banner127

Sınav Kaygısında Ailenin Rolü Var Mıdır?


Derya Çetin

Derya Çetin

Okunma 11 Ocak 2017, 10:35

Kaygı sebebi tam olarak tanımlanamayan, uzun süreli huzursuzluk hali. Sınav kaygısı ise sınanma durumundan kaynaklı duyulan stres. Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi yüksek sınav kaygısı birçok öğrencinin şikayet ettiği bir stres durumu. Karın ağrıları, dikkatte ve konsantrasyonda azalmalar, alınganlık ve asabiyet ise belirtilerinden sadece birkaçı.
Yüksek sınav kaygısının kaynakları da belirtileri gibi çok çeşitli olabilmekte, kişiden kişiye değişebilmektedir. Sınav aileleri çocuklarına her türlü maddi manevi desteği verirler.Hatta;
 ‘’Sana inancımız sonsuz.’’
 ‘’Sen yapmayacaksın da kim yapacak.’’
‘’Başaracağına eminim’’ gibi destekleyici cümlelerle arkalarında olduklarını her zaman hissettirirler. 
Ancak aslında olan durum bunun tam tersidir. Bu tarzda söylenen cümleler her ne kadar destek amacı taşısa da ne yazıkki gizli strese ve aile baskısına sebep olur. Öğrenci kapasitesi ne olursa olsun, başarımak zorundadır. Çünkü ailesi varını yokunu onun önüne sermiştir. En önemlisi ailesi ona karşı sonsuz bir güven içerisindedir. Eğer o güveni o ya da bu sebepten boşa çıkarırsa anne babasının yüzüne nasıl bakacaktır.
Doğrusu nedir? Aile davranışlarında öğrenciye ‘’koşulsuz başarı’’ yerine ‘’koşulsuz biçimde çalışmayı sürdürmek’’ fikri aşılanmalıdır. Çalıştığı kadarını başardığı, kendi yaşamından somut örneklerle vurgulanmalıdır. 
Örneğin çocuğunuzun en son elde ettiği akademik başarısını bir düşünün, çalışma performansıyla bağlantı kurarak çalıştığı zaman başardığını vurgulayın. Sadece sana inanıyorum demek yerine ‘’Daha önce başarmıştın(geçmiş başarı örneğiyle beraber).Seni o gün başarıya götüren neydi? (konuyu okumak-yazmak, dikkatini toplamak, çok soru çözmek, sosyal destek vb.) Şu anda başarmanı engelleyecek etkenler var mı? (varsa engeller tartışılmalı ve çözüm önerileri öğrenciyle beraber keşfedilmeli. Lütfen siz kendinize uygun çözümü direk söylemeyin, onun kendi çözümünü yaratmasını sağlayın.) Gördüğüm kadarıyla daha önce başarmanı sağlayan şeylerin farkındasın, şu anda buna engel olan şeylerin de öyle. Bu engelleri beraber çözebiliriz ve böylece çalışmalarına devam ederek yine başarı elde edebilirsin.’’ Şeklinde yaklaşılmalıdır. 
Böylece hem öğrenci hem aile çalışamamaktan ya da başarısızlıktan sürekli şikayet etmek yerine kendini sorgulamayı ve fark etmeyi öğrenecektir. Şikayet ve sorun odaklı bir süreçtense çözüm odağını keşfedecektir.
Ayrıca sınav süreci boyunca öğrencinin çalışmaları yakından takip edilmeli, somut ve gerçekçi hedefler belirlemesine yardımcı olunmalıdır.Şu üniversite ya da şu liseyi kazanmak uzun süreli hedeflerdir. Uzun süreli hedeflere ulaşabilmek içinse muhakkak gerçekçi ve kısa süreli hedeflere ihtiyaç vardır. Örneğin günlük ve haftalık ders çalışma hedefleri planlanmalıdır. Çalışmaların deneme sınavlarına nasıl yansıdığı öğrenci tarafından kontrol edilmelidir. Aile olarak siz de bu yansımayı paylaşmasını isteyebilirsiniz.
Sevgili okur; etkili iletişim, paylaşım içinde olmak, kendi fikirlerinizde diretmeden karşınızdakinin de fikirleri olabileceğini fark etmek çok önemlidir. Lütfen çocuklarınızı dinleyin. Gerçek anlamda dinleyin. Mutlu günler diliyorum.
 
banner128
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.