banner113

2019 AK Parti adaylık başvurusu. Aday ne kadar para ödeyecek...

banner106

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısında, 31 Mart 2019 Yerel seçimleri ile ilgili açıklama yaptı. 

2019 AK Parti adaylık başvurusu. Aday ne kadar para ödeyecek...
08 Kasım 2018 Perşembe 13:27

banner108
banner238


Çelik açıklamasında merak edilen süreçle ilgili önemli bilgiler verdi. Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen üyelerden oluşan seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merciidir. 5545 sayılı Milletvekilleri Seçim Kanunu ile illerde ve ilçelerde Seçim Kurulları oluşturulmuş, ayrıca Ankara'da görev yapmak üzere Yüksek Seçim Kurulu kurulmuştur. 

Seçimlerde, içine oy pusulası konulacak olan zarfların, icabında her seçim için başka başka renk ve ölçüde olmak ve gerek piyasada, gerek Devlet Malzeme Ofisince imal edilen veya ettirilen veya depolarında bulunan zarfların renklerinden ve ölçülerinden farklı ve kağıdında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunmak üzere, yeteri kadar özel zarf imal ettirmek ve bu imalatı, kağıt hamurundan başlıyarak zarfın, imaline ve teslim alınmasına kadar olan safhalarını; yapılacak işin hacmi, süresi ve niteliği dikkate alınarak belirleyeceği kendi üye veya üyelerinin veya imal ve teslim yerinde yetki vereceği ilçe seçim kurulu başkanının, il seçim kurulu başkanı ya da üyesi hakim veya hakimlerinin devamlı gözetim ve denetimi altında yaptırmak ve bu zarfları il seçim kurullarına, her ilin ihtiyacına yetecek sayıda, alındı belgeleri karşılığında göndermek

2019 AK Parti aday başvuru şartları ücreti son dakika yerel seçimler AK Parti adaylık başvurusu. AK Parti aday adaylığı başvuru ücretleri ne kadar? Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler öncesinde AK Parti'nin aday adaylığı başvuru ücretleri belli oldu. AK Parti'nin yerel seçim adaylık başvuru ücretlerini haberimizden görebilir detayları inceleyebilirsiniz. AK Parti’de aday adaylığı başvuru resmen başladı. 31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti aday adaylığı süreci nasıl işleyecek? Adaylık ücretleri ne kadar? İşte bütün bu soruların yanıtı ve adaylık ile ilgili son dakika haberleri. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısında, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri (yerel seçimler) ile ilgili alınan kararları açıkladı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün yapılan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Toplantısında, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri ile ilgili alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Çelik, "Partimiz bütün seçim çevrelerinde seçime katılacaktır. 

Bütün seçim çevrelerinde Partimiz adaylarının tespiti ve sıralamasında ’Merkez Yoklaması’ usulü uygulanacaktır. Adaylık başvuruları; Belediye Başkanlıkları için 5 Kasım 2018 ile 12 Kasım 2018 tarihleri arasında, Belediye ve İl Genel Meclisi Üyelikleri için 5 Kasım 2018 ile 3 Aralık 2018 tarihleri arasında alınacaktır. Adaylık başvuruları; Büyükşehir ve İl Belediye Başkanlıkları için Genel Merkeze veya Genel Merkeze iletilmek üzere İl Başkanlıklarına, İlçe ve Belde Belediye Başkanlıkları için İl Başkanlıklarına veya İl Başkanlıklarına iletilmek üzere İlçe Başkanlıklarına, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Üyelikleri için İlçe Başkanlıklarına bizzat yazılı olarak yapılacaktır" ifadelerini kullandı.



