banner113

Nişasta Sanayiciler Derneğinden açıklama

banner106

NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu'ndan önemli açıklama 

Nişasta Sanayiciler Derneğinden açıklama
19 Nisan 2021 Pazartesi 12:58

banner108
banner238

Genel Serketer Kemaloğlu yaptığı açıklamasında şunları söyledi. “Kilo vermeyi engelleyen 5 besin” başlıklı haberde, Sayın Tuğba Yaprak’ın fruktoz şurubu (nişasta bazlı şeker) hakkında yaptığı açıklamaları okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek amacıyla Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.
Haberde “Asitli içecekler yüksek dozda fruktoz ve glukoz şurupları içerdiklerinden kalp hastalıkları, diyabet gibi metabolik rahatsızlıklara davetiye çıkartır.” ifadeleri kullanılıyor. Nişasta bazlı şekerin bileşimi kullanılacağı uygulamaya göre değişse de, sofra şekeri gibi glikoz ve fruktoz şekerlerinden oluşur. Sakaroz ya da sofra şekeri birbirine bağlanmış glikoz ve fruktozdur, yani %50 glikoz ve %50 fruktozdan oluşur. Nişasta bazlı şekerin içinde ise fruktozun oranı %42 ile %55 arasında olup, gerisi glikozdur. İnsanlar enerjilerini karbonhidrat, protein ve yağlardan alır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA yetişkinlerde ve çocuklarda karbonhidratların toplam enerji alımının %45-60’ı arasında olması gerektiği bilgisini içeren kılavuzlar yayınlamıştır 
(1). Aşırı kilo ve obezite riski tek başına diyetin şeker içeriğine değil alınan ve tüketilen toplam kalori miktarına (enerji dengesine) bağlıdır. 
(2) Son bilimsel raporlar şeker alımının tek başına diyabete neden olmadığı sonucuna varmıştır. Şekerin iştahta bir artışa, tokluğu azalttığına veya diyabete neden olduğuna dair doğrudan bir kanıt yoktur. 
(3) Normal bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde fruktoz içeren şekerler kan basıncını yükseltmez. 
(4) Güncel çalışmalar yüksek fruktoz alımı ile trigliserid seviyeleri, BKI, bel çevresi 
(5) arasında veya toplam enerji alımının %14’üne kadar olan fruktoz alımlarının hipertansiyon 
(6) vakalarıyla ilgili olduğuna dair bir ilişki göstermemektedir. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. 
(7) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur.
(8)Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

KAYNAKLAR

1.    EFSA (2010). "Scientific opinion on dietary reference values for CHO and dietary fibres." EFSA Journal 8(3): 1462 [77 pp].
2.    Te Morenga L et al. (2013) Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ 346: e7492.
3.    Kahn R. et al. Dietary Sugar and Body Weight: Have We Reached a Crisis in the Epidemic of Obesity and Diabetes? We Have, but the Pox on Sugar Is Overwrought and Overworked. Diabetes Care 2014;37:957–962
4.    Lowndes J. et al. The effects of fructose-containing sugars on weight, body composition and cardiometabolic risk factors when consumed at up to the 90th percentile population consumption level for fructose. Nutrients 2014 Aug 8;6(8):3153-68. 
5.    Jalal DI et al. 2010. Increased fructose associates with elevated blood pressure. J Am Soc Nephrol 21: 2109-2115.
6.    Jayalath VH et al. 2014. Total fructose intake and risk of hypertension: A systematic review and meta-analysis of prospective cohorts. J Am Coll Nutr 33: 328-339.
7.    Klurfeld D, Foreyt J, Angelopoulos T, Rippe J. “Lack of Evidence for High Fructose Corn Syrup as the Cause of the Obesity Epidemic.” (Accepted, International Journal of Obesity, advance online publication, doi:10.1038/ijo.2012.157, 18 September 2012.)
8.    WHO (2003). Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases: Technical report 916.
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.