banner113

ALKÜ'de felsefe ve bilgelik konuşuldu

banner106

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ), Felsefe ve Bilgelik konusunda bir etkinlik düzenlendi. 

ALKÜ'de felsefe ve bilgelik konuşuldu
07 Aralık 2018 Cuma 13:51

banner108
banner238


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Felsefe Kulübü, “Felsefe ve Bilgelik” konusunda bir etkinlik düzenledi. Etkinliğin konuşmacısı ise Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz oldu. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe ise felsefeye ilgi duyan öğrenciler ve akademisyenler katıldı. Daha sonra sunumunu yapmak üzere sahneye davet edilen Türkyılmaz, “Böylesi güzel coğrafyaya davet edilmemden ve böylesi güzel bir üniversitede konuşma yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum” dedi. 

Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz, felsefe ile bilgelik arasındaki bağlantıyı konu edindiği konuşmasında, felsefenin, ortaya çıktığı ilk dönemlerinden itibaren bilgelik yönünde bir çabayı ifade ettiğini, bilgeliğin ise kendini bilmekle ilgili olduğunu vurguladı. Tarihsel olarak Sokrates ve sonrasındaki felsefe akımlarında, örneğin Stoa düşüncesinde "Bilge kişi"nin nasıl bir rol oynadığını, daha sonraki felsefi düşüncelerde de, örneğin Spinoza'nin düşüncesinde bu rolün nasıl bir önem kazandığını aktardı. Günümüz dünyasında ise bilgeliğin nasıl mümkün olabileceğini sorgulayan Türkyılmaz, felsefi düşünce çerçevesinde insana, yaşama ve varlığa yeniden bakmanın önemine değindi.

“Felsefenin başlangıcında aşk var” diyen Türkyılmaz, “Felsefenin adının kedisidir philosophia. Bu kelime bize doğrudan doğruya bilgelikle olan ilişkiyi veriyor. Çünkü Yunanca’dasophia bilgelik demektir. Philosophia da bilgelik çabası yolunda olma çabası demektir. Yani bilgeliğe tutkun olmak, bilgeliğe aşık olmak, bilge olmak için çabalamak, onu sevmektir. Yani felsefenin başlangıcında bir aşk var ama bu herhangi bir kişiye aşık olmak, herhangi bir nesneye aşık olmak demek değil, bilgelik denen şeye aşık olmaktır. Bu başlangıcında böyle tasarlanmıştır ve en başında Herakleitos ve Pythagoras var” dedi.  

Programın sonunda Felsefe Kulübü Başkanı Ece Müker, davetlerini kırmayan ve üyeleriyle bir araya gelen Doç. Dr. Türkyılmaz’a teşekkür etti ve daha sonra Müker, Türkyılmaz’a Alaaddin Keykubat mührünü takdim etti. 
 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.