AK Parti aday adaylığı başvuru şartları 
Çelik, büyükşehir belediye başkanı aday adaylarından 10 bin TL, nüfusu 100 binin üzerinde olan il belediye başkanı aday adaylarından 5 bin TL, nüfusu 100 bin ve daha az olan il belediye başkanı aday adaylarından 3 bin TL, nüfusu 200 binden fazla olan ilçe belediye başkanı aday adaylarından 3 bin TL, nüfusu 50 binden 200 bine kadar olan ilçelerde ilçe belediye başkanı aday adaylarından 2 bin 500 TL, nüfusu 50 bin ve daha az olan ilçe belediye başkanı aday adaylarından bin 500 TL, belde belediye başkanı aday adaylarından bin TL, Büyükşehirlerdeki Belediye Meclisi üyesi aday adaylarından bin TL, İl Genel Meclisi üyesi ve Büyükşehir olmayan diğer illerin Belediye Meclisi üyesi aday adaylarından 500 TL aidat alınacağını bildirdi. Belirlenen aidatların, kadın ve genç aday adaylardan 1/2, engelli aday adaylarından 1/4 oranında alınacağını belirten Çelik, "31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerine ilişkin bütün iş ve işlemlerle ilgili olarak Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna ait tüm yetkiler Merkez Yürütme Kurulu’na devredilmiştir" açıklamasında bulundu.

ÖZHASEKİ: ŞAŞIRACAĞINIZ İSİMLERİ DE ADAY GÖRECEKSİNİZ

Mehmet Özhaseki, yerel seçimlerde şaşırtıcı isimlerin de partilerinden aday gösterileceğini açıklayarak, ''Büyükşehirlerimize kim daha iyi hizmet eder, bu işe kim liyakatli, bunları bulmaya çalışıyoruz" dedi.
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde yapılacak 75 yataklı devlet hastanesinin temel atma törenine giderken, Erciyes Dağı'nın 2 bin 200 metresindeki Tekir Yaylası'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mehmet Özhaseki, partisinin yerel seçimlerle ilgili kampanya çalışmaları hakkında şunları söyledi:

''Seçimlere, birçok alanda devrim niteliğinde, insanlar duyduğunda hakikaten dudak ısıracakları şekilde bir kampanyayla hazırlanıyoruz. Adaylarımızı belirlerken aradığımız özellik farklı, seçimlerde kullanacağımız sloganlar farklı, argümanlar farklı, manifestomuz farklı. Kendini yenilemiş bir AK Parti olarak ortaya çıkıyoruz. Allah'a hamdolsun yıllardır yaptığımız belediyecilik dillere destan oldu. Zamanında yapılmış o ideolojik belediyecilik, hizmetin geri planda olduğu belediyeciliğin artık ortadan kalktığı, devasa işlerin yapıldığı bir belediyecilik dönemine girdik. Ancak biz olduğumuz yerde sayamayız. Yenilikler yapmak zorundayız.''



'SÜRPRİZLERİ GÖRMÜŞ OLACAĞIZ'

İnsanların belediyelerden beklentilerine cevap verecek bir yerel seçim manifestosu hazırladıklarını dile getiren Özhaseki, şöyle dedi:

''Türkiye'deki bütün belediyelerimizi geleceğe hazırlamak zorundayız. Bu anlamda da insanların belediyelerden beklentileri neyse işte onlara cevap verecek bir manifesto geliyor. Cumhurbaşkanımız onu açıklayacak. İşte oradaki sürprizleri inşallah hep beraber görmüş olacağız. İnsanlar bir şehirden ne bekler, insanlar belediyelerden ne bekler? Bunların cevapları var. Yani gerek kentsel dönüşümle, gerekse şehirdeki imar tadilatlarında, gerekse şehrin geleceğe hazırlanan bir medeniyet inşası yolundaki yeniden yapılanmasında neler bekliyorsa işte hepsinin yol haritasının belli olduğu ve bundan sonra bütün belediye başkanlarımızın Anayasa'ya uygun hareket edecekleri bir manifesto geliyor."

'BİR YERE TALİP OLMAM, ADAYIM DA DEMEM'

Mehmet Özhaseki, kendisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı veya gösterileceği yönündeki iddialarla ilgili de açıklamada bulunarak, ''Benim şahsımın düşüncelerini bir Kayseri biliyor. Kolay kolay bir yere ne talip olurum ne de adayım derim. Öyle bir şey olmaz. Ancak, AK Parti olarak biz bütün şehirlerde özellikle Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde tabii ki çok daha farklı metotla adayımızı belirlemeye çalışıyoruz. Aday belirleme komisyonunun başında da tabii ki ben varım'' dedi.

