banner113

Menteş: Roman gazete gibidir!

banner106

Alanya 3. Kitap Günleri kapsamında düzenlenen etkinliğe katılan yazar Murat Menteş “Romandan Uyarlanmış Hayat” konulu söyleşiyle okuyucularına seslendi. 

Menteş: Roman gazete gibidir!
16 Aralık 2021 Perşembe 14:46

banner108
banner238


Konuşmanın ana temasına geçmeden önce öğrencilere ataerkil aile yapısını anlatan ve kuşak farkından kaynaklanan iletişim bozukluğuna değinen yazar Murat Menteş, romanla birlikte gelişen toplumsal dönüşümü de anlattı.
“ROMANDA SOMUT HAYAT HİKAYELERİ VARDIR”
14. yüzyılda matbaa Avrupa’ya girmeden önce, insanların hayal dünyasındaki anlatıların, aile bağlarından alınan ilhamların nesilden nesile, ağızdan ağıza anlatılarak devam ettiğini hatırlatan Menteş, “Matbaa ile birlikte toplumsal dönüşümde başladı. Menkıbeler, özdeyişler, anekdotlarla devam eden hayat, yerini romana bıraktı. Roman öncesi hayatta insan soyuttur; ancak romanda somut hayat hikayeleri vardır, roman insanı anlatır” şeklinde konuştur.
“ROMAN GAZETE GİBİDİR”
Avrupa’da romanla birlikte modernleşmenin de başladığını söyleyen yazar Murat Menteş, “Roman, bütün malzemesini hayattan alan, insanı sayfalarında konumlandıran bir iletişim aracıdır. Romanlar insanların yaşamını, toplumun kültürünü, tarihini anlatan gazeteler gibidir. Roman bir iletişim aracıdır” dedi.
“KÜLTÜREL BOŞLUKLARI ROMANLAR DOLDURUR”
“Artık roman öldü” diyenlere de bir cevap veren Menteş, romanın ölmesi için insanın da ölmesi gerektiğini söyledi. Romanın ana malzemesinin tümüyle insan olduğunu ifade eden Murat Menteş, “Roman, toplumlara yenilik ve değişim getiren bir araçtır. Kültürel boşlukları romanlar doldurur. Duygularınızla, öfkenizle hareket etmeyin. İradenizle hareket edin, işte roman size bunu nasıl yapacağınızı da öğretir. Romanda düşünme olanağı vardır” diye konuştu.
“EN İYİ KILAVUZ ROMANLARDIR”
Bazı romanların yasaklanmasının sebebinin gerçeği anlatmalarına bağlayan yazar Murat Menteş, “Modernleşmenin tarihiyle roman yazmanın tarihi aynı seyreder. Bazı ülkelerde romanların yasaklanma sebebi ise gerçeği söylemesidir. Roman bakış açınızı değiştirir, hayata başka açılardan bakmanızı sağlar. Hayatta bizi biz yapan şeyleri öğrenmek istiyorsak en iyi kılavuz romanlardır” dedi.
KİTAP GÜNLERİ DEVAM EDİYOR
3. Alanya Kitap Günleri Kültür Merkezi’nde devam ediyor. 17 Aralık Cuma günü saat 14.00’te Araştırmacı Yazar Selim Han Yeniacun “Ortadoğu’da Amerikan Misyonerlik Faaliyetleri ve Osmanlı İmparatorluğu” konulu söyleşisiyle vatandaşlarla birlikte olacaktır. Tüm halkımız davetlidir.


 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.