadolu lezzetler ikram edildi. Yine bir diğer Mutfak Mirası üye işletmemiz olan Vatanoğlu Kurutma Tesisini ziyaret eden Sistem üyeleri ve koordinatörlerine,  gıda kurutma işletmesinde tamamı doğal ve yöresel ürünlerden yapılan ve herhangi bir katkı maddesi eklenmeden kurutulmuş lezzetler ikram edilirken, üretim ve kurutma hakkında tüm merak edilenler işletme yetkilisi Özgür Tuna tarafından eksiksiz anlatıldı.
Gastronomi çalışma turu Alanya‘nın görülmeye değer yerlerinden Dimçayı’nda devam etti. Yine Mutfak Mirası üyemiz olan Ada Piknik ‘te lezzet şölenine devam edildi. Izgara çeşitlerinin tadımın yapıldığı Dimçayından sonra bir sonraki lezzet durağımız yöresel ürünlerin satıldığı Alaiye Gurme‘ydi. Yöresel peynirlerimizin, ev yapımı zeytin, pekmez çeşitlerinin, keçiboynuzu ve ürünlerinin tadımının yapıldığı Alaiye Gurme İşletmesi tarafından konuklarımıza keçiboynuzu tozu hediye edildi. Sonrasında Alanya Balık Hali ve Salıpazarı gezisi yapan sistem üyeleri ve koordinatörleri Alanya Köy Düğünü konsepti ile karşılama yapan bir diğer sistem üyemiz Park Orman İşletmesi’ne götürüldü. Zengin menüye sahip Alanya sofrasında gülüklü çorba, taze kekik salatası, cevizli kuru domates mezesi, yaprak sarması, patlıcan ezmesi ve yöresel bir lezzet olan kuzu dolma ikram edildi. Sunumu ve lezzeti ile konuklarımızdan tam puan alan yöresel yemekler irmik helvası, kabak tatlısı, haşlanmış fıstık, bölgeye has meyvelerden oluşan ikramlar ile tamamlandı. Turun Alanya adına son günü olan üçüncü gününde sistem üyeleri ve koordinatörleri Alanya Muz bahçesi ziyareti yaptılar. Culinary Heritage  Koordinatörleri ve Sistem Üyeleri muz bitkisi bir ağaç mıdır, muz doğurması ne demektir, dal, hevenk, tarak, el, parmak ne demektir, hasat ne zaman yapılır gibi konularda detaylı bilgi alma şansını yakaladılar. Çalışma sonrasında konuklarımıza muz ve muz ile yapılan ürünlerden hediye edildi. Gastronomi Çalışma Turunun Alanya adına son günü bu etkinlik ile tamamlanmış oldu. Culinary Heritage Sistemine dâhil olan bir diğer şehir olan Gaziantep Turu ile çalışmalara devam edildi. Belediye Başkanı Âdem Murat Yücel yaptığı açıklamada Alanya yöresel lezzetlerini ve ürünlerini uluslararası boyutta da tanıtma imkânı yakaladığımız “Culinary Heritage Europe Gastronomi Çalışma Turu” nu kentimizde düzenlemiş olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını, bu ve benzeri gastronomi etkinliklerine çalışma planlarında daha çok yer vereceklerini ve yerel ürünlerin tanıtımının yapılması hususunda yerel yönetim olarak etkin projeler yürütmeye devam edeceklerini belirtti.

banner109
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.