'EN ÇOK OY ALACAK ADAYI ARAMIYORUZ'

Özhaseki, yerel seçimlerde belediye başkanlığına aday olacaklarla ilgili seçim takvimini açıkladıklarını belirterek, adaylarda 'liyakat' aradıklarını vurguladı. Mehmet Özhaseki, bu konudaki düşüncelerini şöyle dile getirdi:

''Bir taraftan anketler yapıyoruz. Bu anketleri de tam doğruyu elde edebilmek adına değişik şekillerde yapıyoruz. Kimi zaman arazide, kimi zaman SMS anketinde, kimi zaman da telefonla yapıyoruz. Bütün bunlar örtüşüyorsa bir anlam ifade ediyor. Manipüle edilmemiş anket önemli. İkincisi, tüm teşkilatlarımızın görüşünü alıyoruz. Temayüller yapacağız.

Üçüncüsü, milletvekillerimizin ve MKYK üyelerimizin görüşlerini alıyoruz. Teşkilatın seçilmişlerinin özellikle bizim yönetimlerin şehirlerdeki taramaları var. Onları dikkate alıyoruz. Bütün bunlar neticesinde büyükşehirlerimize kim daha iyi hizmet eder, bu işe kim liyakatli bunları bulmaya çalışıyoruz. Burada en önemli özellik şu; Biz en çok oy alacak adayı aramıyoruz. Elbette partiler en çok oy alacak adayı arayabilirler ama biz iktidar partisiyiz. Gelecek seçimde yine insanların içine çıkacağız. Yine insanların yüzüne bakacağız. Bizim kalıcı olabilmek için en doğru ve liyakatli adayı bulmamız lazım.



'ŞAŞIRACAĞINIZ İSİMLER OLACAK'

Burada tabii bazı vasıflar sayıyoruz, yüzü gülecek, gönlü açık olacak, sofrası, kapısı açık olacak diyoruz. Bizim için önemli olan o şehri alıp geleceğe taşıyacak adayların bulunmasıdır. Bu anlamda birçok isim belirledik. Önümüzdeki günlerde komisyonlarda bu isimleri bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Bizim için önemli olan şu; Partimizin bünyesinde tabii ki görev alan arkadaşlarımızın yaptığı işlerin hepsini önemsiyoruz ve takdir ediyoruz. Fedakârca gelip gayret ediyorlar. Takdir gören arkadaşlarımız oradan olursa hiç şüphesizce o arkadaşlarımızı koyarız. Bizim parti bünyesi dışında o kadar çok bizimle aynı şekilde düşünen, muhafazakâr, demokrat kimliğini koruyan insan var ki işte onlara da açılmamız lazım. O isimlerden epeycesini de bu seçimlerde aday olarak görebilirsiniz. Onların da hepsine zaten teklif götürüyoruz.

Şaşıracağınız isimleri de aday göreceksiniz. Onların birçoğu kendi işinde başarılı insanlar. Türkiye'de kabul görmüş isimler. Bunları biz davet etmezsek kolay kolay gelmezler. İşte o insanları da biz davet ediyoruz. O isimlerin hepsi bizde gizli olarak duruyor. Önümüzdeki günlerde inşallah bunların açığa çıkacağı bir dönem yaşayacağız."

BÜYÜKŞEHİR VE İL BELEDİYELERİNİ GENEL MERKEZ ALACAK... 

Büyükşehir ve il belediye başkanlıkları için genel merkezde başvuruları alacaklarını söyleyen Yavuz, bütün belediye başkanlıkları ve bütün il genel ve belediye meclis üyelerine ilişkin müracaatların bugün itibarıyla başlayacağını ifade etti. Yavuz, belediye başkanlıkları için müracaatların 12 Kasım 2018 Pazartesi günü saat 19.00'a kadar devam edeceğini, il genel ve belediye meclis üyelikleri için 3 Aralık 2018 Pazartesi saat 19.00'a kadar başvuruların alınacağını bildirdi. 

