banner113

HANE HALKININ KATILIMI İLE GERÇEKLEŞEN SIFIR ATIK MUTFAKTA BAŞLAR YARIŞMASI SONA ERDİ EVLERDE 5 TON 115 KG ATIK TOPLANDI

banner106

Alanya Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Sıfır Atık Mutfakta Başlar’ yarışması sona erdi. Yaklaşık 1 buçuk aylık sürecin ardından kazananlar, Alanya Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

HANE HALKININ KATILIMI İLE GERÇEKLEŞEN SIFIR ATIK MUTFAKTA BAŞLAR YARIŞMASI SONA ERDİ EVLERDE 5 TON 115 KG ATIK TOPLANDI
12 Ocak 2023 Perşembe 09:27

banner108
banner238


Alanya Belediyesi tarafından sıfır atığın ve geri dönüşümün önemini vurgulamak için düzenlenen ve Türkiye’de ilk kez hane halkının katılımı ile düzenlenen Sıfır Atık Mutfakta Başlar yarışması sona erdi. Alanya Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreniyle kazananlar ödüllerini aldı.

AKM’de gerçekleşen ödül törenine Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Belediyesi Meclis Üyeleri, Alanya AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu, Antalya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetim Şube Müdürü Sedat Akın, Antalya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Alanya Çevre Şube Müdürü Emirhan Terzi, protokol üyeleri ve kazanan vatandaşlar katıldı.

YARIŞMAYA 467 KİŞİ KATILIRKEN 5 TON 115 KG ATIK TOPLANDI

Yaklaşık 1 buçuk aylık yarışma sürecinin ardından 1083 kg kağıt, 1987 kg plastik, 1350 kg cam, 450 kg metal, 245 kompozit atık olmak üzere toplam 5 ton 115 kilogram atık toplandı. Yarışmaya 467 çevreye duyarlı vatandaş katılırken 222 kişi ödül kazandı. 5 ton 115 kg atığın ayrıştırılması sonucu 16 bin 032 kw saat enerji tasarrufu sağlandı.

YÜCEL: “HER YÖNÜYLE ÖRNEK BİR YARIŞMA DÜZENLEDİK”

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, yaptığı konuşmada sıfır atığın önemini vurgularken şu ifadelere yer verdi; “Bu yıl ilkini düzenlemiş olduğumuz “Ödüllü Sıfır Atık Mutfakta Başlar” yarışması ile vatandaşlarımızda sıfır atık bilincinin oluşturulması, sıfır atık projesinin yaygınlaştırılması, özellikle toplumun çevre bilincini, çevreye olan sorumluluğunu arttırmak, bu alanda farkındalığın yükselmesi ve kentimizde atıkların geri dönüşümünün daha etkin ve verimli yürütülmesini sağlamak amacıyla örnek bir yarışma gerçekleştirmiştir. Bu yarışmada emeği geçen tüm belediye personelimize, bizimle birlikte emek, çaba gösteren geri dönüşüm firmamız Zortaş Geri Dönüşüm’e ve yarışmamıza katılan veya destek veren tüm halkımıza teşekkür ederim.”

“ÇALIŞMALARIMIZLA FARK YARATTIK ÖDÜLLERİ ALANYA’MIZA GETİRDİK”

Alanya Belediyesi’nin düzenlediği sıfır atık faaliyetleriyle fark yarattığını belirten Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, bu çalışmaların meyvelerini de topladıklarını söyledi. Başkan Yücel; “Belediyemiz çevre alanında yaptığı örnek çalışmalar ile 2017 yılında Belek’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın düzenlediği Atık Sempozyumunda Ülkemizdeki en başarılı 6 Belediyeden biri seçildi. Yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 1 Kasım 2019 Tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirdiği 2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesinde Yerel Yönetimler Alanında en iyi hizmet veren belediye 1. lik Ödülü’nü aldık. 2022 Yılında Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Çevre Değerlerinin Korunması ve Geliştirilmesine Hizmet Etmiş Kişi, Kurum ve Kuruluşlara verilen ödüller kapsamında Alanya Belediyesi 2022 Yılı Çevre Hizmet Ödülü’ne layık görüldük.

Bu ödülleri bize, Belediyemize layık gören kurum ve kuruluşlarımıza teşekkürlerimi sunarım. Alanya’mızın, Alanya’da ikamet eden tüm halkımızın ve misafirlerimizin hizmetin en iyisine layık olduğu kanaatindeyim. Tüm çabalarımız ve gayretlerimiz bunun içindir.”

