banner113

Antalya'da hileli gıda satanları bulduk konuştuk

banner106

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılına ait yayınladığı ilk tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma) listesinde adları bulunan Antalyalı firmalardan bazıları Gün Haber’e açıklamalarda bulundular. Bu firmalardan bazıları kasapları ve tedarikçileri suçladılar.

Antalya'da hileli gıda satanları bulduk konuştuk
17 Ocak 2020 Cuma 10:13

banner108
banner238

Türkiye genelinde yapılan denetimlerde gazlı içecekten, bala, çaydan zeytinyağına, çikolatadan ete kadar birçok üründe tağşiş ortaya çıkmıştı. Bakanlığın yayınladığı listesinde laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunuldu.

386 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen 229 firmadan bazıları ise Antalya’dan çıkmıştı. Antalya’dakilerin firmaların bir çoğu ise et ve süt ürünlerinden sınıfta kalmıştı.

HAKİMOĞLU PİDE: SUÇ KASAPTA

Muratpaşa İlçesi’nde bulunan Hakimoğlu Pide’nin sahibi Fesih Yiğit, hatanın kasaplarından kaynaklandığını ileri sürdü, “Dana köftede kanatlı et tespiti ile ilgili 17 bin TL ceza yedik. Oysa biz bu eti haziran veya temmuz ayına kadar bir kasaptan alıyorduk. Kanatlı et çıkınca o tarihten sonra kasabımızı değiştirdik” dedi.

Müşterilerinden bu konuda gelen eleştirilere de bu yönde cevap verdiklerini söyleyen Yiğit, “Ama yine de ister istemez bundan zarar gördük. Müşterilerimizde azalma oldu” diye konuştu. Buna rağmen bakanlığın yaptığı işin doğru olduğunu belirten Fesih Yiğit, onlara da durumu izah etmelerine rağmen ceza yemekten kurtulamadıklarını kaydetti.

KOSTAK TEREYAĞ; SUÇ BİZDE DEĞİL TEDARİKÇEDE

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 14/01/2020 tarihinde yayınladığı taklit ve tahşiş ürün yapan firmaların listesinde adı olan Antalya’nın Korkuteli İlçesi’ndeki Kostak Tereyağları’ndan da bir açıklama yapıldı.

Hasan Ali Çelik adına yapılan açıklamada şöyle denildi:

“15 yıldır bu işi yapan bir işletme olarak konu hakkında kamuyu bilgilendirmeyi bir görev olarak görmekteyiz. Bizler tereyağı üretiminde kullandığımız kremayı kendimiz krema üretimi yapamadığımızdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onay verdiği kayıtlı süt işletmelerinden temin etmekteyiz. İşletmemiz olarak 15 yıldır krema alımını Antalya'nın en büyük firmasından temin etmekteyiz.

Ancak 2019 yaz döneminde bu firmanın krema tedariki konusunda sıkıntı yaşamasından dolayı tarafımızca kısa bir dönem için bu firmadan krema temin edilememiştir.

Üretimimizin devam edebilmesi için yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onay verdiği kayıtlı süt işletmelerinden birinden sadece bir parti krema alınmış olup bu kremadan yapılan tereyağında bu şekilde olumsuz bir durum oluşmuştur.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ayda 1 ya da 2 kez bu şekilde kontrol yapılmaktadır. Tarafımızca hazırlanan tereyağ ya da başkaca bir üründe asla bu şekilde tespit yapılmamıştır. Vuku bulan bu durumda kusurlu olan sadece bir parti krema aldığımız işletmedir.Tarafımızca ilgili işletme hakkında yasal işlemlere başlanmıştır.

İşletmemiz tamamen kusursuzdur  ve bilinçli olarak asla bu tarz bir girişimde bulunulmamıştır. Tarafımızca bu olaydan sonra mal tedariğinde yüzde 100 daha dikkatli, özenli ve titiz davranılacağını hususunu özür dileklerimizle birlikte kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

TOROSLAR: LOKANTAYI BAŞKASINDAN DEVRALDIK

Serik İlçesi Orta Mahalle’de bulunan Toroslar Et Lokantası’nın yetkilileri ise bakanlığın açıkladığı listede adı geçen Muharrem Işık’ın şirketin eski sahibi olduğunu, kendilerinin yeni devir aldıklarını ileri sürdü. Dana köftede kanatlı eti tespitinin 2019’un Şubat ayında yapıldığını belirten yetkililer, o tarihte lokantayı kendilerinin işletmediğini iddia ettiler.

Sultane Alpboğa’ya ait Kemer’deki Sultan Et’te Adana kebapta kanatlı et tespit edilmişti. Ankara’daki Sultan Et yetkilileri Antalya Kemer’deki Sultan Et ile hiçbir ilgilerinin bulunmadığını sadece isim benzerliği olduğunu söylediler. Kemer’deki Sultan Et’in ise kayıtlı telefonlarına ulaşılamadı.

Antalya Etiler Mahallesi’nde bulunan Nuriye Üstün’e ait Üstün Köfte yetkililerine de ulaşılamadı. Üstün Köfte’de dana ve kuzu etinde kanatlı eti tespit edilmişti.

Ulaşılamayan diğer firma ise Hakkı Yallıoğlu’ya ait Sütsa oldu. Kepez’de konuşlu Sütsa, süzme yoğurtlarına bitkisel yağ karıştırmakla suçlanıyordu. 

Sude KARATAŞ (GÜN HABER)- Özel

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.