KAĞIT İSRAFINI ORTADAN KALDIRAN SİSTEM... 

Aday adayı müracaatlarını önceki dönemlerden farklı yaptıklarını aktaran Yavuz, aday adayı bilgilerinin ön başvuru bilgilerini internet ortamından girebileceğine işaret etti. Ön başvurunun ardından aday adayının ilgili teşkilat birimine gelerek aday formunu ıslak imzalı şekilde teslim edeceğini ifade eden Yavuz, buna "e-Müracaat" denilebileceğini, böylece başvuruların anında sisteme girileceğini dolayısıyla gelecek başvuruların analizlerinin anlık olarak ortaya konulabileceğini belirtti. Yavuz, bu sistemle dosya nakil durumunun söz konusu olmayacağını ve kağıt israfının da ortadan kalkacağını söyledi. 

MECLİS ÜYELİKLERİ İÇİN İLÇE BAŞKANLIKLARINA GİDİN... 

Müracaat yerlerine ilişkin de bilgi veren Yavuz, büyükşehir ve il belediye başkanlıkları için genel merkeze ve il başkanlıklarına, ilçe ve beldeler içinse il başkanlıklarına müracaatların yapılabileceğini, isteyenlerin ilçe başkanlıklarına da başvurabileceğini ifade etti. İl genel ve belediye meclis üyelikleri için sadece ilçe başkanlıklarına müracaat alınacağını anlatan Yavuz, ön başvuruların "aksecim.akparti.org.tr" adresinden giriş yapılmak suretiyle gerçekleştirileceğini, kesin başvuru için ilçe teşkilatına gelinmek zorunda olduğunu bildirdi. 

Yavuz, internet üzerinden başvuru yapamayan adayların ilçe teşkilatlarına gelerek burada "e-Müracaat" yöntemine göre işlemlerini yapabileceklerini söyledi. Hafta sonlarını kapsayacak şekilde müracaat almayı sürdüreceklerini belirten Yavuz, başvuruya ilişkin belgelerin bir kısmının "e-Devlet"ten alınabileceğini dile getirdi.

GENÇ VE KADINLAR ÜCRETİN YARISINI ÖDEYECEK..

Yavuz, kadın ve genç aday adaylarının belirlenen aidatların yarısını, engelli adayların ise ücretin 4'te birini ödeyeceklerini kaydetti.

MEVCUT BAŞKANLAR ADAY MÜRACAATI YAPMAYACAK...

Mevcut belediye başkanlarının bu dönem adaylık müracaatında bulunmayacaklarını anlatan Yavuz, aday adayı olmak isteyen kamu görevlileri için Yüksek Seçim Kurulu'nun 1 Aralık 2018'i istifaların son günü olarak belirlediğini, kendilerinin 5-12 Kasım arasında müracaatları alacaklarını anımsattı.  

GEÇEN SEÇİM 19 BİN BAŞVURU OLMUŞTU... 

Bir önceki seçimde büyükşehir belediye başkanlığı için 120, belediye başkanlıkları için 399, ilçe belediye başkanlıkları için 5 bin 50, belde belediye başkanlıkları için 930, il genel meclis üyeliği için bin 634, belediye meclis üyeliği için de 10 bin 939 kişi olmak üzere toplam 19 bin 74 kişinin aday adayı müracaatında bulunduğunu hatırlatan Yavuz, yine bu rakamlara yakın aday adaylığı başvurularının olabileceğini öngördüğünü bildirdi.

3 DÖNEM KURALINA TAKILAN 79 BELEDİYE BAŞKANI... 

Yavuz, biri büyükşehir, biri il, 59'u ilçe ve 18'i belde belediye başkanı olmak üzere mevcut başkanların 79'unun üç dönem kuralına takıldığını belirterek şöyle devam etti: "Bizim tüzüğümüze göre 3 dönem kuralı var ve bu devam etmektedir ancak daha önceki kongrelerin birinde buna ilişkin bir esneme yapılmış ve tüzükteki bu yetki Merkez Karar Yönetim Kurulu'na aktarılmıştı. Dolayısıyla tüzüğümüzdeki bu yasak devam etmektedir ama MKYK'nin de bunu esnetme hakkı ve yetkisi vardır. Kural bu yasağın devam etmesidir ancak MKYK gerek gördüğünde elbette bunu esnetme hakkına sahiptir ama biz bu kural mümkün olduğu ölçüde uygulansın istemekteyiz." 

e-TEMAYÜLLE BİR GÜNDE BİTECEK... 