DEMİR: “MUTFAKTA AYRIŞTIRMANIN FARKINDALIĞINI AŞILADIK”

Yarışma süreci hakkında bilgi veren Alanya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Adem Demir şunları söyledi; “2017 yılında Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde başlayan ülkemizin her il ve ilçelerinde de zamanla yaygınlaşan ‘Sıfır Atık’ projesi verimliğin artması, çevresel kirliliğin azalmasının sağlanması gibi birçok amacı benimsemiş bir projedir. Alanya Belediyesi olarak bizler de sıfır atık ile geri dönüşüm değerinin farkında olduğumuzu, ülkemizde düzenlenmiş birçok sıfır atık yarışmadan farklı ve bir ilk olarak atıkların birçoğunun oluştuğu hane halkına yönelik ‘sıfır atık mutfakta Başlar’ yarışmasını Zortaş geri dönüşüm iş birliği ile düzenledik. Halkımız bu proje kapsamında evlerinde ve atıkların en çok oluştuğu mutfaklarında ayrıştırmanın önemini, çevremize, ülkemize ve dünyamıza olan ekonomik katkısını aşılamayı amaçladık.”

KAZANANLAR ÖDÜLLERİ ALDI

Oluşturulan komisyon üyeleri tarafından titizlikle incelenen ve ölçümleri yapılan atıkların neticesinde ödül alan vatandaşlar, 22 adet küçük ev aleti ve 200 adet toplam 15 çeşit temizlik setinin yer aldığı ödülleri kazandı. Ödüllerini protokol üyelerinin ellerinden alan katılımcılara ayrıca isimlerinin yer aldığı katılım sertifikası takdim edildi.

TOPLANAN ATIKLARLA 10 TEKERLEKLİ SANDALYE ALINDI

Alanya Belediyesi tarafından düzenlenen “Sıfır Atık Mutfakta Başlar” adlı projede yer alan vatandaşların topladığı atıklar 5 ton geri dönüşebilir ambalaj atığına dönüştürüldü. Bu atıklar sadece çevre bilinci ile geri dönüşüme fayda sağlamadı; Zortaş Geri Dönüşüm Şirketi’nin sağduyulu davranışı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere 10 adet tekerlekli sandalye, Alanya Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü’ne hibe edildi. Salonda bulunan katılımcılar bu anlamlı davranışı uzun süre ayakta alkışladı.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel bu anlamlı davranış için Zortaş Geri Dönüşüm Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ay’a teşekkür plaketi takdim etti.

YARIŞMADA İLK 22’YE GİREN İSİMLER VE ALDIKLARI ÖDÜLLER ŞU ŞEKİLDE OLUŞTU;

1.      ŞERİFE BEYDOĞAN-AİRFREY

2.      BUKET AY-ROBOT SÜPÜRGE

3.      TUĞÇE FİLİZ-ŞARJLI DİKEY SÜPÜRGE

4.      ÖZNUR BAĞIŞLAR-FİSSLER DÜDÜKLÜ

5.      SEDA SEVER- KAZANLI ÜTÜ

6.      GİZEM ASLAN-HAMUR YOĞURMA MAKİNESİ

7.      NERİMAN ŞENOL-YEMEK TAKIMI

8.      NURAY SEVER- 5’i 1 ARADA KAHVE MAKİNESİ

9.      AYŞE TAŞÇI-KABLOLU ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE

10.  YASEMİN HACIKERİMOĞLU-ÇATAL KAŞIK BIÇAK SETİ

11.  NİLÜFER ONGUN- TOST MAKİNESİ

12.  ÖZLEM KABA-FIRIN

13.  İSMET ŞAHAN-TENCERE ÇAYDANLIK CEZVE SETİ

14.  GİZEM YILDIZ-ÇAYCI

15.  ELİF AYSUN ÇAKMAK- BARDAK SETİ

16.  ÇİĞDEM SERTGÖZ-BAHARATLIK PEÇETELİK KAŞIKLIK SETİ

17.  ÖZNUR SATIDÖRTLÜ- SUNUMLUK

18.  AYŞE MELİSA ŞENOL- EKMEK KIZARTMA MAKİNESİ

19.  HATİCE YÖRÜK- YEMEK TAKIMI

20.  ÖZLEM AKDAĞ- BLENDER SETİ

21.  ESRA ŞAHİNER- KAŞIK BIÇAK ÇATAL SETİ

22.  ÜMRAN KASAP- TERMOS BAHARAT TAKIMI

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.