banner113

Turizm sektörüne uyarı: 2021'de o personeli de bulamazsınız!

banner106

İYİ Parti Grubunun "Koronavirüsün turizm sektöründe ortaya çıkardığı krizin önüne geçilmesi’’ için verdiği araştırma önergesi, TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. Görüşmede söz alan muhalif partilerin milletvekilleri, krizde en büyük zararı turizm sektörünün gördüğüne dikkat çekerek, sektörde 1.5 milyon insanın işsiz kalacağını dileE getirdi.

Turizm sektörüne uyarı: 2021'de o personeli de bulamazsınız!
09 Nisan 2020 Perşembe 11:45

banner108
banner238

Yıldız: Paketin hiçbir yerinde turizm yok

Öneriyle ilgili söz alan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un övünerek, ‘turizmden 34.5 milyar dolar gelir elde edildi’ dediğini hatırlattı. Koronavirüs nedeniyle en büyük zararı turizm sektörünün gördüğünü kaydeden Yıldız, Cumhurbaşkan Erdoğan’ın açıkladığı 15 milyar dolarlık destek paketinin hiçbir yerinde turizmin olmadığını söyledi.

''1.5 milyon turizm çalışanı işsiz kalacak''

200 milyar dolarlık bir yatırımın bulunduğu turizm sektöründe 1.5 milyon insanın işsiz kalacağını belirten Hüseyin Yıldız, otelcilerin tedarikçilere kestiği çeklerle ilgili uzun vadeli kredi sağlanması gerektiğini ifade etti.

''İşsizlik fonundan turizm çalışanına 9 ay maaş ödensin''

Kültür ve Turizm Bakanlığına seslenen Hüseyin Yıldız, ‘’Bir an önce çıkın, turizmde nasıl bir önlem alacağınızı anlatın. İnsanlar ateşin üzerinde, insanlar aç, susuz. Burada İşsizlik Fonu'nda 135 milyar TL olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçen sene çalışan işçilere yani turizmde çalışan 1,5 milyon insana o fondan dokuz ay boyunca ücret ödemek zorundasınız. Aksi takdirde 2021'de o personeli de bulamazsınız, zaten yeterince yetişmiş turizm elemanı olmadığı için o elemanları bari kaçırmayalım. Buradaki bütün turizm bölgelerindeki esnaflara sonuna kadar kredi açmak zorunluluğunuz var. Aksi takdirde önümüzdeki 2021'de de Türkiye turizmini toparlayamaz, buradan özellikle uyarıyorum.’’ ifadelerini kullandı.

''Yayman: Hükümet akıllılıkla sorumluluk aldı''

Oturumda Ak Parti Grubu adına konuşma yapan Hatay Milletvekili ve Kültür ve Turizm eski bakan yardımcısı Hüseyin Yayman ise, Türkiye’nin 2023 turizm hedefinin 75 milyon turist, 65 milyar dolar gelir olduğunu yineledi. Hükümetin tüm sektörle iletişim içinde ve ortak akılla sorumluluk alığını ileri süren Yayman,

‘’Gerekli tedbirler alınmıştır ve alınmaya devam edilmektedir. Bakanımızın ifadesiyle, inşallah mayısın sonuna doğru sezon açılmış olacaktır. Yine Bakanlığımızın aldığı tedbirler bağlamında, vergi ödemelerinin ve SGK primlerinin ertelenmesi kapsamında şubat, mart, nisan dâhil olmak üzere altı ay ertelenmiştir. Asgari ücret desteği devam etmektedir. EXIMBANK ve KGF kredilerinin takibi yine bu dönemde Bakanlığımız tarafından sürdürülmektedir. Konaklama vergisi 2020 yılında alınmayacaktır. Yine otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedellerinin hasılat payı ve ecrimisil ödemeleri altı ay ertelenmiştir. Biz inanıyoruz ki yine iç hava taşımacılığıyla ilgili yüzde 18'den yüzde 1'e inen bir vergi indirimi bulunmaktadır.’’ dedi.

Türkkan: Turizm şirketleri Bakan Ersoy’un açıklamalarından tatmin olmdı

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfi Türkkan ise konuşmasında koronavirüs nedeniyle çeklerin ibraz sürelerinin mayıs sonuna kadar ertelenmesiyle birlikte piyasada nakit akışının durma noktasına geldiğini kaydetti. Türkkan, ‘’Karar sonrası parası olanlar da çeklerini ödememeye başladı. Özellikle turizm sektörü açısından ciddi tedirginlikler var. Turizm şirketleri, özellikle acenteler çeklerini geri çekmeye başladı, çeklerini yazdırmak istemiyorlar ve bu tarihleri uzatıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy geçtiğimiz günlerde turizm sezonuyla ilgili olarak "Bizim öngörümüz mayıs sonuna ertelenecek ve şu andaki gidişat onu gösteriyor." demişti. Ancak turizm firmaları bu açıklamadan tatmin olmadı çünkü hâlâ belirsizlik var. Bu konuda Hükûmeti ve Sayın Bakanı, turizmcileri daha tatmin edecek, onların sıkıntılarını giderecek tedbirler almaya davet ediyoruz.’’ şeklinde konuştu.(Turizm Güncel)

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.