Aday adayı müracaatlarının sonrasındaki hafta da teşkilat temayül yoklamasının yapılacağına işaret eden Yavuz, "Burada da bir yenilik ortaya koyduk, ilk kez e-Temayül şeklinde gerçekleştirilecek." dedi. e-Temayül sistemi öncesindeki temayül yoklamalarının uzun bir süre aldığını, 15 gün sayım yaparak gerçekleştirdiklerini anımsatan Yavuz, yeni sistemle tüm Türkiye'de 1 günde bunun yapılacağını ifade etti. 

Yavuz, "Saat 10.00 ile 16.00 arasında gerçekleşecek olan teşkilat temayül yoklamalarının hemen ardından saat 16'da kapanır kapanmaz inşallah sonuçlar elektronik ortamda tespit edileceği için Sayın Cumhurbaşkanımızın önüne düşmüş olacak." diye konuştu.   

ZAMAN VE KAFITTAN TASARRUF

e-Temayül sistemiyle işlemlerin hızlanacağını ve yaklaşık 3 ton kağıt tasarrufu sağlanacağını belirten Yavuz, zaman ve mesai israfını da önlemiş olacaklarını, geçersiz oy olmayacağını ifade etti. Önemli bir sistem kurguladıklarını belirten Yavuz, illerde kurulan kabinlerdeki bilgisayarlar üzerinden temayül yoklamalarının yapılacağını bildirdi.

Sistemin nasıl işleyeceğini de anlatan Yavuz, genel merkezden giden komisyon başkanı ve üyelerinin kimlik kartları karşılığında manyetik kartları dağıtacağını, bu kartların kişiye değil ilçeye uyarlı olacağını söyledi. Yavuz, kartı alan kişinin istediği kabinde oyunu kullanacağını anlattı. 

Seçim günü ve sonrasını da kapsayacak şekilde bütün süreçleri takvimlendirdiklerini dile getiren Yavuz, takvimin vakti geldikçe kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi. 

TEMAYÜL YOKLAMASI 18 KASIM'DA... 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yavuz, bir soru üzerine, milletvekillerinin milletvekilliğinden istifa etmeden müracaatta bulunabileceklerini aktardı. Temayül yoklamasının tarihine ilişkin bir soruya ise Yavuz, "18 Kasım günü yapmayı planlıyoruz. Elbette değişiklik olması mümkündür ama şu anki planlarımızda 18 Kasım olarak geçmiş bulunmaktadır. 18 Kasım Pazar günü 10.00-16.00 saatleri arasında tüm Türkiye'de aynı anda gerçekleştirmeyi planlıyoruz." dedi.  

 MEVCUT BAŞKANLAR DA SORULACAK... 

Mevcut belediye başkanlarının aday adayı başvurusu yapamayacakları hatırlatılarak bu kişilerin temayülde olup olmayacaklarına yönelik bir soru üzerine ise Yavuz, "Yerel seçimlerdeki temayül yoklamaları milletvekilliği sürecindeki gibi çarşaf liste üzerinden gitmediği için onların temayüle girmesi ve girmemesi gibi bir şey söz konusu değil. Neden? Zaten mevcut belediye başkanlarını soruyoruz, bir anlamda temayüle giriyor." diye konuştu. 

ALTERHNATİF OLARAK KİMİ YAZARSINIZ... 

Belediye başkanlığı ile ilgili "Alternatif olarak kimi yazarsınız" diye de yoklamada bir soru sorulacağını söyleyen Yavuz, oy kullanacak kişilerin dilediği kişinin ismini verebileceğini bildirdi.  Yavuz, "Belediye başkanlarımız müracaat etmiyor ama temayül yoklamasına katılıyorlar, temayül yoklamasına dahildirler." dedi.

