banner113

Tarihi Süleymaniye cami restora edildi

banner106

13. yüzyıl eseri olan ancak Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden yaptırılan Süleymaniye Cami restorasyona alındı.

Tarihi Süleymaniye cami restora edildi
30 Haziran 2020 Salı 10:46

banner108
banner238

I. Alaaddin Keykubat tarafından 13. yüzyılın ilk yarısında inşa ettirilen; bir yıldırım düşmesi sonucu yıkılan ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından eski malzemeleri kullanılarak yeniden yaptırılan Süleymaniye Cami restorasyona alındı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce basit onarımı yapılacak olan Süleymaniye Cami ve Sarnıç basit onarımı kapsamında caminin güney, doğu ve batı dış cephelerinde ve sarnıçta onarım çalışmaları yapılacak.

Ağustos ayı sonuna kadar restorasyon çalışmalarının tamamlanması beklenen cami, yapılan çalışmaların ardından tekrar ibadete açılacak.

Alaaddin Camii, Kale Camii, Orta Hisar Camii adlarıyla da bilinen Süleymaniye Cami’nin üstü yarım küre kubbeli kare bir mekan ile çapraz kemerlerle üçe bölünmüş ve üç küçük kubbe ile örtülü son cemaat yeri, caminin esas yerini oluşturmaktadır. Kubbeler tuğladan, duvarlar ise kısmen tuğla ve kısmen de kare taşlarla örülmüştür. Cami’nin kuzey batı köşesine bir minare ilave edilmiş, kuzey doğu köşesinin karşısında da tonozlu bir sarnıç inşa edilmiştir. Sarnıcın yanında ise üstü kapalı bir abdestlik bulunmaktadır.

Süleymaniye cami restorasyonu ile ilgili bilgi veren Alanya Müftüsü Dr. İhsan İlhan şu ifadelere yer verdi: Camiler, bizim medeniyetimizin kalbidir. Medeniyetimizde hiçbir şehir camisiz düşünülemez. Ecdadımız, dünyanın dört bir tarafında, fethedilen her bir şehirde camiler inşa etmiş ve camiler şehirlerin ruhu olmuştur. Camiler aynı zamanda İslam beldelerinin bağımsızlığının bir göstergesidir. Minaresiyle tevhidin sembolü, ezanlarıyla şehadetin ifadesidir. Ecdadımızın bizlere miras bıraktığı emanetlere sahip çıkmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak da hepimizin vazifesidir. Bu kapsamda Vakıflar Genel Müdürlüğü Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Süleymaniye Cami’nin ve cami müştemilatındaki Sarnıç’ın basit onarımı gerçekleştirilecektir. Onarım çalışmalarında caminin güney, doğu ve batı dış cephelerinde ve sarnıçta restorasyon çalışmaları yapılacaktır. Yapılan çalışmaların ardından ise camimiz tekrar ibadete açılacaktır.” 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.