banner113

Nurhan Özcan: Bir insanlık utancıdır!

banner106

Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, "25 Kasım insanlık tarihinde kadına yönelik şiddetin yıldönümü, bir insanlık utancıdır."

Nurhan Özcan: Bir insanlık utancıdır!
25 Kasım 2020 Çarşamba 16:12

banner108
banner238

Kent Konsey Başkanı Özcan "25 Kasım 1960 tarihinde Dominik cumhuriyetinde tecavüz edilip öldürülen üç kız kardeş olan Mirabel kardeşler anısına Birleşmiş milletler tarafından ‘Kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve dayanışma günü’ olarak belirlenmiştir.  Kadına yönelik şiddet, cinsiyet ayrımcılığına dayalı bir insanlık suçudur. Kadın şiddeti bizim toplumumuzun da  en büyük kanayan yarasıdır.
Ülkemizde her üç kadından birinin fiziksel şiddet gördüğü, hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranının Türkiye genelinde en az %35 olduğu bilinmektedir. Kocalarından ayrılmış kadınların %78’i fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. 
Bugün fiziksel, duygusal, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet tehdidi yüzünden her  kesimden milyonlarca kadın baskı altında yaşıyor, toplumsal hayata daha az katılıyor, zorla evlendiriliyor ,eğitim hakkı elinden alınıyor, sakat kalıyor veya öldürülüyor.

Şiddetin temeli ailede atılıyor ve toplumca körükleniyor. İnsanlar acımasızca en yakınındakileri öldürebiliyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele, Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler kararıyla da devletin öncelikli sorumluluklarından birisi olarak tanımlanmaktadır. Devletin kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek üzere yasa yapmak, bu yasaların uygulanmasını sağlamak ve denetlemek, kadınların yaşam hakkını korumak, caydırıcı önlemler almak zorunluluğu vardır. 

Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması öncelikle devletin ve siyasal iktidarların tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi , sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesiyle mümkün olacaktır. Bütün bunların yanında kadınlarımız haklarının farkında olmalı, kadınlarımızın farkındalığının artması ve bilinçlendirilmesi adına çalışmalar yapılmalıdır. 

Alanya Kent Konseyi olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, İnsan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir hayat temennisiyle, kadına karşı şiddet ve istismarlara karşı mücadelede toplumun her kesimini mücadeleye ve birlik olmaya davet ediyoruz."
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.