ŞUBAT 15'TEN ÖNCE ORTAYA ÇIKAR... 

Kendi öngörülerine göre ilçe seçim kurullarına listelerin teslim edilmesinin şubat ayı ortasını bulacağını ifade eden Yavuz, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kamuoyu nezdinde duyulduğu için söylüyorum, MYK ve MKYK'de yine 3 büyükşehire ilişkin Sayın Cumhurbaşkanımız sordular ve kapalı zarf içinde de MKYK ve MYK üyelerimiz görüşlerini bildirdiler. Dolayısıyla biz zaten sürece çok net bir şekilde başladık, hızlı bir şekilde işliyor ama bu müracaat alımından sonra bu iş daha da hızlanacak. Kişisel tahminim Şubat'ın 15'ini bulmadan fotoğraf ortaya çıkacaktır." 

GÜVENLİK YOKLAMASI YAPILACAK MI?.. 

Adaylarla ilgili güvenlik soruşturması olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine ise Yavuz, aday adaylarından istenen belgeleri hatırlatarak "Bir de partinin aday belirlerken işlettiği süreçler ve yaptığı araştırmalar var. O her dönem AK Parti tarafından çok titiz bir şekilde yapılmış bir şeydir, bu dönemde de çok titiz bir şekilde o süreçlerde de gerekli hazırlıklar ve gerekli araştırmalar yapılacaktır." yanıtını verdi.  

GÖREVDEN ALINNA BELEDİYE BAŞKANLARI ADAY OLABİLECEK Mİ?

 Yavuz, görevden alınan belediye başkanlarının başvuru yapıp yapamayacaklarına ilişkin de "Uyguladığımız sistemde buna engel bir durum yok." dedi. 

GENEL MERKEZE İLK BAŞVURU YAPILDI...

Yavuz, açıklamasının ardından ilk aday başvurusunun yapılmakta olduğunu belirterek Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusu yapmak üzere parti genel merkezine gelen Gevaş İlçe Belediye Başkanı Sinan Hakan'ın yanına geçti. Yapılan işlemleri izleyen ve işlemler hakkında bilgi veren Yavuz, başvuru aidatlarının genel merkez tarafından toplanmadığını, aidatların ilgili il ya da ilçe başkanlıklarının hesabına yatırıldığını söyledi. Hakan da gazetecilerin soruları üzerine 5 yıldır parti içerisinde bulunduğunu kaydederek başvurusunun hayırlara vesile olmasını diledi. 

YSK nedir?

Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen üyelerden oluşan seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merciidir. 5545 sayılı Milletvekilleri Seçim Kanunu ile illerde ve ilçelerde Seçim Kurulları oluşturulmuş, ayrıca Ankara'da görev yapmak üzere Yüksek Seçim Kurulu kurulmuştur. 

YSK ne zaman kuruldu?

Yüksek Seçim Kurulu, 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu'yla kurulmuş, 26 Nisan 1961 tarih ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da da yer almıştır.

Kurulun kaç üyesi var?

Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur.

Kimler YSK üyesi olabilir?

Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurulları’nca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler.

Kurul üyelerinin görev süresi kaç yıldır?

Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

Kurul kararları nasıl alıyor?

Yüksek Seçim Kurulu, kararlarını salt çoğunlukla verir; oyların eşitliği halinde başkanın katıldığı taraf üstün tutulur.
Yüksek Seçim Kurulu’nun nihai kararları ile prensip kararları Resmi Gazete'de, en kısa zamanda yayınlanır.

Kararlara karşı yargı yolu açık mı?

Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu kararlara karşı yargı yolu kapalı.

YSK kime bağlı?

Yargıtay ve Danıştay üyelerinden oluşan Yüksek Seçim Kurulu bağımsız bir kurumdur.

YSK'nın seçimleri iptal yetkisi var mı?

YSK'nın seçim sonuçlarını iptal etme yetkisi var. Ancak seçimler öncesi böyle bir yetkisi bulunmuyor.

YSK'nın görev ve yetkileri nelerdir?

