banner113

Thomas Cook’un 200 oteline ne olacak?

banner106

22 Eylül’de iflas eden Thomas Cook’un işlettiği veya sahibi olduğu 38 bin yataklı 200 otelin ne olacağı merak konusu.

Thomas Cook’un 200 oteline ne olacak?
06 Ekim 2019 Pazar 08:49

banner108
banner238


TurizmGüncel - Dış Haberler

Thomas Cook iflas eder etmez uçaklar yere indi, ileri tarihli rezervasyonlar iptal edildi ve İngiltere’nin ikinci dünya savaşından sonraki en büyük kurtarma operasyonu başladı.The Telegraph Gazetesi, şirket bünyesinde 200 otelin ne olacağına ilişkin bir haber hazırladı. 

Thomas Cook’un sahip olduğu ya da ona bağlı otellerin rezervasyon almaya devam ettiği belirtilen haberde, otellerin durumuyla ilgili belirsizliğe dikkat çekildi. 

İşte The Telegraph’ın hazırladığı ‘’Thomas Cook’un hayalet otelleri - Boş tatil resortleri ne olacak?’’ başlıklı o haber:

Thomas Cook’a ait oteller hala neden aktif?

İsmi aynı olsa da, Thomas Cook Hotels and Resaorts, Almanya merkezli faaliyet gösteren ve 8 markayı bünyesinde bulunduran ayrı bir şirket. Bu nedenle tur operatörleri ve hava yolu şirketleriyle birlikte iflas sürecine girmedi. Ancak birkaç gün sonra, o da iflas başvurusunda bulundu. Nedenini ise, şirketin yeniden organize edilmesine bağladı.

‘’Nakit sıkıntısı durumunda operasyona devam edemezler’’

Telegraph’a konuşan avukat Tina Kyriakides, otellerin faaliyetlerine devam edebileceğini ancak nakit sıkıntısı yaşanması durumunda bunun mümkün olmayacağını belirtti.

47 destinasyonda 200 oteli ve 38 bin yatağı var

Thomas Hotels and Resorts, 47 destinasyonda 200 oteli ve 38 bin yatağı bünyesinde barındırıyor. Şirketin yeni otel markaları ise Cooks’s Club ve Casa Cook hala rezervasyon almaya devam ediyor. Şirketin son oteli ise Mısır’ın El Guna bölgesinde iki haftada kadar önce açıldı.

Thomas Cook’tan paket tatil alanlar tatilini yapamayacak

Thomas Cook Hotels’in Facebook sayfasına panik halinde yüzlerce mesaj gitti. Şirket ise, direkt rezervasyon yapanların sorunsuz olarak tatilini yapabileceğini ancak Thomas Cook’tan paket tur alanlar için aynı şeyin söz konusu olmadığı cevabını veriyor.

Thomas Cook Hotels bağımsız olsa da, misafirlerin çok büyük bir bölümü satın almayı Thomas Cook üzerinden yaptığı için gelecekleri en iyi ihtimalle belirsiz görünüyor.

‘’Başlarının derde girmesi muhtemel’’

Başka bir avukat Serle Court ise, ‘’Bu markaların tamamının başının derde girmesi muhtemel’’ diyor.

Thomas Cook’un Sentido markası altında, çoğunluğu Avrupa’da olmak üzere, 65 otel bulunuyor. Bunun yanında, Tunus, Fas ve Tayland’da da bu narkayla işletilen oteller var. Bu markalar şu anda, sadece ekim sonuna kadar rezervasyon kabul ediyor.

Aldiana Thomas Cook’la bağını kopardı

Alman otel zinciri Aldiana zinciri ise azınlık hissedarı Thomas Cook’la ilişkilerini sonlandırdığını ve şu anda kendi iş modelini kurma sürecinde olduğunu açıkladı. Ancak Açıklamada, ‘’31 Ekim sonrası rezervasyonların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda ise karar bekleniyor’’ denildi.

Smarline Aldiana’nın bir yan kuruluşu

Thomas Cook Hotels’in Avrupa’daki resort destinasyonlarında faaliyet gösteren bir diğer markası Smartline. Ancak bu marka, Aldiana’nın bir yan kuruluşu. Bu nedenle Aldiana’nın, Thomas Cook iflasından etkilenmese bile, Smartline bağından dolayı zorluklar yaşayacağı belirtiliyor. Aldiana’nın açıklamasında, ‘’İflastan etkilenmesek bile ekibimizin ortadan kaldırması gereken bazı zorluklar var. Çalışanlarımızın gayreti sayesinde bu sorunlar, beklediğimizden de kısa sürede çözülecek’’ deniyor.

Üç markanın web siteleri kapatıldı

Thomas Cook’un diğer otel markalarından Sunprime’ın web sitesi ise kapatılmış durumda. Sunwing Family Resort ve SunConnect Resort’ün web siteleri de aynı şekilde.

Thomas Cook’la bağı olmayan oteller ne olacak?

Thomas Cook iflas etmeden önce, dünyanın değişik bölgelerindeki resort otelleri 20 milyon civarında müşteri ile besliyordu. 

İspanya

Thomas Cook’un iflasının ardından İspanya’da 500 otelin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı açıklanmıştı. Ülkedeki sadece  8 otel zincirinin Thomas Cook’tan 100 milyon alacağı olduğu açıklanmış ve İspanya hükümeti iflastan etkilenen işletmeler için 350 milyon euroluk bir paket hazırlamıştı.

Yunanistan 

Yunanistan Turizm Konfederasyonu SETE ise Thomas Cook’un iflasında. dolayı ülke turizminin yaşadığı kaybın tahmini olarak 500 milyon euro olduğunu duyurmuş ve hükümetten bazı taleplerde bulunmuştu.

Türkiye

Türkiye’de ise Thomas Cook’tan doğan zararın 350 milyon pound civarında olduğu dillendirilmiş ancak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, rakamların abartıldığını ve zararın 150 milyon euro civarında olduğunu ileri sürmüştü. Bakanlığın Thomas Cook iflasından zarar gören işletmeler için hazırladığı kredi paketi için başvurular 5 Ekim itibariyle başladı. Başvurular, 18 Ekim Cuma günü mesai bitimine kadar alınmaya devam edecek.

banner109
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.