1. Seçimlerde, içine oy pusulası konulacak olan zarfların, icabında her seçim için başka başka renk ve ölçüde olmak ve gerek piyasada, gerek Devlet Malzeme Ofisince imal edilen veya ettirilen veya depolarında bulunan zarfların renklerinden ve ölçülerinden farklı ve kağıdında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunmak üzere, yeteri kadar özel zarf imal ettirmek ve bu imalatı, kağıt hamurundan başlıyarak zarfın, imaline ve teslim alınmasına kadar olan safhalarını; yapılacak işin hacmi, süresi ve niteliği dikkate alınarak belirleyeceği kendi üye veya üyelerinin veya imal ve teslim yerinde yetki vereceği ilçe seçim kurulu başkanının, il seçim kurulu başkanı ya da üyesi hakim veya hakimlerinin devamlı gözetim ve denetimi altında yaptırmak ve bu zarfları il seçim kurullarına, her ilin ihtiyacına yetecek sayıda, alındı belgeleri karşılığında göndermek,

2. Özel zarfların imali için gerekli "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigran kalıpları ile zarf ölçü kalıplarını yaptırıp gerekli miktarda kağıt ve zarf imalinden sonra saklamak, 

3. Katlanıp bir kenarı yapıştırıldıktan sonra zarf haline gelebilen "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranını taşıyan birleşik oy pusulalarını, her (400)'ü ve her (400)'lük paketi, aynı numarayı taşımak üzere bastırmak ve her sandık için bir paket, ilçe seçim kurullarına zamanında ulaştırmak, 3. Bu Kanunda sözkonusu edilen bütün işlemlerin gerektirdiği form, evrak, liste gibi her türlü basılı kağıdın tasarım ve baskısını yaptırmak, il ve ilçe seçim kurullarına zamanında ve ihtiyacı kadar ulaşımını sağlamak,

4. Tüzüklerine göre ilk genel kongresini yapmış olup, illerin en az yarısında ve en az altı ay evvel il ve ilçe teşkilatını kurmuş bulunan siyasi partilerin adlarını, ilçe seçim kurullarının yeniden kurulması için öngörülen ayların ikinci haftasında tespit ve ilan etmek,

5. İl ve İlçe seçim kurullarının teşekkülünü sağlamak, İl seçim kurullarının teşekkülüne, işlemlerine ve kararlarına karşı yapılacak itirazları, oy verme gününden önce ve itiraz konusunun gerektirdiği süratle, kesin karara bağlamak,

6. Adaylığa ait itirazlar hakkında bu Kanun ve özel kanunları gereğince kesin karar vermek,

7. İl seçim kurullarınca, oy verme günü işlemleri hakkında verilmiş olan kararlara karşı yapılan itirazları derhal inceleyip kesin karara bağlamak,

8. İl seçim kurullarınca düzenlenen tutanaklara karşı yapılan itirazları inceleyip kesin karara bağlamak,

9. Seçimlerden sonra, kendisine süresi içinde yapılan, seçimin sonucuna müessir olacak ve o çevre seçiminin veya seçilenlerden bir veya birkaçının tutanağının iptalini gerektirecek mahiyette itirazları, altkurullara yapılan itirazların silsilesine ve sürelerine uygunluğunu araştırmaksızın inceleyip kesin karara bağlamak,

10. İl seçim kurulları başkanlıklarınca seçim işlerinin yürütülmesi hakkında sorulacak hususları derhal cevaplandırmak ve seçimin bütün yurtta düzenle yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak ve bu hususta gereken genelgeleri zamanında yapmak,

11. Siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir. Bu esaslar dairesinde seçime katılabilecek siyasi partiler tespit ve seçimin başlangıç tarihinden on gün, seçimin yenilenmesi halinde yenileme kararının ilanından sonraki beş gün içinde ilan etmek.

12. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü kuruluş ve işleyişi ve diğer çalışma konuları ile ilgili ilkeleri belirlemek, yönetmelikleri yayınlamak, programlarını yapmak ve denetlemek.

13. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun oluşturulmasını ve yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarını sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapmak.

14. Kanunla kendisine verilen başkaca görevleri yapmak.

 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.